måndag 31 januari 2011

Vi har mycket guld i våra gröna skogar!

Idag är jag med på en intressant konferens i Stockholm som handlar om framtidens gruv- och mineralindustri. Igen så konstaterar jag att vi i vår nordliga del av världen sitter på flera ”guldgruvor”. Vi har mycket guld i våra gröna skogar! Det vi har nere i vår backe på flera håll på vårt län är oerhört attraktivt och efterfrågat på hela världsmarknaden. Världen kommer även i framtiden att ha stora behov av mineraler.

Det pågår samtidigt en enorm teknisk utveckling inom branschen och dess kringnäringar. Inte minst är vårt tekniska universitet oerhört framgångsrikt i dessa sammanhang. Vi har dock stora utmaningar/problem som vi måste fixa till. Några av dessa är bättre kommunikationer, bl a järnvägar, mer arbetskraft vilket kräver inflyttning till vårt län och bättre samordning av utbildningar och även mer av kunskaper in i skolan på ett tidigt stadium. Kanske viktigast att ta tag i frågan hur vi bygger det framtida samhället som växer fram runt gruvorna?

Morgonbönens viktighet!

Innan jag somnade igår så läste jag Johanne Hildebrandt krönika i Aftonbladet. Den handlade om en kvinnlig journalist på BBC, Sarah Montague, som intervjuat Jimmie Åkesson om Sverigedemokraternas politik. B la frågade hon Jimmie Åkesson om deras integrationspolitik och vad den egentligen står för. Ska verkligen Sverige bli ett land som vänder asylsökande människor ryggen?
Eller vilka grunder bygger Sverigedemokraternas politik på, när det finns lokala partiföreträdare från SD som uttrycker att "afrikaner är programmerade att vålta". Är det i enlighet med partiets politik och är det människovärden som SD står för?

Eller som när Sarah Montague frågade vilka religösa symboler som inte får bäras enlig SD. Är det slut med att bära kors eller andra reliösa symboler?
Intervjun är mycket intressant och jag rekommenderar den gärna!

torsdag 27 januari 2011

Dagarna på jobbet

Vi är en liten grupp på tre personer från s-gruppen i arbetsmarknadesutskottet, som "gräver" lite djupare i arbetsmiljöfrågorna. Dagarna som går i livet består ju i mångt och mycket av arbetsdagar. Arbetskamrater, lön varje månad, spännande och ibland monotona arbetsuppgifter, dagtidsjobb eller skiftarbete, stress, utmaningar och övertidsarbete. En mix av tillfreställelse och en frustrerande känsla av att inte riktigt räcka till. Ni vet, ytterligare en dag på jobbet.
Arbetslivets villkor har förändrats genom tiderna och vi socialdemokrater vill vara en del av framtiden och lägga nya politiska förslag som förbättrar villkoren. Därför är vi tre stycken som jobbar lite extra med dom här frågorna.
Har ni tankar idéer och åsikter, hör gärna av er till mig!

tisdag 25 januari 2011

Nordiska perspektiv

Idag samlas vi socialdemokrater från Norden och det är alltid roligt!
Oftast så har vi ett gemensamt politiskt temamöte och idag har det handlat om främlingsfientliga partier.
Vi var tre stycken som föredrog vad som händer och sker i våra länder. Jag föredrog de drygt 100 dagarna som Sverigedemokraterna har funnits i Sveriges riksdag.
Jag konstaterar att SD stödjer den borgerliga regeringens politik i mångt och mycket, men det är väl inget nytt under solen. Många av deras främsta företrädare har ju ett förflutet hos moderaterna. Jag konstaterar även att det är ett mansdominerat parti, 18 av 20 riksdagsledamöter är män. Fast och andra sidan så är deras väljare i mycket stor utsträckning män, så det hänger väl ihop kan jag tänka mig. Män gillar ju män.......
Dom haltar betänkligt på mängder av politikområden och svaret SD ger på det är: vi kommer igen med politik på det eller det området senare. För min del tycker jag inte att det är OK för ett riksdagsparti, men SD:s väljare verkar tycka det är okey, deras stöd bland väljarna har inte förändrats så mycket trots haltandet.
Men när vi kommer till invandringspolitiken så borstar dom upp sina fjädrar och basunerar ut sina åsikter. Det är det politikområde som ska svara och lösa det mesta av samhällets problem. Enkla svar på komplexa samhällsproblem är Sverigedemokraternas monotona melodi.
Men det är klart, det är ju så mycket lättare och enklare att säga att bostadsbristen, arbetslösheten och samhällsvåldet beror på invandringen. Bostadsbristen beror kanske på en usel politik som inte förmår bygga bostäder som folk har råd att hyra eller köpa. Så svaret på bostadsbristen kan ju inte vara invandringspolitiken?!?
Våldet mot t.ex kvinnor begås av män i nära relationer.....många av dom är vita svenska män. Svaret på det kan ju inte vara invandringspolitiken?!?
Politiken måste hänga ihop från vaggan till graven och skapa och ge möjligheter för människor till ett gott liv. Ni vet, rätt till utbildning, vård vid sjukdom och ett jobb som inte sliter ut kropp och själ........oavsett ursprung!

torsdag 20 januari 2011

I morgon ska jag debattera kompetent arbetskraft och avsaknad av den!

I morgon ska jag ha årets första interpellationsdebatt, ska bli kul att komma upp på banan igen så att säga. Debatten ska handla om kompetent arbetskraft och hur regeringen ämnar rusat människor för nya jobb och utmaningar. Ta t. ex gruvöppningen i Pajala, det kan ju inte vara någon hemlighet för regeringen att det behövs arbetskraft för det?!
Eller biltestbranschen där hemma i Arjeplog, som år ut och år in söker kunnigt folk att anställa. Jag minns när jag var KFU-nämndens ordförande (Kultur-fritid och utbildningenämndens ordförande) och vi startade upp BST-utbildningen (bil-system-teknik), med riksintag. Vårt siktet var inställt på målet och det var att ge unga människor kunskap och kompetens för att kunna ta jobb i branschen. Nu har Skolverket med regeringens goda minne tagit bort riksintaget och därmed satt kompetensförsörjningen i gungning. Nu är Arjeplogare ett tåligt och stabilt folkslag, men ändå, lite draghjälp kunde vi väl få?!
Nåja, i morgonbitti kl.09.00 så startar debatten och hej vad det ska gå!

söndag 16 januari 2011

Det är inte roligt nu!

Jag erkänner här och nu; jag blir deppad, småilsk och smått hysterisk av våra trista opionssiffror. Det här är, inte alls roligt!!

Men jag är ändå mest ledsen, för mitt hjärta klappar massor för just början av vår politiska vision och förhållningssätt......
”Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på
demokratins ideal och alla människors lika värde.
Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är
den demokratiska socialismens mål.”

Jag tycker att det ger mig, en god start på mina politsika arbetsdagar.

Men ett förhållningssätt till människor och samhällsbygge räcker inte, det krävs också konkreta visioner och politisk val. Jag vet, alla säger så i dessa dagar av analyser. Men det är ju själva kärnpunkten i det politiska arbetet, så det är inte så underligt att det sägs.
Men i allafall, i Norrbotten kämpar vi för byggandet av Norrbotniabanans bygge, jag hoppas det är tydligt och kristallklart för alla norrbottningar. Läs nu detta:
En väl fungerande infrastruktur är av central betydelse för konkurrenskraft
och tillväxt. För att få till stånd fler infrastrukturinvesteringar under
kommande år vill vi öka användningen av lånefinansiering för strategiska
infrastrukturprojekt och öka inslagen av trängselavgifter och/eller andra
brukaravgifter. Det förutsätter samförstånd mellan staten och berörda
kommuner och regioner. Det är fullt möjligt att kombinera en utökad lånefinansiering
av strategiska större infrastrukturprojekt med budgetlagen och
en ansvarsfull ekonomisk politik. Staten måste ta sitt ekonomiska ansvar
för infrastrukturen. Infrastruktursatsningar ska styras utifrån nationella behov,
inte av enskilda kommuners eller regioners ekonomi.


Vi var alltså framme vid att det behövdes låna pengar för byggandet av ny infrastruktur, där Norrbottniabanan var ett framtidsprojekt. Visionen om ett grönare, snabbare och mera driftssäkert infrastruktur-Sverige fanns där, i våra politisk riktlinjer.
Valrörelsen i Norrbotten handlade ju mycket om framtiden, nya gruvor, Norrbotniabanan, skolornas innehåll och överlevnad, vården nära dig, jobben och förtroendet för att politik faktiskt betyder något. Jag är ödmjukt tacksam för förtroendet vi har från norrbottningarna.
Så hur ledsen, deppad, "smått hysterisk" och småilsk jag än är, så finner jag en hel del inspiration, kraft och mod i just våra politiska riktlinjer!
Så även om jag inte är en speciellt klämkäck-person, så vet jag att vi kommer igen.

fredag 14 januari 2011

Konsumera, konsumera mera.

Jag lärde känna en klok gammal farbror för många år sedan. En gång när vi satt vid middagsbordet tillsammans, så sa jag att jag skulle köpa, vad det nu var. Jag minns inte riktigt vad det var, men köpa ville jag i allafall. Han reste sig upp med blossande kinder och utbrast: köp och köp.....jag hör inget annat än köp! Sen fick jag en föreläsning om att livets viktiga innehåll, minsann inte gick att köpa. Jag brukar småle när jag tänker på honom och hans "utbrott" om min iver att få köpa.
Igår såg jag ett skrämmande program från USA, som definitivt inte fick mig att småle! Programmet handlade om riktad reklam till små barn. Finessen och taktiken att redan i mycket tidig ålder, få både föräldrar och barn att verkligen tro att bara dom har t.ex ett visst märkes leksaker så blir livet både kul och hjärnan växer fortare. Det här skrämmer mig, för ta er en titt på en av alla dessa tv-kanaler som finns i våra betalkanaler och inse att vi är inte skonade.
Reklam efter reklam inslag, allt är anpassat efter målgrupper och våra barn är inget undantag. Det brukar sägas att vi är några år efter USA i mångt och mycket, men jag hoppas verkligen att vi lyckas hålla emot när det gäller utvecklingen av alla dessa reklamfinansierade kanaler och verkligen kan stå upp för public service! En utveckling av program och innehåll -JA, självklart!!
Men attan inte en massa påverkan och annat strunt som uppmanar oss till mer och mer konsumtion. Köp och bli lycklig, köp och få en större hjärna, köp och bli olycklig, köp och slipp både det ena och det andra.....
För som en klok gammal farbror en gång sa: köp och köp....jag hör inget annat än köp. Medan det verkliga innehållet i livet är något helt annat.

onsdag 5 januari 2011

Nytt år, ny dag, nya utmaningar

4 januari 2011 – Nytt år, ny dag, nya utmaningar och ljuset kommer sakta men säkert tillbaka till oss nordbor. Har avverkat några pocketböcker framför brasans goa värme medans termometern ute visat på allt för många (-) grader. Jag som ofta brukar ge nyårslöften att påbörja någon fysisk träning har detta år bara låtit allt vara och tagit dan som den är rakt av. Nåja, senaste dagarna har jag ägnat till att planera min agenda och inser redan att jag hade behövt några veckor till på detta år för att få plats med allt det som jag vill göra. För just nu känns jag till brädden full av ny energi.

Jag har funderat mycket över framtiden. I ett längre perspektiv framåt väcker Gunnar Wetterbergs bok ”Förbundsstaten Norden” många intressanta frågor. I Norden (Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island) är vi 25 miljoner invånare. Vi är den 10.e starkaste ekonomiska regionen mätt i BNP i världen och skulle mer sammansvetsat kunna hävda oss bättre gentemot exempelvis Kina och USA. Vi är vitt omtalade för att ha den högsta och bästa kvalitén i välfärden. Vi är i framkanten i den viktiga frågan om klimat-/energiomställningen. Så här kan vi hålla på och räkna upp område efter område som vi är extremt duktiga i. Men framförallt att vi i de nordiska länderna har haft en politik som bygger på solidaritet, rättvisa, jämlikhet, en stark vilja och modet att förändra samhället till det bättre. Nu tycker jag inte att vi ska bilda en förbundsstat (federation) av Norden, men vi har mycket att lära av varandra och av historien bakåt.

Och hur ska då socialdemokratin formas för framtiden? Om jag målar med mycket breda penseldrag så skulle jag göra följande övergripande önskelista;

mer av samarbete och ett givande/tagande på lokal, regional och nationell nivå.

mer av öppenhet, nyfikenhet och nya smarta idéer med fler nya människor som välkomnas att vara med och driva/påverka utvecklingen på såväl lokal, regional och nationell nivå.

mer av gemensam stark vilja och mod att förändra med utgångspunkten i våra värderingar om solidaritet, rättvisa, jämlikhet och frihet.

Jag ser framför mej ett 2011 fullt med intressanta diskussioner och beslut om hur vi ska fixa jobben, vad och hur välfärden ska formas, järnvägssatsningar (Norrbottniabanan, malmbanan etc), klimat-/energisatsningar och kanske störst och viktigast för oss i norr – befolkningsinflyttning – . Behovet att kraftsamla i frågan att göra vår region, våra kommuner mer attraktiva att bo och leva i borde vara mer prioriterad!

Vad tycker du som bloggläsare? Hör gärna av dej

tisdag 4 januari 2011

Inland eller kust....kust eller inland?!

Det är lite eljest att bo i inlandet, det bara är så. Vi tycker själva inte att vi har längre till kusten än vad kustborna själva har. Men vis av många års erfarenhet av resande till och från kusten, så kan jag bara konstatera att det är ohiskeligt långt från kusten till inlandet.
Prova lägga ett möte i inlandet, så ska ni få se när kustborna bestämt hävdar att mötet inte kan börja före lunch. Så här skulle jag kunna fortsätta lufta min fördomar om skillnaden mellan oss som bor i inlandet kontra kustbor. Tjänar det någonting till? Knappast och det utvecklar heller ingenting. Men ibland måste man bara få.....klaga lite.
För det är klart att jag blir fundersam när jag tittar på vilka näringslivsprojekt som blivit avslagna av Strukturfondspartnerskapet. Det är lätt att se spöken bakom varje buske och ugglor i varje mosse.
Projekt som vill utveckla inlandet verkar inte ha fallit beslutsfattarna på läppen direkt. Jag kan bara konstatera, att om vi som bor i inlandet inte agiterar, debatterar och hävdar våra livsvillkor och förutsättningar. Så kommer ingen annan göra det åt oss.
Näääää fram för flera inlandsbor i de församlingar som beslutar. Framförallt i församlingar där mycket pengar finns!

måndag 3 januari 2011

Vem är egentligen hyenan?!

Läser med förvånad min artikeln i Aftonbladet, där Centerpartisten Stefan Hanna berättar att han vill att bidragsfuskare ska kläs i hyenadräkt och stå utanför våra köpcentrum. Jag funderar verkligen över vem som är hyenan i detta fall?! Jag blir även väldigt förvånad över valet av djurgestalt, hyena är ett formidabelt rovdjur och ingen hund som man kan knyta fast i en stolpe framför ett köpcentrum.
Jag kommer efter en kort eftertanke fram till att det är Centerpartisten Stefan Hanna själv som är en största hyenan och jag tror inte ens att han behöver en dräkt. Likheten verkar snarare finnas i jakten på svaga, sjuka eller redan döda individer i populationen.