måndag 30 maj 2011

Luleå staden där det händer





Snö, mörker och kyla kan vara både ett helvete och ett paradis. Något man avskyr och vill resa ifrån eller något man längtar till och med stor kärlek omfamnar.

För min egen del är det med blandade känslor jag förhåller mig till detta. Samtidigt som det blir allt tydligare att detta är starka framgångsfaktorer för min hemstad Luleå och vårt vackra län Norrbotten. Testindustrin växer, försvaret bygger unik kompetens, forskningen utökas och nu leder det också till stora etableringar på IT-området.

Att jag dessutom som norrbottning får såväl snö, mörker och kyla som ljusa sommarnätter och för jämnan topplacering i solligan gör det hela helt underbart.

Efter några års arbete i det tysta och en mer väldokumenterad vår med mycket spekulationer fattade vi i kommunfullmäktige idag två viktiga beslut. Ändringar i detaljplanen och försäljning av fastigheter och mark har nog aldrig varit så roligt och spännande som idag.

Stora markområden där vintern på ett bra sätt kan kyla och grön el levereras i närheten till ett tekniskt universitet med hög IT-kompetens och möjlighet till forskning är framgångsreceptet.

Vad som väntar runt hörnet får jag återkomma till. Idag ska jag bara tillåta mig att gå runt med ett stort leende på läpparna.

Detta är början på en spännande morgondag och framtid i Luleå och Norrbotten. Vad det kommer att skapa för arbetstillfällen, vad följdverkningarna blir i näringslivet och hur bilden av Norrbotten kommer att förändras får den som lever se. Jag hoppas att jag är en av dem. Välkommen till möjligheternas stad, Luleå!

-Fredrik

fredag 27 maj 2011

Mama Mia

Lämnar nu Grekland och en intensiv vecka bakom mig. Har fått inblick i ett land på ruinens brant som kämpar för sin överlevnad. Idag påväg ut mot flygplatsen fick vi information om att presidenten kallat till sig alla partiledare för överläggningar vilket inte hör till vanligheten. Vi får väl se om något händer innan vi ens nått Sverige. Igår efter vårt besök på parlamentet fick vi än en gång denna vecka se torget framför byggnaden fyllas av 1000-tals och åter 1000-tals människor och samtidigt en poliskår förstärkas av militär.



Men allt har inte bara handlat om landets ekonomiska kris utan en stor del av mitt fokus har varit på den havererade migrations- och asylpolitiken. Definitivt en stinkande bakgård i EU om man söker efter människovärde, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

Har haft bra möten med bla FNs flyktingorgan UNHCR för att få rapporter om det som är deras vardag men också besökt 3 ansvariga ministrar för att få höra hur man ser på sitt eget ansvar. Finns mycket att önska från dessa kan jag lugnt konstatera.

Starkast intryck av hela veckan gjorde dock min resa till regionen Evros i Norra Grekland och gränsområdet till Turkiet. För många av oss ytterligare bara en bit av vackra Grekland samtidigt som det för hundratusentals andra är porten till framtiden. Vägen in i Europa på sin resa från svält, fattigdom, förtryck, förföljelse, krig, naturkatastrofer och allt annat som kan få människor att lämna det man har för att söka en ljusare framtid i Europa och EU.

Vi besökte gränsstationen Kipi där man för en ojämn kamp mot människo- och drogsmugglare. Gick till mitten av bron där Grekiska soldater står sida vid sida med Turkiska över floden evros som bara i vår tagit över 60 människors liv under deras desperata flykt.



Samtidigt är allt man här pratar om jakten på illegala invandrare och hur man ska kunna hejda dessa människor från att nå Europa. Var försvann medmänskligheten, solidariteten och varje människas rätt att få sina asylskäl prövade?

I flyktinglägret i en av byarna bredvid förvaras de man lyckas få fast. Trots att det var städat, tömt på överbeläggningen och tillfixat så går det bara att jämföra med fängelset Bangkok Hilton som jag 2009 fick möjlighet att besöka.



Avskyvärt. Hittar inget annat sätt att beskriva det på. Allt annat än mänskligt, skulle vi behandla djur på detta sätt i Sverige skulle kritiken vara dödande. Här trängdes för stunden 370 människor inlåsta i burar i en byggnad som inte städades, där vissa enl UNHCR hade TBC och där man bara väntade på att dagens "skörd" skulle packas in efter att vi åter lämnat lägret.

Fy fan. Detta är Europa, detta är en del av vårt eget EU! Detta är en omänsklighet jag vägrar acceptera. Det går att möta människor med respekt och det är varje människas rätt att få en rättssäker prövning. Visst, Grekland har ekonomiska problem och trycket mot södra Europa är större nu än på mycket länge. Men det är inte hela sanningen. En havererad migrationspolitik och asylprövning måste kallas vid sitt rätta namn. Så här kan vi inte fortsätta.

Varför heter detta inlägg Mama Mia kanske du så här i slutet undrar? Jo, där framför en bur i ett "flyktingfängelse" skiner en 16 årig kille från Afghanistan på flykt upp och möter mitt svar att jag är svensk med att säga "ABBA" och börja nynna på Mama Mia.

En påminnelse om att världen är liten och att det står en människa av kött och blod framför mig, även om han behandlas som ett djur. Ibland skäms jag över att vara Europé.

-Fredrik på väg hemåt

tisdag 24 maj 2011

Ungdomsarbetslöheten som en hydra?

Plenifritt innebär jobb på hemmaplan. Besökte idag en rekryteringsmässa i Piteå: Ung och Arbetlös.
Ytterst relveant med tanke på den ökande ungdomsarbetslösheten. Det blir fler jobb men fler arbetlösa unga. Till min stora glädje var också LO på plats.


Representerad av självaste Mr Mella som såklart fick sig en kram.

Nu ska snart ge upp för idag. Men inser att mejlen behöver en rejäl duvning imorgon. Det är på nivån att jag skulle behöva någon som håller mig i handen när jag öppnar den. Men imorgon ska monstret besegras. Problemet är att den är som en hydra, hugger man huvudet poppar det upp ett nytt. Ungefär som med ungdomsarbetslösheten kanske?


Men skam den som ger sig. Det finns värre "monster" i riksdagskorridorerna och regerinen än en full inkorg.

måndag 23 maj 2011

Grekland näst

I veckan är det plenifritt. Ledigt låter det i många människors öron men verkligheten är en helt annan. Antingen har man maximerat på hemmaplan med studiebesök, möten och högar av handlingar och att-göra-listor eller så används tiden till resor, kurser och konferenser.

För min egen del är det fördjupade kunskaper i Grekisk ekonomi och europeisk migration- och asylpolitik som gäller hela veckan.

Hela socialförsäkringsutskottet är på resande fot med Aten som utgångspunkt. Har just landat i 28 gradig värme och sitter i bussen påväg mot hotellet för att checka in och byta om till kostym för att rulla igång med ett intensivt och spännande program. I eftermiddag väntar breifing av ambassaden och en genomgång av det ekonomiska situationen som är mer än tuff.

Som migrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna åker jag sedan på onsdag ut i fält för att på plats i gränsområdet till Turkiet följa arbetet vid gränsstationen Kipi. Räknar med ett dag med starka intryck.

-Fredrik på plats i Grekland

onsdag 18 maj 2011

Jobbpolitiken

Igår hade min S-utskottsgrupp (arbetsmarknadsutskottet)ett inslag på vår stora riksdagsgrupp om jobben, framtiden och vår politik.
Jobben växer fram och framtiden ser ljusare ut.....ja, inte för alla då, speciellt inte för dom som fastnat i långtidsarbetslöshet, men för andra. Vårt svar på det är att satsa på utbildning, kanske i form av en arbetsmarknadsutbildning som leder till jobb.
Problemen med att mismatchningen kvarstår, dvs att arbetsgivare inte hittar medarbetare med rätt kunskap och kompeten för jobbet. Vårt svar på det är satsningar på utbildning, i många former och under hela livet.
I mitt inlägg pratade jag om pressen på lönerna, det är något att vara vaksam över. Borgerlig politik leder till en långlönemarknad, som faktiskt ingen tjänar på i längden.
Många människor utan någon form av ekonomisk ersättning, otrygga anställningar, "F-skattesedlare", egen-anställningar, migrerad arbetskraft, unga vuxna utan jobb eller utbildning. Många människor är det som blir mer och mer "ekonomiskt desperata", som pressas och stressas, för att tillslut tvingas konkurrera med lägre löner för att kunna överleva.
Ett sådant samhälle vill jag inte ha, ett samhälle som försöker konkurrera med låga löner, sämre villkor och allmän desperation, som inte leder någon annanstans än nedåt.
Jag vill ha ett samhälle som satsar på människor, byggnader och infrastruktur. Ett samhälle, som när ekonomin går som tåget, blickar framåt och inser att satsningar på skolan, vuxenutbildning och vidareutbildning är ett sätt att rusat sig för framtiden.
Ett samhälle som tar djärva kliv och inser att byggandet av Norrbothniabanan är ett bra sätt att rusta sig för framtidens transportutmaningar.
Ett samhälle som bygger bostäder för kommande generationer och som inser att unga vuxna behöver ett eget boende, som dom kan betala för.
Jobbpolitiken hänger ihop med all annan politik: ett jobb ger en lön som innebär att du kan flytta i eget boende. Ett jobb kräver infrastuktur t. ex i form av tåg, telefoner eller barnomsorg.
Politik är att vilja och att se framåt. Socialdemokratisk politik innebär en väg mot ett mera jämställt och solidariskt samhälle och det gillar jag!

söndag 15 maj 2011

lördag 14 maj 2011

Migration och Norden

Först av allt, Gamla Stan i Tallinn är helt underbart vackert. Ett semestertips från en som mest åker på tjänsteresor och ser konferansrum, hotellrum och flygplatser. Jag ringer entuastiskt till kära maken och lägger vackra ställen på vår semesterlista, den är lång och oanvänd. För jag vill helst vara hemma här i Arjeplog när jag får chansen! Borta bra, men hemma bäst.....

Nåja, igår var jag i Tallinn och pratade om migration, Norden och framtiden, med kollegor från de baltiska länderna inkl en belgare och en ryss. Nordens öppenhet och fria arbetsmarknad har tjänat våra länder, människorna och våra företag. En trippelwin alltså.
Många gräns- och gränsproblem att lösa har det varit, men trots allt har det funnits en vilja att växa och låta människor röra sig fritt över landsgränserna. Jag är övertygad om att det är EN del av den så framgångsrika nordiska modellen.
Inte stänga gränserna, misstro och ägna sig åt egennyttighet, utan precis tvärt om. Då skapas tillväxt och framtidstro! Ungefär så sa jag och det känns helt rätt!

torsdag 12 maj 2011

348-1

Omröstning om skärpt straff för köp av sexuell tjänst. Federly mot resten av riksdagen.



-Hannah

tisdag 10 maj 2011

Sol, värme och semester!

Är det någon som inte förknippar en vacker försommardag med det som komma skall, nämligen semestern!?
Det är då vi ska hinna göra allt som samlats på hög under resten av året, vi ska vila och resa till släkten och vännerna, måla huset, så och skörda grönsakerna i landet, sola och bada osv osv

Ja, det är oftast ingen hejd på vad sommaren och semestern ska räcka till och vilka förväntningar som finns på denna årliga vilostund.
Men hur vi än vrider och vänder på det, så har vi nästan 400 000 medmänniskor som inte har något jobb och därmed heller ingen semester att planera för.
Många av dom kommer från andra länder och har svårt att få sitt första jobb, sin första egna lön och får därmed inte förmånen att överplanera sin semester. Synd och skam är det, för hur det än är så skymtar jag en del diskriminering och en del rädsla. Klass, kön och ursprung spelar roll när vi dyker djupare i arbetslöshetssiffrorna.

Men vi behöver ju alla arbetade timmar, vi vill ju bygga ut välfärden, bygga Norrbothniabanan och vi vill ha fler vuxna i skolan och i förskolan.
Hur kunde det gå såhär?
Hur kunde vi ha ca 8 % arbetslöshet mitt under brinnande högkunjunktur och hur kunde vi får en regering som inte lyckas knäcka långtidsarbetslösheten?!

Jag har inte så svåra önskningar, jag önskar en skön sommar och en ny regering som har målet och viljan att knäcka långtidsarbetslösheten!
Det kan väl inte vara så svårt......

måndag 9 maj 2011

Gissa var?

Vem kan gissa vart jag varit och vad jag gjort i helgen?
Helt rätt! Valrörelse i Göteborg och samtidigt hunnit med att hälsa på några vänner.
Jag längtar redan till valrörelsen 2014! Tiden går fort när man har roligt.





















-Hannah

söndag 8 maj 2011

On the radio

När jag körde hem från Luleå i går, så hörde jag Almegas VD Jonas Milton på radionyheterna. Han sa med allvar i rösten att lägsta lönerna måste frysas i 10 år. Allt genomtänkt av de fanatsikt goda arbetsgivarna i syftet att fler grupper ska kunna få jobb. Han nämnde speciellt unga och människor med funktionsnedsättningar, som skulle vinnare på att lägsta lönerna skulle frysas. Jag kan konstaterar att lägst lönen i Hotell- och restaurangsavtal för en ung anställd som är 19 år är ca 15 400 kr/ månad. Ja, det förutsätter naturligtvis att du får jobba heltid vilket inte är troligt!
Klipper in lite fakta från avtalet här nere.....

Ungdomslön för dig under 20 år
Från och med 2011-05-01
Riksavtalet SHR-HRF (1/5-11-31/5-12)
under 17 år Månadslön: 11 925 kr, Timlön: 68.90 kr
17 år Månadslön: 13 325 kr, Timlön: 77.00 kr
18 år Månadslön: 14 034 kr, Timlön: 81.10 kr
19 år Månadslön: 15 452 kr, Timlön: 89.30 kr


Okey, Milton berätta om du även tror att hyror, mjölken, brödet och skorna kommer att ha samma pris under 10 år?!? Eller föreslår du en egen prisbild för människor som ska jobba för lägsta lönerna, två pris på hyllkanten typ?!?

En annan sak som han också konstaterade, var att centrala löneavtal inte gynnade duktiga medarbetare. Jag tror att han menade att alla på en arbetsplats inte skulle få ta del av en löneökning, bara dom som är duktiga och presterar bra. Är det bara jag som känner lukten av gammalt skit och elände? Känns precis som att bli förflyttad minst 70 år tillbaka i tiden.
- Få se här nu, ställ nu upp er på rad, så jag får bedömma om er arbetsinsats är värd några fler kronor i lönekuvertet i år!
- Hhmmm.....du där, du har ju varit borta för att du fått ett barn och det innebär nog en massa frånvaro med snoriga ungar, så det blir inga nya kronor i ditt lönekuvert!
- Du där, borta en massa för fackliga kurser och annat dravel som försvårara för vårt fiiiina och familjära sammmanhållning här på jobbet. Inte en krona är du värd för du tillför bara problem!
- Du som är bort från jobbet titt som tätt, ja jag veta att du sagt att du lider av kronisk migrän, men det är minsann inget som jag kan behöva betala för!


Vill ni har mera exempel på vad som kan hända där ute på arbetsplatserna? Nääää, skulle inte tro det. Se då till, att både du och dina arbetskamrater är medlemmar i facket för det tjänar ni på!!

torsdag 5 maj 2011

De bidde haffsigt med strandskyddet. Också.

En sak är säker. Det är skillnad på lort och pannkaka. Ibland går det fort när regeringen ska fatta beslut. Ingen hänsyn tas till remissrundor och fort ska det gå. Som med sjukförsäkringen.
Och med hastverk blir resultatet lite si så där. Strandskyddslagen är ett annat exempel där det bidde lite si så där med resultatet.






Idagens NSD skriver man om att trots att regeringen hade som ambition att i glesbefolkade områden göra det lättare och i tät befolkade omården svårare har nu antalet avslag ökat markant när det handlar om strandnära bebyggelse.






Jag ställde idag frågan till Jan Björklund som var den som på dagens frågestund hade allmänpolitiskt ansvar.

Om han ansåg att regeringen misslyckats med sin nya lagstifning, vad man då tänker göra? eller om han kanske anser att länsstyrelserna hanterar frågan felaktigt.
Och även om Björklund sade sig inte kunna svara på frågan var han mycket tydlig med att ambitionen ÄR att det ska bli lättare att få bygga strand nära i exempelsvis Norrbotten.

Det är en viktigt fråga för kommunerna i frågan om att erbjuda attraktiva boende miljöer, samtidigt får man inte glömma att det är en viktig ideologisk fråga för oss Socialdemokrater att tillgången till vatten, med bad, fiske mm aldrig får bli en klassfråga.

Men visst är det väl rimligt att man hanterar frågan olika då landet ser så olika ut.
Det är skillnad mellan Stockholms skärgård och ex Arjeplog som har 8727 sjöar och vattendrag.
Och 3161 innevånare.

Björklund hade som sagt lite att komma med, därför skickar jag istället in en skriftlig fråga till Andreas Carlgren för att höra om han kan tänkas leverea ett kunnigare svar i hur regeringen tänker agera när inte heller denna lag, blev riktigt som man tänkt sig.








-Hannah

onsdag 4 maj 2011

På skrivbordet 4 maj

Dagens På skrivbordet innehåller två inbjudningar som handlar om ungas boende. Bofrämjandet och Studentbostäder i Göteborg är två som vill träffa mig för att prata om bostäder. Bostad är en stor del av människors liv men en väldigt liten fråga för regeringen.


-Hannah

måndag 2 maj 2011

1 maj i Kalix

Förkyld och på smärtstillande kändes starten på 1 maj när jag klev upp si så där. Men väl framme i Kalix möttes jag av Unga Örnar och fick en stor omfamning. Lite te och lyssna på kloka Gertrud Åström som pratade om utmaningarna för att uppnå jämställdhet gjorde susen för humöret. Tänk att kompetens och man fortfarande är synonymer för många, företrädelsevis ofta för många män. I Kalix tar man utmaningen på allvar och nöjer sig inte med att leva på illusionen om varannan herrarnas i demokratiska församlingar. Det lovar gott för framtiden.



Sedn var det dags för majtåg , Barnfattigdom och barns rättigheter Var en central del av 1 maj firande.





Musik av de fantastiskt duktiga barn och ungdomarna


Elinor Söderlund, kommunalråd höll tal.


Och så även Erkki Harala ordf för Socialdemokraterna i Kalix











Trots heshet så gick talet bra, även om det kan vara svårt att få de eftertryck som man vill lägga i när rösten inte bär. Men uppenbarligen var det någon som gillade talet, så pass att de ville få en kopia tillsänt sig. Och såklart ska jag fixa det ;-)


Missade tyvärr avslutningen på dagen då jag fick ila iväg för att hinna med bussen hem. I bussen påväg hem hade jag en fin kompis som sällskap.


Tack Kalix för en toppen dag!
Vi ses igen.
-Hannah