fredag 27 februari 2009

Fredrik tipsar...



STOPPA SLAVHANDELN
Den 7 mars 2009 genomför Socialdemokraterna, SSU och LO en manifestation mot trafficking. I Europa handlas det med 500 000 kvinnor och barn varje år. Sverige är inget undantag, även här utnyttjas offer för människohandel som t ex prostituerade. Hur många, är det ingen som vet.

På Landstingshuset kl. 15.00 visas för första gången i Norrbotten filmen ”The Dutch Show Case” av Hubert Dubois, en dokumentärfilm om slavhandel i Europa. Efter filmen samtalar vi tillsammans med medverkande organisationer under ledning av Socialdemokraterna Luleås ordförande Britt Westerlund.

Medverkande organisationer:
Kvinnojourerna i Norrbottens Län Ordf. Eva Engman
RRC Norrbotten Pia Ramirez Måård
UNIFEM Birgitta Ahlqvist

Nu kör vi!



Från Norrblogg och den Norrbottniska riksdagsbänken säger vi grattis till Ibbe som idag utsågs till ny partisekreterare efter Marita Ulvskog som toppar vår lista i europaparlamentsvalet. Känns tryggt med norrläningar i topp, nu kör vi!

Här kan du läsa hans första artikel som nyvald partisekretetare, jobben först!

torsdag 26 februari 2009

Maud Olofsson ifrågasatt av partikamrat....

Jag har ett "hett" tips på läsning.......dagens DN Debatt. I debattartikeln får Maud Olofsson hård kritik från sin egen partikamrat Börje Hörnlund för att hon helt stängt ögonen för de många små och fattiga kommunernas stora problem. Läs den.....

onsdag 25 februari 2009

I morgon är det kammardebatt om Arbetsrätt.

I morgon har mitt utskott, arbetsmarknadsutskottet kammardebatt. Debatten ska handla om arbetsrättsliga frågor och betänkandet kommer från motioner som är skrivna under allmänna motionstiden.
Jag känner en sådan debattlust i dessa frågor, så jag kommer att delta! För är det något som triggar igång mig så är det heltidsfrågan.....

måndag 23 februari 2009

Tydliga Mona och luddiga Reinfeldt

Blir glad när jag tar del av rapporterna från Monas Kirunabesök och det fullsatta Folkets hus ikväll. Hade varit skoj att vara med, men själv bytte jag ett underbart vintrigt Luleå mot ett halvslaskigt Stockholm redan under eftermiddagen.

Till skillnad från Statsministern var Mona dessutom väldigt tydligt, LKAB ska inte säljas och staten har ett ansvar i stadsflytten. Två viktiga och för mig självklara besked. Tydligen inte för Reinfeldt som bara konstaterar att det inte blir någon försäljning av LKAB denna mandatperiod och att nytt besked kommer inför nästa. Dessutom har visst inte staten något ansvar för stadsflytten enligt Reinfeldt och här måste jag konstatera att Statsministern än en gång är ute och cyklar.

Blir intressant att se hur diskussionerna går i vårt utskott, Civilutskottet när jag står som värd för vårt besök i Kiruna och Gällivare i slutet på mars med just stadsfytt och samhällsplanering i fokus. Till den resan får jag återkomma!

Bloggar på samma ämne på min egen blogg, fredriks funderingar och har där letat i gömmorna och hittat bilden från SSUs kampanj Rör inte vår gruva! Kolla gärna!

söndag 22 februari 2009

Rätten att pinka

"Pinkaren i Arvidsjaur" har fått till följd att en stödblogg -rätten att få pinka - startats. Hhmmm......att pinka eller inte få pinka...is that the big question?.... humm...i så fall stödjer jag rätten att få pinka!

Krisen i kommunerna och landstingen förvärras

Nya prognoser från Sveriges kommuner och Landsting (SKL) presenterades för några dagar sedan. Det kommer att bli ännu tuffare och kärvare för kommuner och landsting att klara sina åtaganden och kvalitén i välfärden hotas rejält! För några veckor sedan ställde jag en skriftlig fråga till regeringen om de avser att vidta några åtgärder för att stärka den kommunala ekonomin?



Nu har jag fått ett inte-svar av Mats Odell som skriver att dom följer läget och att nya ekonomiska bedömningar av den ekonomiska utvecklingen kommer att presenteras i den ekonomiska vårpropositionen.



Ingenting skriver han om att kommuner/landsting ska tillföras resurser. För varje dag som går tvingas fler och fler kommuner och landsting att göra nya uppsägningar. Det är påfrestande för personal men framförallt för de som är i behov av vård, skola och omsorg. Det trista med regeringens politik och undfallenhet att agera är att det är lokal- och regionalpolitikerna som blir syndabockar när verksamheterna ska anspassas.



Vi har redan för längesedan lämnat besked att om vi suttit som regering så hade kommunsektorn fått 10 miljarder kronor under 2009 och 2010.

torsdag 19 februari 2009

Kolla in kommentaren till mitt förra inlägg?!?

Ja, vad ska jag säga.....den moderatstyrda högerregeringens statsråd och deras politiska medarbetare anser att viktiga och riktiga frågor från människor inte behöver besvaras på ett ansvarsfullt sätt. Uppenbarligen tycks dom tro att frågor som ställs är något som inte berör människors vardag! Åsa Torstensson, frågan berör människor och företagare i min hembygd som bor uppemot 9 mil från banken!!
Som folkvald förtroendevald är det viktigt för mig att ställa frågor som beskymrar och ställer till det i människors vardag om sedan ansvarig minister inte tycker att frågor behöver svaras på, så är det deras beslut och inte mitt!

onsdag 18 februari 2009

Glesbygden intresserar inte ministern!

I slutet på förra veckan fick jag nästa blodstörtning av ilska, varför det då? Jo, eftersom kommunalrådet där hemma, Bubbe, inte hade fått något svar på sin fråga till statsrådet Åsa Torstensson angående dagkassehanteringen för företagare i glesbygd så ställde jag den i en skriftlig fråga här i riksdagen. Vet ni vilket svar jag fick???? Jo, att hon minsann svarat en annan ledamot i en liknande fråga och att hon hänvisade till det svaret.....grejen var bara att han frågade om skärgårdens villkor. Skärgård och glesbygd har inte riktigt lika livsvillkor anser jag!

måndag 16 februari 2009

torsdag 12 februari 2009

Kommunerna behöver pengar NU!

Kommunerna behöver pengar NU! Om det finns ingen tvekan. Hela kommunsSverige rasar över regeringens handfallenhet att inte lämna besked till kommunerna hur det blir. Tina upp dom frysta statsbidragen och tillskjut omedelbart några miljarder för att motverka varslen inom kommunerna. Dessutom så är ofta kommunen med som medfinansiär i olika jobbskapande näringlivssatsningar. I de mindre kommunerna så är detta oftas enda möjligheten eftersom det inte finns någon blomstrande privat marknad som kan ta på sej sådana kostnader.

Jag har lämnat in en skriftlig fråga till finansminstern Borg om kommunernas svåra ekonomi!

Så här skriver jag;

Många av landets kommuner har en besvärlig ekonomisk situation till följd av frysta utbetalningar från skatteutjämningssystemet, hög arbetslöshet och ökande utgifter för socialbidrag.

Särskilt besvärlig är läget för småkommunerna på landsbygden med minskande befolkning. För att vända på flyttströmmen arbetar dessa kommuner därför på olika sätt för att skapa fler arbetstillfällen och använder skattepengar till att stimulera det lokala näringslivet. Man har byggt upp näringslivskontor och har även kommunala bolag som driver näringslivsutveckling. I mindre kommuner, exempelvis i Norrlands inland, är kommunens medverkan det enda alternativet, eftersom möjligheter till privat finansiering helt saknas.

Den försvagade kommunala ekonomin påverkar inte bara kvaliteten i välfärden, utan kan också få mer omfattande konsekvenser. Saknas det pengar att stödja den lokala utvecklingen riskerar man att hamna i en negativ spiral med fortsatt utflyttning, minskade skatteintäkter och sämre service till invånare och företagare. En sådan utveckling skulle långsamt dränera hela bygder på arbetskraft och tillväxt.

Avser finansministern vidta några åtgärder för att stärka ekonomin för kommunerna?

Det är skillnad på avfall och avfall!

Det finns visst inget ont som inte har något gott med sig i allafall. I kölvattnet av borgerlighetens och främst centerpartiets kovändning i kärnkraftsfrågan, så börjar äntligen diskussioner om hur kärnkraftens livsfarliga avfall ska tas hand om!

tisdag 10 februari 2009

Dagens reflektion!

Från dagen hearing i Arbetsmarknadsutskottet fastnade några saker hos mig. En forskare konstaterade att när han tittade på Arbetsförmedlingens tjänst, "Mitt CV", så valdes arbetslösa, människor med ett icke nordiska namn och 55+ bort av arbetsgivare. Min slutsats måste bli att arbetgivare hellre konkurrerar med varandra om redan anställda, än anställer människor som är arbetslösa, har ett icke nordisknamn och är över 50 år.
En annan forskare konstaterade att det är arbetsmarknadens krav som avgör om sjukskrivnas arbetsförmåga eller deras anställningsbarhet. Min slutsats måste alltså bli att den sjukskrivne, läkare, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har lite att säga till om när det gäller arbetsförmåga eller anställningbarhet.

Läs min krönika i NSD

Här kommer min krönika som är publicerad i dagens NSD

Reflexion över gårdagens besök i Pajala

Det var en bra dag igår uppe i Pajala och ett tack till min bloggkamrat Fredrik som länkat till mediareportagen i tidigare inlägg. Vid närmare reflexion över gårdagen så är det intressant att notera att de båda "regeringsföreträdarna" Tornberg och Hammarberg inte en enda gång kunde ange om moderatregeringen är positiv till att gå in med finansiering eller ej för att få den nödvändiga infrastrukturen som behövs. Det brådskar för gruvbolaget Northland Rescourse eftersom den första produktionen ska vara igång hösten 2010!

En kopia på 90-talets misslyckande?

Bloggar om borgerlig retro på Fredriks funderingar idag.

Tips från coachen!

I dag kl. 10.30 håller mitt utskott, Arbetsmarknadsutskottet, en öppen utfrågning som sänds i SVT, 24 Direkt. Ni som kan slå gärna på TV och se och lyssna......

Alla vägar bär till Pajala

Missade igår mötet mellan Norrbottens och Finska Lapplands riksdagsledamöteri Kaunisvaara på grund av sjukdom. Syftet med mötet var att få gränsöverskridande information om MeänMaa, gruvprojekten och infrastruktursatsningarna. Men också att ges möjlighet att ta upp aktuella frågor till diskussion med kollegerna på andra sidan gränsen.

Mötet var ett inslag under Märkesåret 2009, som markerar gränsen 200 år och arrangerades av Tornedalsrådet i samarbete med Pajala och Kolari kommuner, Lapplands förbund och Meänmaa-projektet med stöd av Nordiska Ministerrådet. Ser från dagens mediarapportering i NSD, Kuriren och Nordnytt att överläggningen var bra och läser samtidigt min centerpartistiske kollega Tornbergs referat av dagen.

Är även idag hemma och är sjuk och ser utanför mitt fönster hur traktorerna i vackert solsken en gnistrande februaridag skotter sig fram genom de senaste dagarnas kraftiga snöfall. Får mig att tänka på Vintersaga och hittar denna version som jag gillar skarpt.

måndag 9 februari 2009

Lära för arbetslivet och flera chanser.

Alltför många gånger har jag fått vittnesmål från frusterade människor som inte fick chansen till den där arbetsmarknadsutbildningen, som uppenbarligen hade stärkt deras chanser att få ett nytt jobb. Att Arbetsförmedlingen inte haft pengar har varit standardsvaret och det faktum att den borgerliga regeringen började sin regeringstid med att montera ner vuxenutbildningarna och strypa pengarna till arbetsmarknadsutbildningar. Trist och orättvist!
Med den kunskapen i ryggsäcken har vi lagt fram ett program för att investera Sverige och människor ur krisen. När det gäller utbildningsmöjligheter så skulle vårt alternativ ha gett ca 1350 nya utbildningsplatser till Norrbotten. Utbildningsplatser som kunde ha gjort verklig skillnad för människors möjligheter att få ett nytt jobb!

söndag 8 februari 2009

Investera för att få Sverige ur jobbkrisen

Efter att ha varit hemma i Norrbotten en hel vecka och besökt många kommuner, arbetsplatser och träffat människor så har min frustration växt mer och mer över moderatregeringens framfart under de två år de innehaft regeringsmakten. Människor far illa i moderatsverige och jag känner starkt att vi behöver göra en kraftsamling i partiet. Vi har bra idéer bl a hur vi tycker att man ska investera för att få Sverige ur jobbkrisen. Ännu fler förslag och konkreta åtgärder växer nu succesivt fram för att läggas fast på vår partikongress i oktober 2009.

lördag 7 februari 2009

Melodifestivalstips!

Tipsen kan ni inte få av mig, för jag är helt värdelös på Melodifestivalen. Men från min vän Bubbe, där kan ni få hans expert tips direkt från Göteborg!!

fredag 6 februari 2009

Kvinnor och kärnkraften!

Jag kan inte låta bli att reflektera lite när jag läser författarinnan Åsa Mobergs inlägg i kärnkraftsdebatten. Hon konstaterar att kvinnor alltid varit mera skeptiska till kärnkraften, ja inte Maud Olofsson just nu då. Men Åsa Moberg radar upp en del goda insikter som är värda att fundera på en stund. Vad sägs om t. ex att kärnkraften inte kan hävda sig ekonomisk idag heller. Men jag tänker också på det motstånd som fanns i min hemkommun när uranfyndigheten i Pleutajokk var som mest aktuell. Arjeplogarna ville helt enkelt inte att det skulle brytas någon uran, sund inställning!
Så frågorna och svaren vi måste ge oss själva är: vill jag bo i en kommun där det bryts uran, vill jag bo med mina barn nära ett kärnkraftverk eller vill jag bo och leva i en kommun där det ska ske slutförvaring av kärnavfallet. Jag tvivlar starkt på att vi vill det, jag vill det inte i allafall!!

Annika Lantz i radion

Lantz hade gjort ett helt fantastiska klipp från gårdagens nyhetsrapportering om Maud Olofssons kovändning i kärnkraftsfrågan.
Först ett uttalande från Maud om att hon minsann gör detta för sina barn och barnbarns framtid och sedan kommer en rapport om att barn som bor nära ett kärnkraftsverk lever med en ökad risk att få barnleukemi.
Centerpartiets trovärdighet borde ha sjunkit som en sten i barns och deras familjers ögon!!

En sång för Maud



Tack Promemorian för klippet. Hittade också där i kommentarerna ett härligt citat från Enn Kokk.

"Det skulle gå att säga mycket om Maud Olofssons kappvändande - som hon snurrar med kappan, skulle hon personligen kunna driva ett par vindkraftverk."

Besök i Kalix

Torsdagmorgon, kallt ute och lätt snöfall. Snart på väg till Kalix. Behöver gott om körtid de 8 mil som jag ska åka p g a snörök. Ska tillsammans med IfMetall besöka Samhall, HT-Svarv och Mikinor Metall AB. Ska bli intressant att se deras verksamheter och lyssna till hur de påverkats av lågkonjunkturen. Både HT-Svarv och Mikinor Metall är leverantörer till fordonsindustrin och har före jul lagt ut varsel på sin personal, trist.........

Nu är det dags att åka.............

torsdag 5 februari 2009

Centern = Mauderaterna

Centern? Ja, vad är det egenligen som händer inom detta gamla anrika bonde/folkrörelseparti?Jag bara undrar?

I en sådan stor fråga som kärnkraften där centern har i det närmaste varit orubblig med sitt NEJ till forsatt utbyggnad, har dom helt svängt idag. I vårt parti så hade det varit läge för att skjuta frågan till partikongressen som får avgöra vilken riktning vi sossar ska ha. Centern är inte CENTERN längre, dom har en mer och mer djupblå profil.

Förresten, dom borde byta partinamn till Mauderaterna!

Härdsmältan inom Centerpartiet!

Härdsmältan inom Centerpartiet har nu fått ett ansikte och en röst, genom dess partiledare Maud Olofsson. När hon nu kohandlat bort den sista hjärtefrågan som identifierat centerpartiet; kärnkraftsmotståndet.
Maud Olofssons åtrå att sitta med vid moderaterns grytor har nu utplånat den sista spillran av det som genom tiderna kunnat kallas för centerpartistisk politik.
Frågan som nu behövs ställas på sin spets är; innebär detta att det endast finns ett enda borgerligt parti för väljarna att ta ställning till, eftersom det inte längre finns något utrymme för partiskiljande drag mellan de borgerliga partierna?!?

onsdag 4 februari 2009

LO:s rapport!

I DN-debatt idag presenterar Lo sin nya rapport som visar på att skillnaderna mellan maktelitens inkomster och industriarbetarnas inkomster har aldrig varit så stor i modern tid som just nu!

Ja vad ska man säga............Reinfeltd & co är säkert glada, stolta men kanske inte nöjda än!

Unga och droger

Som förälder har jag alltid varit livrädd för att mina barn ska hamna fel i livet. Och med fel så menar jag i ett beroende av sprit eller droger. Känns det igen?? För hur rackarn ska man se, känna och förstå när ens teling kommer hem och är drogpåverkad?? Spritpåverkan är ju rätt så tydlig att se.....men droger!?!
Läste just i DN om drogen GHB som verkar vara ytterst svår att upptäcka i första läget eftersom drogen försvinner fort ut ur kroppen. Men som i längden är dödlig och förfärligt hemsk. Polisen där hemma i Arjeplog har varit på föräldramöte och pratat om just sådan här frågor och det tycker jag är bra. För jag erkänner, att jag vet nästan ingenting om droger.

tisdag 3 februari 2009

Lövholmen!

Strax efter klockan tre kom beskedet om sågverket - Lövholmen, ca 70 anställda får sluta. Trist och tragiskt......alltför mycket verkar ska dra söderut!

Att lära sig.....

......är det inte konstigt hur (FP) gång på gång misslyckas med att läsa och förstå forskningsresultat och statistisk. Våra ungar i skolan och deras lärarna ska uppenbarligen vara försöksobjekt och dom ska tydligen prövas gång på gång......

För jag skräms faktiskt av Folkpartiets syn på människor....

http://www.expressen.se/ledare/1.1453028/las-pa-fp

Framåt de bär....

Glädjande att vi ökar vårt medlemsantal i Socialdemokraterna Norrbotten.



Är du själv inte redan medlem, kom med du också i arbtet för ett maktskifte nästa år och ett rödare europa redan i vår.

Facklig & politisk konferens i Medlefors

Just nu så står LO Norrbottens ordförande Anders Berg i talarstolen och pratar om hur viktigt det är att verkligen vara med i den politiska debatten från fackens sida. Han har verkligen rätt, tillsammans blir vi starka och tillsammans kan vi göra vår röst hög och klar.

Tisdagmorgon!

I går var jag med på Luleå Arbetarekommuns representantskapsmöte som hade rubrik "Jobbkris i Luleå?". Där var chefen för Arbetsförmedlingen i fyrkanten och berättade om jobbsituationen i Luleå och där berättades det om projektet "1000 nya ungdomsjobb". Efter det var det dags för "rundabordssamtal" bland medlemmarna, spännande och kul. Här är ett axplock av frågor som jag och Fredrik fick med oss till riksdagsbänken;
Skolpolitik - mera engagemang krävs från vår sida.
Sjukförsäkringssystemet - vi måste protestera tillsammans mot orättvisan!
A-kassefrågor - jobba och uppmärksamma problemen för människor med 75-dagarsregeln.
Heltidsfrågan - håll fanan högt!

Som sagt var, för mig som kommer från en liten arbetarekommun är det alltid lika roligt och stimulerande att få komma ut.
Nu bär det i väg till Medlefors......

måndag 2 februari 2009

p.s

p.s Här kan du läsa en artikel om vårt besök i Bolivia och Paraguay.

Bolivia och Paraguay

Äntligen har jag redigerat bilder som jag fotat under den resa till Bolivia och Paraguay som jag gjorde i början av året tillsammans med socialdemokratiska riksdagsledamöter. Det var "Kooperationen utan gränser" och deras kontor i Latinamerika som fixat och organiserat den fantastiska resan. Med på resan var deras handläggare Ania Janerud.


Bolivia och Paraguay är två av världens mest fattiga länder och har under mycket lång tid levt under diktaturer, förtryck och korrumption. Nu har båda länderna vänsterstyre och gör allt de kan för att demokratisera länderna, men vägen är lång. Vårt besök började i La Paz som är hvuvudstad i Bolivia och ligger på ca 4000 m ö h! La Paz är uppbyggd i en vulkankrater med centrum på botten av denna. Längs bergkanterna klättrar småhusen och ju högre upp man kommer ju fattigare är befolkningen.




Ursprungsbefolkningen har fått en starkare ställning än tidigare och Bolivias folkvalda president Evo Morales är indian. Här är bilder på olika indianska kvinnor som kom från Bolivas olika regioner för att visa och berätta åt oss om deras liv och kultur.






Skillanderna är stora både i landskapet och på den som är fattig och rik. Vi besökte en liten bergsby där familjerna bodde i lerbyggda hus, levde på grönsaksodlingar och var extremt fattiga.




Efter några dagar i Bolivia gick resan vidare till Paraguay som ligger mycket lägre i förhållande till havet och har ett betydligt varmare klimat. Människors välstånd var också betydligt högre än i Bolivia. Där besökte vi både bostadskooperativ och jordbrukskooperativ. Vi fick även träffa politiker i senaten och göra ett besök hos president Lugo i palatset i Asunción.


Starkaste minnet har jag från vårt besök i ett bostadsprojekt som drevs av Kooperationen utan gränser. Där levde ca 12 000 människor i svår misär och fattigdom direkt vid foten av ett jättesopberg. Området låg nära floden som ofta översvämmade. Familjerna levde på att sortera sopor och fick för det ca 16 kr/dag! Genom bostadsprojektet så fick de hjälp med konstruktion och material till att bygga sig bättre bostäder, fast jag hade önskat att området som sådant varit bättre. Här kommer lite bilder;







Några bilder på barn i detta extremt fattiga område:





Vi besökte så många spännande ställen som med mycket små medel via exempelvis kooperationen utan gränser gör det dagliga livet drägligare för männsikor. Kooperationen utan gränser är gränslös, liksom solidariteten med världens befolkning är. I dessa länder blir det mycket tydligt vad solidaritet, demokrati, jämlikhet och frihet innebär. Jag hoppas nu att deras nya demokratier kan växa sig starkare och succesivt göra den vardagliga situationen för männsikorna bättre.































































































Måndag och en ny vecka.

Denna vecka är plenifri från riksdagens kammare och det innebär hemarbete. Nåja, hemma blir jag inte så länge, idag ska jag åka ner till Luleå för att vara med på deras medlemsmöte i kväll, där arbetsmarknadspolitik står på agendan. KUL!
Därifrån bär det iväg till Skellefteå och Medlefors, en tvådags konferens om det fackliga-politiska arbetet. Men sen så tror jag att jag ska vara hemmavid f om torsdag, kan behövas...ni vet hur tvätthögen växer och huset behöver städas *blää* Men jag brukar alltid lyckas hitta på något annat, så jag slipper städningen.......