onsdag 10 februari 2010

Individualism, ett hot? - hot mot vad?

Intressant ledare i dagens Kuriren av ledarskribenten Gustav Blomberg som jag dock känner att jag vill kommentera.

GB för ett resonemang att jag skulle tycka att individualism är ett problem och ett hot – hot mot vad? Det är snarare så att vi i socialdemokratin alltid gillat individualister, däribland finns många kända socialdemokrater som Anna Lind, Olof Palme, Mona Sahlin och tusentals andra mer eller mindre kända.
Vi menar att individualister snarare berikar och tillför mycket till politiken. Olikheter mellan oss människor är ju en styrka och det är när vi kommer tillsammans som politiken formas. Har man dessutom våra socialdemokratiska värderingar i hjärteroten; rättvisa, frihetsbegreppet och solidaritet, så kan det inte annat än bli bra. För oss handlar det om ett gemensamt samhällsbygge för alla. De många som vill och kan är med och bidrar med sina åsikter. Vi vill inte ha ett samhälle som byggs och formuleras av några få för några få medan resten får skylla sig själva. Sådana politiska värderingar tillhör högerkanten.

Det glädjer mej att GB tycker samma som jag att exempelvis landstingspolitiker inte bara kan tänka på sin hembygd – det krävs större perspektiv. Många delar hänger ihop och därför bör man ha hela länets hälso – och sjukvård i fokus. Det är intressant och utvecklande men tufft många gånger och kräver mod och ansvarstagande. Det kräver även att man har förståelse från de egna partikamraterna i hembygden varför man ibland behöver ta beslut som missgynnar den egna hembygden.

Jag förstår även att GB inte kan ta till sig på vilket sätt vi jobbar i socialdemokratin. Det blir mycket tydligt när han skriver ” Stödjer man s i landstinget får man Kent Ögren”. Jo visst, det får man, men lika viktigt är att man då också får en socialdemokratisk politik. Den formulerar medlemmarna, partiet, kongressen och våra politiska företrädare i fullmäktigegrupper och våra förtroendevalda råd i kommuner och landsting verkställer.

Passar på att välkomna alla som vill till vår hearing om våra politiska riktlinjer. Ett unikt tillfälle för vem som helst att vara med och påverka vår politik. Tid och plats: Måndag 15 febr kl 18 på Lillans teater i Luleå.

Inga kommentarer: