tisdag 30 mars 2010

Regeringen smiter från sitt ansvar!

En stor besvikelse och svek mot Norrbotten, för Sverige och ett rejält kliv bakåt för näringslivets konkurrenskraft när regeringen presenterade sin satsning på infrastruktur (2010-2021) idag.

I infrastrukturpropositionen står endast att: "Trafikverket får även i uppdrag att tillsammans med regioner och näringslivsintressenter pröva förutsättningarna för medfinansiering av en järnvägsförbindelse mellan Piteå och Skellefteå."

Tragiskt att regeringen inte ser betydelsen av hela Norrbottniabanan, inte minst för att stärka upp Sveriges näringslivs konkurrenskraft!

Jag har under dagen läst, lyssnat och diskuterat frågan med många människor. Det som är anmärkningsvärt är att regeringen ställer krav på att näringslivet ska vara med och betala om banan ska tas med i planen – Men varför ställs inte sådana krav i de stora satsningarna på infrastruktur som nu ska göras i dom stora städerna?

Centerns Stefan Tornberg tycker att centern nått en halv seger med dagens beslut. Men hur tänker han då? Skulle det vara en framgång att det nybildade Trafikverket ska jobba med frågan? Det borde vara mer en skyldighet för ett sådant verk. Är inte frågan dessutom nog utredd? Vad mer kan Trafikverket åstadkomma? De anslag som tilldelas vår region är inte ens kaffepengar vid jmf med storstädernas enorma satsningar. Det är en stor besvikelse. T o m länsstyrelsen trafikplanerare är allvarligt bekymrade över de svaga satsningar som görs på både järnväg och vägar i Norrbotten. Det är bedrövligt att se hur centern mer och mer äts upp av moderaterna och att de i det närmaste helt övergett vår del av landet!

Det är trist och olyckligt. Regeringen smiter allt mer från sitt ansvar för hela Sverige.

1 kommentar:

Anonym sa...

In theory I' d like to write like this too - taking time and real effort to make a good article... but what can I say... I procrastinate alot and never seem to get something done.