torsdag 30 april 2009

Folk har fått mindre pengar här

Sitter nu framför datorn och försöker fila på mitt 1:a majtal som jag ska hålla i Kiruna imorgon. Men, mina tankar far iväg till den artikel som fanns i dagens DN - ekonomi, "Folk har fått mindre pengar här" och egentligen så är det sådant man bara vet genom sunt bondförnuft. Men visst är det bra att ha forskare som slår fast de resutltat som kommer fram.

Läs den här:

EKONOMI 2009-04-30
"Folk har fått mindre pengar här"
Krisen vidgar klyftan mellan fattig och rik. Det visar en ny studie som DN Ekonomi tagit del av. Samtidigt varnar forskare för att regeringens politik gör att gapet kommer att öka mer än under 90-talskrisen.
I spåren av den ekonomiska krisen har boende i socialt mer utsatta områden som Rinkeby i Stockholm, Angered i Göteborg och Rosengård i Malmö drabbats betydligt hårdare än boende i välbärgade områden. I dessa stadsdelar, pressade av hög arbetslöshet redan innan lågkonjunkturen, uppger fyra av tio att de fått sämre Ekonomi sedan finanskrisen slog till.
Motsvarande siffra för välbärgade Djursholm norr om Stockholm, Vellinge söder om Malmö och Örgryte i Göteborg är två av tio. Allt enligt en studie som banken Nordnet låtit göra, där Mika Burman Götz är privatekonom.
- Det är slående hur olika krisen slår mot fattiga och rika områden. Både vad det gäller hur krisen hittills påverkat och oron över att få behålla jobbet och bostaden fram-över. Studien visar tydligt att krisen göder klassklyftorna, säger hon.
Resultatet av undersökningen är trovärdigt. Det tycker Johan Fritzell, professor i sociologi vid Stockholms universitet och verksam vid Institutet för framtidsstudier:
- Har du det knapert redan sedan tidigare blir effekten av inkomstbortfall betydligt allvarligare, säger han.
Men den här krisen skiljer sig samtidigt från tidigare, påpekar Johan Fritzell, som forskat om hur 90-talskrisen slog mot olika grupper i samhället. Då ökade inte klyftorna, utan alla samhällsgrupper fick det sämre.
Nu går vi in i en djup lågkonjunktur där skillnaden mellan att ha ett jobb och att vara arbetslös är mer kännbar, menar Johan Fritzell. De med jobb har fått skattelättnader - skattelättnader som inte kommit dem utan jobb till del. Och de arbetslösa har dessutom fått sänkta ersättningsnivåer, påminner Johan Fritzell.
- Regeringen har byggt hela sin politik på att det sk a bli mer lönsamt att arbeta. Men samtidigt har de som står utan jobb fått det sämre, säger han.
Och Johan Fritzell är inte ensam om att befara ett mer tudelat Sverige. Regeringens politik kan komma att innebära större klyftor på sikt. Det tror Anders Björklund, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet:
- Eftersom fler arbetslösa kommer att stå utan a-kassa riskerar krisen att slå hårdare än tidigare, säger han.
På Rinkeby Kista stadsdelsförvaltning är man bekymrad över läget. I mars vände kostnaden för socialbidragen uppåt igen efter att tidigare ha sjunkit en längre tid.
- Många av dem som nu förlorar jobbet saknar a-kassa och kommer därför att tvingas gå på socialbidrag, säger Zahra Haghpanah, enhetschef för Stöd och rehabilitering.
Och i folkvimlet på Rinkeby torg träffar DN Ekonomi många som vittnar om tuffa tider. Kawa Yasin äger fotobutiken i centrum. Han tycker att krisen märks tydligt i området - för egen del i form av färre kunder. Nu är han orolig för att inte klara att betala butikshyran, berättar han.
-Folk har mindre pengar i dag. Det räcker bara till det nödvändiga och de unnar sig mindre saker, säger han.
DN har förgäves sökt flera ministrar i regeringen för en kommentar.

1:a majtal ger mig knottror på armarna!

I dag har vädret i Arjeplog visat sig från sin allra bästa sida, sol, sol och sol. Själv har jag suttit inne nästan hela dagen och filat på mitt 1:a majtal, trist kan tyckas men ack så sant. Jag vet inte varför jag alltid har fjärilar i magen när det gäller 1:a majtalet. Skräcken för att få tunghäfta och att få en total blackout kanske. Tänk er det!?! På självaste 1:a maj, arbetarrörelsens högtidsdag, oj, oj så hemsk det skulle vara! Därför ägnar jag timma ut och timma in till talet....trotsatt solen skiner.
Jag glömmer aldrig mitt första, 1:a majtal som riksdagsledamot. Det var i Kiruna och jag flög upp på valborgsmässoafton och satt på hotellrummet hela tiden och skrev och skrev om. Om och om igen.....Kanske var jag skitdålig, för jag har aldrig fått vara
1:a majtalare där igen *skrattar gott*
Nåja, i morgon börjar jag att tala här hemma i Arjeplog kl.13.00 och sedan ska jag skynda ner till Arvidsjaur och tala där också. Känns kul att få vara i Arvidsjaur igen, det är ju nästan som hemma.
Ska nog titta på talet igen......kanske behöver jag ändra några rader eller ord!

onsdag 29 april 2009

Hallå? Hallå?

Lugn, lugn... jag har inte gått vilse i vare sig riksdagens oändliga korridorer eller hamnat i länets otillgängliga men helt fantastiska vildmarker. Jag har bara haft lite väl mycket i vardagen att stå i för att hinna blogga här på ett par dagar. Ikväll väntar debatt i kammaren om insolvens och utsökningsrätt, imorgon valborgsmässofriande på Skurholmsberget där Skurholmens s-förening år efter år står värdar för stans bästa firande och sedan blir det 1a maj i Gällivare.

Idag presenterar vi vårt budgetalternativ, 100 000 fler jobb och praktikplatser än regeringen. En kraftfull budget som fokuserar på jobben och som gör mig stolt som socialdemokrat.

Utförsäljningen av Apoteket!

Sitter just nu på mitt kontor och lyssnar på debatten om utförsäljningen av Apoteket AB. Den borgerliga regeringen har ju bestämt att Apoteket AB ska säljas ut och marknadskrafterna ska råda bland våra tabletter, piller och flytande mediciner. Jag måste skaka på huvudet av bedrövelse, när jag hör borgerliga ledamöterna i talarstolen som pratar om "glädjens dag" och "äntligen är det dags".
Jag undrar verkligen varför borgerligheten och dess ledamöter inte har lärt sig ett enda dugg, av vad som är roten till det onda i väldskrisen?!? Har borgerligheten verkligen redan glömt eller förträngt, det faktum att marknadsliberaler och girighet skapat totalt kaos i hela världens ekonomier. Mitt i allt detta så fortsätter den moderatstyrda regeringen sin privatiserings- och utförsäljningsvåg över Sverige. Ja sannerligen, behöver Sverige och Norrbotten en ny regering!

torsdag 23 april 2009

Människor behöver människor

Trist utveckling med att allt fler inte klarar av den dagliga försörjningen och är hänvisade till socialbyråerna. Inte nog med det så har kommunerna det kärvt ekonomiskt och Reinfeldtregeringens småsmulor till kommunerna kommer att ätas upp av socialbidragskostnaderna som stiger dramatsikt.

Läste gårdagens krönika av Åsa Pedersén i Aftonbladet som handlade om ett möte mellan Mona Sahlin och socialsekreterare som beskrev hur deras arbetsvardag ser ut i en Stockholmsförort. Jag kommer ihåg hur det var att jobba som socialsekreterare de första åren på 90-talet. Det var samma då. Många människor som sökte hjälp och vi var alldeles för få som kunde hjälpa och hade alldeles för lite resurser. Vi jobbade mycket övertid och hade alltid en gratis jourverksamhet under helger och kvällar. Det var slitigt, stressigt och många hotfulla möten med människor i kris. Det var då liksom nu svårt att komma ut och berätta hur situationen verkligen var därför var det bra att få läsa Pederséns krönika och ett bra initiativ av vår fanstastiska Mona att träffa denna hårt utsatta yrkeskår. Läs den du också och fundera över var Sverige är på väg?

tisdag 21 april 2009

En roande ledarkrönika.

Jag kan inte låta bli att facineras och förundras över vilka krumbukter och uppenbara missar som kan uppkomma, när pannor ska läggas i djupa veck och analyser ska presenteras. Tidsplaneringen över uppdrag sköter jag själv och jag tvivlar starkt på att någon som uppenbarligen står långt bort från min vardag har en susning hur den är.
Men det må väl vara hänt, men att helt missa analysen över att kritiken som ska framföras handlar om den moderatledda regeringens förda politik är väl ändå svagt!!
Därför får ni här och nu ett "smakprov" på borgerliga beslut angående A-kassan som svensk fackföreningsrörelse ihärdigt och outtröttligt kommer att lyfta upp och kritisera;
1 januari 2007:
Medlemsavgifterna höjdes kraftigt, Arbetsvillkoret skärptes, Beräkningen av ersättningen ändrades, Den ”överhoppningsbara” tiden har förkortats, Den förhöjda ersättningen togs bort och Studerandevillkoret togs bort
5 mars 2007:
Ersättningsnivåerna sänktes
2 juli 2007
Möjligheten att begränsa sitt arbetssökande togs bort
Möjligheten att förlänga ersättningsperioden med 300 dagar tas bort
Arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd räknas ihop
1 december 2007
Snabbare nedtrappning av arbetslöshetsförsäkringen för ungdomar
1 januari 2008 – träder i kraft 7 april
Möjlighet att få a-kassa vid deltidsarbetslöshet begränsas till 75 dagar
1 juli 2008
Ytterligare 2 dagars karens inför i arbetslöshetsförsäkringen. (sammanlagt 7 dagars karenstid).
Ytterligare differentierad egenfinansiering inom arbetslöshetsförsäkringen.

Kom med du också!



Igår öppnade vi upp socialdemokraterna.se för alla ni som på olila sätt vill bidra till en förändring i politiken och ett rättvisare och bättre Sverige. Logga in redan idag på Mitt S och kom med det spänannde arbetet vi har framför oss.

Kommunals stipedier 2009

Befinner mig tillsammans med Karin i Gällivare för att medverka på Kommunal Norrbottens årsmöte. Ett hundratal fackliga kamrater finns på plats och bland formalia som styrelseval och versamhetsberättelser står stundande europaparlamnetsvalet i fokus med målet att få ett högt valdeltagande och ett rött europa!

Ett roligt och väldigt uppskattat inslag på årsmötet är utdelningen av kulturstipendier och idrottsstipendier där nästan alla stipendiater dessutom finns på plats.

2009 års stipendiater på det kulturella området är Gunlaug Holin från Arjeplog, Kerstin Karlsson från Boden samt Heidi Forsell från Luleå.

2009 års stipendiater på det idrottsliga området är Överkalix IF och Svartbjörnsbyns IF.

Ett stort grattis till er alla även från oss!

måndag 20 april 2009

Barn och ungdomar mår sämre

Känner mej sorgsen och uppgiven när jag läser om de två ungdomarna i Malmberget som avlidit i helgen p g a nätdroger. Kommunalrådet har skrivit till justitieministern och ställer krav på att ha tillgång till poliser som gör annat än att bötfälla de som felparkerar. Vi behöver även göra så mycket mer och framförallt se till att våra barn och ungdomar får växa upp i trygga miljöer med vuxna som stödjer och hjälper dem in i vuxenlivet. Vi behöver inte en regering som vi har nu, vars mål är att öka de sociala klyftorna och göra så att otryggheten ökar. Med en sådan regering mår barn och ungdomar sämre.

Det är måndag hela veckan....

....känns det som ibland. Jag har varit på Sunderbyn folkhögskola lördag och söndag och träffat, diskuterat och lyssnat på våra nya medlemmar som går på kurs.
Skitkul, helt enkelt att få vara med!!
Nåja, idag är det måndag och jag börjar vara lite uppspelt. För idag ska jag för första gången i mitt liv gå på en konsert, jag ska gå och lyssna, uppleva och digga till Tina Turner! Jisses, vilken kvinna och artist hon är!
Så jag får återkomma i morgon med en rapport om hur det var att faktiskt få se Tina Turner i verkliga livet!

lördag 18 april 2009

Kurs, kurs och mera kurs!

Idag är jag på Sunderby folkhögskola för att vara med på utbildningen av nya medlemmar, kul och lite pirrigt! Mitt pass handlar om den nationella politiken, alltså det som händer på riksplanet. Eftersom läget är så kaotiskt med ökad arbetslöshet och en regering som lägger armarna i kors och bara tittar på, så finns det mycket att både säga och prata om. Frågan är bara om tiden räcker till, men tur att kvällen är lång.
På tal om att borgerligheten påstår att dom satsar, visste ni att Sveriges kommuner har uppskattat behovet till 10 400 platser i Yrkesvuxenutbildningen. Regeringen Reinfeldt har gett Skolverket pengar till 5 000 platser. Mitt i värsta jobbkrisen slår regeringen på "stort" och ger Skolverket pengar till ytterligare 400 platser i vårbudgeten!!! Ja, vad ska man säga?!?

Här får ni ett smakprov hur Norrbottens kommuners ansökningar behandlades;
Boden sökte 34 platser och fick 16 platser.
Pajala sökte 16 platser och fick 6 platser.
Arvidsjaur sökte 15 platser och fick 4 platser.
Kiruna sökte 49 platser och fick 16 platser.
Luleå sökte 62 platser och fick 53 platser.

fredag 17 april 2009

Fly för livet!!

Jag är medlem av Nordiska Rådet och har min utskottsplats i; konsument- och medborgarutskottet. Vi fokuserar just nu på asylpolitik ur ett nordiskt perspektiv. Förra året besökte vi Warszava och deras flyktingförläggning. I dag har vi besökt danska Röda Korsets flyktinganläggningar som ligger en bit utanför Köpenhamn.
Det kändes rätt och riktigt att det var just Röda korset som drev anläggningarna, eftersom dom har ett världsomspännande gott rykte när det gäller humanitär hjälp.
Där mötte jag några ensamkommande unga, som höll på att lära sig danska och det är inte lätt ska jag säga! Jag har till och från svårt att förstå mina danska kollegor, så jag beundrar dessa unga flyktingar. Dessutom måste vi förstå att många kommer från länder där dom till och med är analfabeter i sitt eget språk. Jag känner en ödmjukhet inför deras önskan och strävan efter ett bättre liv. Jag är övertygad om att jag, som mamma, också skulle försöka skicka iväg mina barn till ett bättre liv om vi levde i krig och elände.

torsdag 16 april 2009

Satt i skuld är icke fri..



Igår var det budgetdebatt i riksdagen och det är rätt skrämmande att titta tillbaka ett år i tiden och höra hur herr Finansminister lät då. Här med hjälp av en liten film från Alliansfritt Sverige. Sahlin blev ju också utpekad som dysterkvist när hon försökte få Reinfeldt att se vart det var på väg att barka med den moderatstyrda regeringens politik och omvärlden som kraftigt förändrades.

Skadeglad skulle man ju kunna vara, om det nu inte handlade om 100 000 tals svenskars vardag och liv samt landets framtid. Låt oss nu prioritera investeringar i utbildning, välfärd, gröna jobb, rättvisa och infrastruktur istället för att fortsätta gödsla pengar över de redan rikaste. Att låna pengar som regeringen nu gör för att fortsätta sänka skatterna för de rikaste är inget annat än ansvarslöst!

onsdag 15 april 2009

Samordningensmännens arbete, var tog det vägen?!?

I mitt utskott, arbetsmarknadsutskottet, har vi fått alla rapporter som samordningsmännen har skrivit ihop, men jag saknade rapporten från Norrbotten. Jaha, kanske någon undrar, vad och vem är samordningsmännen?! Regeringen utsåg samordningsmän runt om i landet när stora varselvågen sköljde in över Sverige, dom skulle inventera, samordna och sedan beskriva vilka åtgärder som skulle behöva göras för att lindra effekterna av varslen. På många ställen var det landshövdingarna som fick uppdraget att vara samordningsman. Men ingenstans hittar jag något om Norrbotten.
Nu har det gått några månader och varslen har övergått till arbetslöshet för många och jag började undra var arbetet och rapporterna tog vägen. För jag kan inte minnas att Anders Borg nämnde deras rapporter och förslag i dagens debatt......
Så det kanske var lika bra att vi ingen samordningsman fick i Norrbotten, eftersom jag ingen utnämning hittar på regeringens hemsida.

Money, money, money....

...eller "It´s all by the Money", några sångtexter som handlar om det som kammaren debatterar idag, nämligen regeringen Reinfeldts vårbudget.
Eller ska jag säga Sverige och svenska folket inkomster och utgifter. Dom pengar som vi ska använda för att betala skolan, äldreomsorgen och gemensamma investeringar som t. ex husbyggen och järnvägar. Det är det debatten handlar om; fördelningspolitik. Hur, vad och till vem ska våra gemensamma pengar gå till. Vi socialdemokrater tycker t ex att pengar behövs till våra kommuner, redan i år!
Inte för att vi trycker ut pengar i någon sedelpress som Anders Borg antyder, utan för att vi prioriterar. Politik handlar om vilja och därmed att våga välja.
Vi vågar välja att prioriterar kommunerna före ofinansierade skattesänkningar, det går inte att låna pengar av framtiden, för att idag sänka skatterna. Det är djupt orättvist att låta våra barn och unga få rensa upp bland svenska folkets pengar och lån, därför att Regeringen Reinfeldt valde att ge 60 % av skattesänkningarna till den 10-del av svenska folket som är rikast. Det är vad debatten handlar om idag, olika politiska vägval!

Vårbudgeten i fokus!

Idag överlämnar regeringen Reinfeldt sin vårbudget till riksdagen och det är debatt. Debatten började kl 10.00 och på mitt twitterflöde kan du följa min akommentarer och korta analyser. Du hittar mitt twitterflöde här!

tisdag 14 april 2009

Rösta (S) den 7 juni!



Inser när jag tar del av dagens nyhetsrapporteringar om det stundande europaparlamentsvalet och risken för rekordlågt valdeltagande att det finns en del kvar att göra före vi är i mål.

Är samtidigt väldigt glad över den positiva respons jag fick under förra veckans dörrknackningsdagar i Piteå. Bra bemötande, intresserade Pitebor och spännande diskussioner om politik, framtid och stundande val. En kraftfull majoritet bestämde sig dessutom på stående fot att man definitivt inte ska skita i EU.

Det är bra, för Europaparlamentet behöver verkligen en ny färdriktning. Marknaden måste tyglas och blått bytas mot rött när det gäller majoriteten. För oss socialdemokrater står jobben, solidariteten och klimatet i fokus när vi nu går till val. Mot det står ett borgerligt alternativ som säger sig värna den svenska modellen här på hemmaplan men agerar i en helt annan riktning i Europa, som knappt kan stava till solidaritet och som tror att marknaden löser alla våra miljöproblem.

För mig är valet enkelt, jag hoppas det är så även för dig!

Andra som också bloggar på ämnet hittar du här.

Blogga eller inte, är frågan med stort F just nu!

Ibland blir jag förundrad över vilka händelser och frågor som blir heta och aktuella.
Men jag måste nog inse, att jag är nog en nörd som är helt såld på samhällsfrågor och politik.
För jag tycker att trycksvärtan inte ens borde få torka, när vi i Sverige närmar oss en arbetslöshet på 11 %.
Jag tycker att TV-sofforna aldrig skulle lämna ämnet jobbpolitik och vad som händer om/när en fjärdedel av en ungdomsgeneration aldrig får ett jobb.
Jag tycker att etern borde ägna timmar åt att debattera och diskutera var jobbpolitiken tog vägen, den som var så viktig i förra valrörelsen.
Men jag är väl en nörd.....för just nu handlar det om våra bloggar har något värde eller inte. Nu förväntas jag svara på varför jag bloggar, hur ofta och om det finns några unika besökare på bloggen. Säkert kul att ägna tid åt det......Mitt enkla och nördiga svar är;
Jag bloggar därför att det är ett sätt för mig att få skriva om saker som är viktiga för mig med mina egna ord, svårare än så är det faktiskt inte.

Tillsammans vinner vi valet!

Ni missar väl inte vår nya kampanjeblogg, Tillsammans vinner vi valet!
Där kan ni ta del av vår arbete under ett och ett halvt år framöver. Från nu, ända in i kaklet och valseger 2010 med andra ord.

Läs eller lev utan

Kan verkligen bli less på alla analyser och tyckande kring politikers bloggande och twittrande.

För politiska, för privata, för personliga. För mycket och för lite av allt och allting och dessutom samtidigt. Visst, många tips och råd hur vi kan bli bättre tar jag gärna emot men allt gnällande betackar jag mig för. Läs eller lev utan säger jag.

Andra som skriver om dessa undersökningar och artiklar och dessutom bjuder på lite djupare analyser än vad jag hinner för dagen är bland annat s-buzz, Mymlan och Ingemarsdotter

Läs även andra bloggares åsikter om s-bloggare, twitter och sociala medier.

Varför bara hjälpa dom som inte skött sig?

Vaknat alldeles för tidigt igen (!), kl 5.00. Bläddrat igenom en hög med gamla tidningar. Hittade uttalande av Reinfeldt då han och de tre borgarföreträdarna besökte Luleå den 7 april. De presenterade stolta hur de ger 17 miljarder till kommunerna och landstingen f o m nästa år. Reinfeldt fick frågan varför man inte riktar något stöd till kriskommuner? Han ställde frågan tillbaka "Varför bara hjälpa dom som inte skött sig?" Jag tycker hans svar säger mycket om den skiljelinje som går mellan oss och borgarna. Deras syn och fördelningsmetoder gör att de redan rika får mer och de svaga mindre. Den som är fattig ska fortsätta och stå med mössan i hand.

Vår filosofi, vår svenska modell, och vårt sätt att fördela skatteintäkter "till var och en efter behov, för var och en efter förmåga" har alltid varit framgångsrik och har utjämnat klyftor mellan regioner, grupper och människor. Det är också en politik som gett utveckling i hela landet och därmed förutsättningar för Norrbotten att fortsätta att utvecklas.

tisdag 7 april 2009

Kommunal och "Jobbpusslet"

I går träffade jag Kommunals ordförande här hemma i Arjeplog och vi pratade om det ekonomiska läget i kommunen och hur det kommer att påverka människors vardag. Jobben som ska utföras i skolan, vården och omsorgen blir ju inte mindre eller lättare bara för att den borgerliga regeringen frös nivån i statsstöden och menade på att kommunerna måste anpassa sina verksamheter. Vi pratar både om kommuninnevånare som jobbar i kommunerna och de som tar del av jobben som utförs, alla drabbas hårt. Men vi var överens om att Kommunals "Jobbpussel" vore en bra start till att få hjälp och stöd att gå igenom personalsituationen. Det finns säkert mycket gott att hämta och säkert en och annan krona att tjäna.

måndag 6 april 2009

LO-Vanja och kommunernas ekonomi?

Att möta människor och diskutera om allt från både det lilla till det värdsligt stora är bland det bästa man kan göra som politiker. Det ger tillbaka så otroligt mycket att få lyssna in och dela sina tankar och idéer med andra. Idag har jag varit på två toppen-möten. Det första var ett cafémöte med ca 20 personer som ville diskutera och ställa frågor över en kopp kaffe och fika och på kvällskvisten har jag mött arbetarekommun. Naturligtvis var frågan om LO-Vanja uppe för diskussion.

Om det tycker man mycket och där var cafébesökarna inte enade. Själv så tycker jag att det är i första hand LO:s förbund och styrelse som måste ta den diskussionen. Det handlar om hennes förtroende gentemot medlemmarna. Dels borde man vänta och se vad den tillsatta utredningen säger. Det är ju faktisk fler som sitter i styrelsen bl a Göran Tunhammar (m-regionråd från skåne) och Urban Bäckström (svenskt näringliv) m fl och visst är det lite märkligt att fokus är enbart på Vanja? Visst har hon ett etiskt och moraliskt större krav på sej som arbetarrörelsens företrädare, men jag kan ändå inte låta bli att fundera varför "herrarna" i styrelsen nu helt försvunnit i mediadebatten? Men, är det något jag ogillar i allra högsta grad är det att dessa styrelseproffs sitter i alldeles för många styrelser? Jag är nöjd med att Vanja nu gallrar rejält i alla sina uppdrag, men vad gör herrarna i styrelsen? Jag bara undrar?

Den andra stora frågan som diskuterades var kommunens ekonomi. Kommunen måste spara flera miljoner till nästa år. Det innebär uppsägningar av vård och skolpersonal. Det är inte lätt när verksamheterna redan idag är slimmade. Nu handlar det om att kvalitén sänks rejält. Uppgivenheten känns mycket påtaglig hos de som är med på mötena. De förklarar hur det ser ut i deras verksamheter och hur de kommer att springa mer och måste lämna fler sysslor. Hur ska de orka med? De gamla kommer inte att få den vård de behöver. Så här ser det ut i nästan alla små inlandskommuner just nu. Akut kris och med prognoser från SKL att kommunerna i länet redan detta år kommer att förlora 450 jobb. Regeringen gör nada!

Jag berättar hur det skulle ha kunnat se ut om vi funnits i regeringsställning. För det första så hade vi inte sänkt skatterna med 85 miljarder som borgarna nu gjort under två år!

Vi hade istället under lågkonjunkturen satsat;

300 miljoner till kommunerna och landstinget i Norrbotten för att behålla välfärdsjobbare
600 nya utbildningsplatser i komvux och yrkesvux,
150 utbildningsvikariat
100 nya platser inom kvalificerad yrkesutbildning(KY)
500 nya platser inom arbetsmarknadsutbildningen.

Det här är bara några av alla de förslag som vi skulle ha velat göra för ett Rättvisare Sverige och Norrbotten som är värd all framgång som bara tänkas kan....

Sverigedemokraternas sångkunskaper!

Att dom vara rasister och kvinnofientliga har väl inte undgått någon, men att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson sjunkit så lågt att dom sjunger nedlåtande sånger om mordet på Olof Palme är väl ändå ett lågvattenmärke av sällan skåda art!! Samtidigt är jag tacksam över att radioprogrammet Kaliber synliggör vad som pågår bakom kulisserna hos Sverigedemokraterna.

söndag 5 april 2009

SSU Luleås debutfilm på Youtube

Ni har väl inte missat SSU Luleås debutfilm på Youtube? Har lagt upp den på min egen blogg Fredriks funderingar och tycker du ska göra likadant. Snyggt jobbat!

fredag 3 april 2009

Dags för Jobbävning!

Sverige tappar tempo, arbetslösheten breder ut sig och glödheta Norrbotten svalnar fortare än fort. Senaste dagarna har vi mötts av förödande besked från LKAB och SSAB som nu drar i nödbromsen, drar ner på produktionen och ställer en hel del verksamhet. Med varsel och uppsägningar som naturlig följd. Hannah med sin nya blogg Det perfekta livet frågar sig om det sovande folket Reinfeldt skrivit bok om handlar om regeringen själva.

Kan man skylla allt på regeringen Reinfeldt? Nä, definitivt inte. Visst skulle det vara skönt men så enkelt är det inte. Lågkonjunktur och finanskris drar över världen och drabbar oss alla. MEN när man ser att Sverige ligger i botten av alla EU länder när det gäller arbetslöshet, när man hör ledarna för G20 tala efter deras krismöte i London, när man ser vad andra länders regeringar gör så förstår man också att politik gör skillnad.

Tyvärr lägger Regeringen Reinfeldt mer kraft och tid på att hitta dom fina orden för att beskriva läget än att göra något åt det. Vargavinter, Skitår, Istid, Nödläge. Vad sägs om ni istället skulle fokusera på Jobb, Jobb, Jobb, Investering, Rättvisa och Framtid?

Vi har sagt det länge och krävt att regeringen ska agera och inte bara sitta passiva och titta på. Oss har man viftat bort med prat om oppositionens vanliga gnäll. Konjunkturinstitutets larmrapport som talar om nattsvart för Svensk ekonomi verkar Reinfeldt möta med samma linje, att det bara skulle handla om gnäll. Varför vill man inte se verkligheten som den är? Bryr man sig inte? Man har väl ändå inte redan gett upp? Kom igen, ni har ett land att styra!

Kan bara hålla med bloggaren Tankar från roten, nu behövs det en jobbävning!

Andra som bloggar om jobbävning, arbetslöshet och socialdemokraterna hittar ni här vilket kan vara en intressant läsning.

Du har väl heller inte missat att vårt jobbrådslag nu presenterat sin slutrapport?

torsdag 2 april 2009

Jag och Frodo väntar på Arlanda.

Min dotter har en strävhårig tax som heter Frodo, han ska följa med hem till Arjeplog och ha lite ferier. Stadshunden måste ju få känna lite snö under tassarna igen.
Men vår resa började sisådär måste vi nog erkänna, flyget är en timme försenat! Så nu sitter vi här och väntar.....och väntar. Men Froda har fått ögonen på en kvinna som äter glass och han stirrar intensivt för att hon ska se hans trånande längtan efter hennes glass. Men hon ignorerar honom totalt och läser sin tidning. Så med en suck har han nu lagt sig på golvet och ägnar tiden åt att kolla in andra resenärer istället. Jag har försökt tala om för honom att han slösar på sina krafter för vi ska flyga i en dryg timme och sedan åka bil i 25 mil, men han gör precis som kvinnan gjorde med honom. Han ignorerar mig totalt!

En ny dag i morgon!

Jag tänkte bara berätta att i morgon så inviger vi ett forskningsinstitut hemma i Arjeplog. Vår duktiga och driftiga Docent Ingela Bergman med medarbetare har lyckas etablera ett fristående forskningsinstitut. Det är jätteroligt och vi Arjeplogare är väldigt stolta och glada!

Slavhandel på G?

Det här fick jag i min hand idag, infon från Af till arbetsgivare. Är det ett försenat aprilskämt eller är slavhandeln åter i Sverige efter flera århundranden?

Jag överlevde 1:a april!!

Tänk att jag gick på det, ja ni vet 1:a aprilskämt. Min son ringde och med allvarlig röst sa han att han tagit tre stycken SMS-lån för att köpa en TV. Han fortsatte med förtvivlad röst att han nu inte visst hur han skulle kunna betala igen lånen. Jag gick upp i falcett och med en röst som blandades av hysteri och ilska så föreläste jag för honom om hur farliga dessa lån är. Tills han bröt ihop och skattade gott, men jag hade då redan fått hjärtklappning och blodstörtning, så det dröjde en liten stund innan jag insåg att han skämtade med mig. Tyvärr så är hans aprilskämt verklighet för många unga som skuldsatt sig via SMS-lån och som senare hamnar hos Kronofogden.