lördag 31 januari 2009

Framgång kräver rättvisa!



Vad ska jag säga? En häftig upplevelse att stå där på ett proppfyllt torg med en Mona som var grymt bra, tydlig, engagerad och visionär! Jag är stolt över att vara Sosse!

fredag 30 januari 2009

Min krönika i NSD

Läs gärna min krönika i tisdagens NSD.....

http://www.nsd.se/opinion/ledare/artikel.aspx?ArticleId=4390746

Företagarfika hemma i Arjeplog!

Varje fredagmorgon så är det frukost för företagare här hemma och det är alltid lika intressant att gå dit och få sig en pratstund om aktuella frågor. Kompotten av frågor är av blandad karaktär, vad sägs om; torgets utveckling och ett eventuellt fik där, testbranschens framtid, väginvesteringsbehoven, finanskrisen i allmänhet, servicen på Hotell Silverhatten, nästa veckas "Uppdrag granskning" som visst ska handla om glesbygden. Som ni förstår så är det intressant att få vara med där och resonera om framtidens utmaningar.

onsdag 28 januari 2009

Fredrik tipsar...

Onsdag den 18 februari bjuds det in till konferens om säkerhetspolitikens och den internationella samarbetets betydelse för svenska försvarets framtid. Arrangemanget genomförs i Stockholm och ni hittar inbjudan här.

Sådan matte sådan hund

Läser i DN att Försäkringskassan nu ska börja redovisa sina väntetider på ett nytt sätt och hipps vipps så blir de kortare och målen uppfylls. Pinsamt kan man ju tycka men sådan matte sådan hund. När den moderatstyrda högerregeringen lanserade sitt utanförskap inför valrörelsen var det med en modell av räkning. Idag när man sitter vid makten så är helt plötlsigt med ett annat sätt att räkna. Varför byta? Jo, kanske för att man inte vill visa att borgarnas utanförskap slukat tusentals till genom en orättvis och klantig politik.

Trist Littorin!

Jag lämnade in en interpellation om varslen i Norrbotten den 3 december 2008 och först igår fick jag debattera med ansvarig minister Sven-Otto Littorin (m). Men ack vad jag bedrog mig, inga svar och ytterst lite handlade om Norrbottens situation. PT har sammanfattat min besvikelse och frusteration rätt så bra......

tisdag 27 januari 2009

Välkomen till verkligheten Littorin!

I förrgår tjänstgjorde jag min sista dag som ersättare i riksdagen. Jag blir nu åter arbetssökande och med detta vill jag hälsa Sven-Otto Littorin välkommen till Norrbotten när han gör sin turné till arbetsförmedlingar runt om i landet.
Moderaterna gör ett stort nummer av att de ska ut och besöka 200 varseldrabbade arbetsplatser. Sven Otto Littorin ska också göra en turné och besöka arbetsförmedlingar runt om i landet.

I den socialdemokratiska riksdagsgruppen har vi redan gjort betydligt fler besök än 200 på varslade arbetsplatser, bara här i Norrbotten har vi gjort fler än 30 sådana besök och då är det en spontan uppräkning av de som jag kan komma på just nu.

Jag har dessutom själv varit arbetssökande och det blir jag igen nu när mitt uppdrag i riksdagen upphör. Så jag känner väl till hur varselvågen slår mot människor och hur regeringens passivitet bidrar till att förvärra situationen.

Samtidigt är det ju bra att moderaterna kommer ut och ser effekterna av sin egen politik.
Jag välkomnar Sven Otto Littorin till Norrbotten när han kommer till Kiruna längre fram i vår. Han får gärna åka förbi Piteå så ska jag sätta på kaffepannan så kan han får träffa mig, och några andra bekanta som kan berätta hur det är att vara antingen arbetssökande, eller överskuldsatt, eller sjukskriven, eller deltids arbetlös i hans Sverige.

Det ska bli intressant att höra vad han har att säga till alla arbetslösa som får gå till den sämsta a-kassan på årtionden – och till dem som står utan försäkring sedan regeringens chockhöjning av avgiften gjort det dyrt att vara med.

Nu blir detta mitt sista inlägg på Norrblogg, för denna gången. Men jag säger: På återsende.
Lita på att jag är taggad till tusen inför valrörelsen 2010. Vi som är arbetslösa har inte råd med den här regeringen. Ni är så klart välkomman att fortsätta följa mig och mina tankar på www.s-info.se/bergstedt Mitt liv och min vardag, blandat med politik.

Nu har jag ju bjudit hem Sven-Otto, men jag kan inte låta bli att tänka på Euskefurats låt "Littorin hompa" som tillägnades honnom efter att han som pris till årets arbetare skulle ge en lunch med sig själv. Håll till godo - Youtube.

söndag 25 januari 2009

Dags för ministern att reagera!

Äntligen är ST-facket ute med sin undersökning med hur deras medlemmar som jobbar på Försäkringskassan mår. Det är ingen munter läsning och borde få ministern Husmark-Persson att sluta skylla på att det är försäkringskassans personal som inte gör det dom ska! Det är dags att ministern reagerar och tar det ansvar regeringen har för Försäkringskassan och sjukförsäkringen.

Att som handläggare inte få arbetsro och må dåligt samtidigt som man möter sjuka ledsna människor som inte får sina pengar kan inte vara lätt.

Vissa män är helt enkelt hjältar!

När över en miljon kvinnor i Kongo-Kinshasa blivit en otäck och avskyvärd bricka i kriget, genom våldtäkter och misshandel. Då kliver en man fram och ägnar sin tid, sitt engagemang och sin medicinska kunskap till att försöka hjälpa kvinnorna tillbaka till ett liv. Hans namn är Dennis Mukwege och han kommer att på fredag få Olof Palmes pris för sitt arbete. När jag läser om hans engagemang så blir jag nästa tårögd, för då inser jag att det faktiskt finns hopp och att det finns människor som är verkliga hjältar. Dennis Mukwege är en!!

fredag 23 januari 2009

Kommunerna svåra ekonomi

Kommunerna har det mycket, mycket svårt ekonomiskt. Kalix kommun tvingas t o m låna till lönerna.



Idag hade jag ett stort behov att få prata med några f d arbetskamrater på socialförvaltningar på Norrbottens län för att höra hur dom har det själva och också få en beskrivning hur läget är?



Som jag inte redan anande mej till det så är det tufft, stressigt och slitigt. Antalet ärenden ökar och resurserna krymper.



Socialbidragen har ökat lavinartat, särskilt sista kvartalet på 2008. Den högsta ökningen är för arbetslösa ungdomar under 25 år. Många av dessa har egen bostad och dessutom egen familj som dom ska försörja! Man klarade sig hyggligt de tre första månaderna av arbetslöshet, men sen blev det svårt när de kommer in i den s k jobbgarantin (?). Ofta saknar man yrkesutbildning och en del har inte klart sin gymnasieexamen. Flertalet arbetsgivare anställer inte heller dessa ungdomar. Det är ett besvärligt läge och någon ljusning i lågkonjunkturen kan de inte än se.



Jag minns själv hur det var i 90-talskrisen och när människor fick sämre ekonomi. Då mådde man också sämre. Då blev det fler barnavårdsärenden och fler som hade problem med missbruk. Socialtjänsterna är säkert bättre rustade med kunskaper nu än då. Men, det räcker inte långt med bara kunskaper. Det behövs en socialdemokratisk regering med de rätta värderingarna och mer pengar till kommunerna för att ge hjälp och stöd till de männsikor som far illa av långkonjunkturen och borgaras politik.

torsdag 22 januari 2009

Inget besked om Vattenfall från Björklund

Med anledning av ett inlägg av Folkpartiets Karin Pilsäter i gårdagens debatt mörknade orosmålnet för en utförsäljning av Vatenfall ovanför våra huvuden. Därför
passade jag på att under dagens frågestund fråga Jan Björklund hur det ser ut just nu?
Det finns alltid en risk att den Moderatstyrda högerregeringen åter tar makten 2010, och
därför bad jag om besked över hur man då tänker sig med ägandet av Vattenfall.

På detta har Jan Björklund inget svar att ge, utan hänvisar till att de ger svar i valrörelsen
2010, vilket ytterligare ger oss anledning att med oro se på vad som eventuellt händer med
våra statliga bolag uppe i Norrbotten.
Bolag som har stor betydelse för komuner, näringsliv, forskning mm.

Lite märkligt är det att Jan Björklund som annars brukar vara snabb på att avkräva
oss svar på vad väljarna kan förvänta sig av oss efter 2010, inte själv kan svara på vad de
tänker göra med Vatenfall. Detta trots att de sitter i regeringen? Jag hoppas så klart
att regeringen har en längre plan än på ett och halvt år för det statliga ägandet.

Länk till frågan här.

Pajala på G

Kolla vilken bra ledare i dagens NSD om gruvbrytningen i Pajala

Folkpartiet säger att staten inte ska äga Vattenfall!

Igår hade vi debatt i näringsutskottet om de statliga företagen. Jag blir matt och frustrerad på samma gång när jag lyssnar till de borgerliga inläggen. Karin Pilsäter, fp,(ordf. i näringsutskottet)säger om Vattenfall:

"Anf. 88 KARIN PILSÄTER (fp) replik:
Herr talman! Det är inte korrekt att det inte sker någon styrning av Vattenfall. Det är ett väldigt tydligt exempel på att det är väldigt komplicerade frågor. Om man gör det enkelt för sig kan man komma med snabba svar.

Jag hör till ett parti där vi tidigare har gjort det ganska enkelt för oss i det fallet genom att säga att staten inte ska äga företaget. Nu har en överenskommelse, som pekades på här tidigare. Under mandatperioden är det inte aktuellt.

Principiellt håller jag personligen fast vid ståndpunkten att det vore den bästa långsiktiga lösningen. "

Då vet vi det! Att inte sälja ut vattenfall och även LKAB gäller bara fram till 2010.
Men, om dom är kvar i regeringsställning ytterligare en mandatperiod? Då åker nog båda dessa välskötta och vinstingivande statliga bolag...........

Arbetsmarknadsutskottet.

Idag kommer statsekreterare Jöran Hägglund för att ge en information om hur regeringens arbete fortgår med samordningen av varselvågen som sveper över Sverige. Intressant ska det minsann bli, med tanke på regeringens tomma verktygslåda och passivitet. Jag har också hört Maud Olofsson säga att det minsann finns 3 miljarder att använda ur EU:s Sociala fond. Problemet är bara att dom pengarna till stor del är låsta och redan är fördelade över landet och att dom faktiskt ska räcka ända fram till år 2013!
70 % av pengarna finns inom programområde 2, som ska hjälpa långtidsarbetslösa och unga arbetslösa att stärka sina chanser till ett nytt jobb. Orättvist är det om regeringen försöker omfördela dom pengarna, för då hamnar dom som har det svårast att få ett nytt jobb återigen sist i kön. Men jag blir inte förvånad om det är den moderat styrda regeringen målsättning.

Varselvågen sprider sig.....

Nu kan vi se att varselvågen har nått fram till tjänstemännen och därför så föreslår vi en investering i människors utvecklingsmöjligheter genom något som vi kallar "Spetskompetenslyftet".....

-Vi vill se ett spetskompetenslyft för tjänstemän som drabbas av varsel. I  stället för att säga upp anställda kan företaget då se till att de vidare­utbildas. När konjunkturen ­sedan vänder, kan de återgå i arbete igen – och har då nya kunskaper som kan stärka företagets möjlig­heter. Vi föreslår därför en investering på 20 000 platser inom ramen för ett spetskompetenslyft.

onsdag 21 januari 2009

Okej att heta Kim men INTE Madeline om du är man.



Fredrik Lundhs anförande på namnlagen.

Regeringen tycker att kontroll är viktigt, men bara för vissa.



Här har ni dagens anförande! Håll till godo.
När jag medverkade i Amelia Adamos program på tv8 fick jag ett sms av en närstående
som tyckte att jag såg så söt och fräch ut. På frågan om vad hon tyckte om det jag sagt svarade
hon: -Det har jag ingen aning om.

Jag hoppas så klart att ni ska finna mitt anlete till belåtenhet,
men att även innehållet i inlägget ska fånga ert intresse.

Regeringsföreträdare tror inte på lagens normerande roll

Antingen tror den Moderatstyrda regeringens representanter inte på lagstiftningens normerande roll eller så tycker man inte att frågorna är viktiga.

Idag har vi debatterat några olika områden i Civilutskottet och eftersom utskottet spänner över många områden blir det lite gott och blandat i debatten. På mitt uppdrag låg att debattera de förslag som regeringen lagt fram för att helt plocka bort revisionsplikten för företagen i landet. Med detta förslag skulle det innebära att endast 4% av företagen skulle omfattas av revisionsplikt. När den infördes var det för att komma åt ekomomisk brottslighet och fusk.

Det är lite anmäkrningsvärt att den regering som gick till val under parollen STOPPA FUSKET, och har dragit åt snaran kring arbetslösa och sjukskrivna för att fusket ska upphöra inte tror att företagen behöver någon kontroll alls. Det är alltså skillnad på folk och folk.

Att vi Socialdemokrater så väl som regeringen vill underlätta för företagen är det ingen tvekan om. MEN vi anser att alla system behöver kontroll. Inte bara för vissa. Vi föreslår en rad olika åtgärder i vårt rådslag för vad som kan göras för att underlätta för företagen och anser också att revisionsplikten ska avskaffas, men vi måste hitta andra åtgärder för att förhindra skattefusk.

Jag valde dock att fokusera på att vi behöver en lagstiftning för att komma åt problemet med den ojämna könsfördelningen i bolagsstyerlser. Men det är inte något som politiken ska syssla med, de ska bolagen sköta själva. Och med den inställningen kommer det enligt Ekonominyheterna ta 158 år innan vi uppnår en jämnfördelning i bolagsstyrelserna.

Det debaterades även Sjöfylleri och man kan konstatera att den Moderatstyrda högerregeringens företrädare inte tror på lagstiftningens normerande roll.
Eller så är det så att man inte tycker att det är så viktigt.

tisdag 20 januari 2009

Yes We Can



Så har USA fått en ny president och världen har fått mera hopp. Ibland blir jag lite rädd när jag tänker på dom förväntningar som finns på Obama men samtidigt så oerhört glad och stolt över den rörelse som kommit på fötter och tror att politik gör skillnad och att vi tillsammans kan bygga en bättre och förändrad värld bara vi vill. Yes We Can!

test...

tjihoooo, testing, testing......försöker blogga via min mobil......

Fildelningsfrågorna?

Stora lapphandskar (stora snöflingor) trasar ner från den mörka himlen i Stockholm. Snart ska vi samlas i stora socialdemokratiska riksdagsgruppen för att bl a lyssna på Obamas historiska tal. Det känns mäktigt!

I morse startade vi i Näringsutskottet och Kulturutskottet med en offentlig hearing om "fildelningsfrågorna". Det är verkligen ett svårt område med en knepig lagstiftning. En lagstiftning som vi senare i vår ska besluta om. Det känns bra att ha experter som delger oss sina olika tolkningar i frågan och bra att vi har tid att verkligen fundera och inhämta den kunskap vi kommer att behöva. Det är också viktigt att träffa organisationer, branschfolk och användare i stort och i smått. Men, viktigaste är nog att försöka komma till en lagförändring som är så teknikneutral som möjligt är. Ja, alltså, ingen lätt fråga, men jag lär mej jättemycket......

En ny riksdagsvecka!

En riksdagsvecka börjar oftast med ett utskottsmöte och i "mitt" utskott så handlar det idag om motionerna från allmänna motionstiden, idag är det arbetsrättsliga frågor som gäller. Vi har två gedigna motionshäften att gå igenom, det säger mig bara att frågor om arbetsrätten är otroligt viktiga. Senare i eftermiddag har vi riksdagsgruppmöte som vi sedan ska avsluta med att gemensamt se på Barack Obamas installationstal. En hel värld kommer att lyssna och lyssna noga på vad han kommer att säga, för att senare även analysera vad han inte sa och vad det betyder. Det är hisnande att känna att så många människor sätter sitt hopp och sin framtidstro till honom. Spännande och lite skrämmande.

söndag 18 januari 2009

Fattigdom är svår att möta!

Söndagkväll och jag är efter några dagar av enorm trötthet äntligen på G, skööönt! Har haft jetlag några dagar efter jag kommit hem från en två veckors resa i Bolivia och Paraguay. Har varit där med kamrater från riksdagen och organisationen "Kooperationen utan gränser" för att följa de biståndsprojekt vi har där, bl a "operation dagsverken" med flera.

Bolivia och Paraguay är några av världens fattigaste länder och har nu efter många, många år av diktatur folkvalda politiker och presidenter. Jag har mött så många intressanta människor och också sett den extrema fattigdom som många lever i. Den är svår att möta och jag känner mej maktlös periodvis inför de gigantiska problemen. Det behövs ett långsiktigt målmedvetet arbete och en demokratisk, solidarisk politik som kan göra skillnad. Men framför allt politisk vilja!

En del människor älskar verkligen att ständigt resa omkring och se nya ställen. Det är som en sjuka för en del. Visst är det intressant, trevligt och lärorikt men jag är nog inte av den sorten som gillar att glassa omkring på världens alla flygplatser. Det är så underbart att vara hemma, slappa framför tv:n och en promenad då och då med min lilla vovve Neo

lördag 17 januari 2009

Jan-Olov Renberg.....


......förhoppningsvis på prispallen idag tillsammans med min "gubbe" Jan Stenberg!

Rallytävling i Råneå!


I helgen är det rallytävling som gäller! Jan, min man, ska vara kartläsare åt Piteåföraren, Jan-Olov Renberg. Så se upp för detta gröna fartvidunder, även kallad "krokodilen"!

fredag 16 januari 2009

Arbetsmarknadsministerns ovilja att se glesbygsbors vardag!

Jaha, snart var dags att debattera norrbottningarnas förutsättningar med Sven-Otto Littorin igen. Men tyvärr tycks han inte ha en aning om hur avstånden och livsvillkoren i vårt län ser ut *suckar* Ibland blir jag helt utmattad, hur många gånger ska vi behöva berätta det?!

torsdag 15 januari 2009

Mera från Helsingforsmötet!

Det är alltid väldigt roligt att få träffa mina nordiska partikamrater och jag kan bara återigen konstatera att våra hjärtefrågor är lika. Jobben och välfärden är en stor och viktig fråga för oss alla!
Men jag kan också konstera att borgerligheten är sig lik oavsett i vilket land vi talar om. Det handlar om privatiseringar och sämre grundskydd i välfärden för de nordiska medborgarna. I Danmark t ex har 1 miljon människor ansett sig tvingade att ta en privat sjukförsäkring. Som tur var så stoppade finanskrisen danskarna från att sänka ersättningsnivåerna i A-kassan. Norge är ju ett glädjeämne som tur är och norrmännen visar verkligen att det spelar roll vilken politik som förs i landet. Socialdemokratins ledord "Rättvisa, jämställdhet och solidaritet" är visioner som står sig väl i dagens kaotiska ekonomiska värld. Idag kan vi verkligen visa att marknaden varken kan eller vill ta ansvar för alla människors vardagsbehov av sjukvård, utbildning och bostäder. Nej det krävs en stat och naturligtvis en politisk ideologi som står för just rättvisa, jämställdhet och solidaritet!

S-Akademin i Helsingfors!

Detta är Thorvald Stoltenberg, tidigare norsk utrikesminister och ambassadör. Han har uppdraget från den nordiska utrikesministrarna att utreda på vilket sätt vi i norden kan öka samarbetet när det gäller säkerhetspolitiken. För det är helt klart att när isen i Arktis smälter mycket fortare och farleden i polarområderna öppnas mer och mer så ställs det helt andra krav på nordisk samarbete och säkerhetspolitik. Enligt Thorvald är det en trovärdighetsfråga för Norden att ha "kontroll" och kunskap om vad som händer i vårt närområde
Vi har diskuterat detta i nordiska rådets S-grupp och vi från Norrbotten kommer att driva på frågan inför vår partikongress. Spännade diskussion har det varit, som väcker fler och mera tankar om vad som händer i polarområdet.

tisdag 13 januari 2009

Nu är riksdagen igång igen!

På något sätt så känns det rätt så skönt att kammarens arbete har börjat om igen. Men jag ska vara helt ärlig och erkänna att i gårdagens flygresa till Stockholm innehöll en del "hemvånda".
Nåja, väl på plats så rullar arbetet på i ett hiskeligt tempo. Jag har skrivit och skickat in svar på Stefan Tornbergs artiklar i både NSD och PT om unga och arbetsmarknaden. Hoppas den kommer in!
Jag har påbörjat mina svar på motionerna som ska behandlas på distriktskongressen i mars och mailat lite fram och tillbaka med Åse Blombäck (s) från Kalix om några viktiga frågor som hon vill att vi samarbetar kring. Som sagt var det känns skönt att vara igång igen, även om jag bävar lite för flygresan till Helsingfors i morgonbitti.....flyget går nämligen klockan 07.00! Hmmmm...för jag har visst skaffat mig lite annorlunda sovrutiner under julhelgen. Jag som i vanliga fall är trött klockan 22.00, är numera superpigg kring midnatt. Följden av detta är att jag har sovit till framåt klockan 10.00 under julhelgerna. Därav min vånda över 07.00 flyget.....

söndag 11 januari 2009

Borgerlig politik slår mot barnen!

Skriver tillsammans med min kollega Lars U om Klyftorna som ökar och barnen som hamnar i kläm på NSD debatt. Bloggar lite kring detta på Fredriks funderingar.

Stoppa kriget i Gaza!

Ser att både vår centerpartistiske riksdagskollega Stefan Tornberg och den folkpartistiske Ylva Strutz försöker ta enkla poäng på vårt deltagande vid helgens manifestationer mot kriget i Gaza.

Lite lågt och rätt så billigt kan jag tycka när det inte råder någon som helst oklarhet vad vi Socialdemokrater tycker som parti. Varken på plats på Storgatan i Luleå eller i den politiska debatten. Deltog själv båda dagarna som talare och är glad över responsen som jag fått kring våra krav och tydliga ståndpunkt. Verkställande utskottet med Mona i spetsen gjorde i fredags också ett uttalande i frågan om du vill läsa mer.

Frågetecknerna är dock dessto större kring vad C och FP tycker så lämpligt hade kanske varit att vara på plats och berätta detta.

Marias söndagsfundering!

Visst är det fantastiska att en söndag få vakna upp i ett lugn, vackert och stilla Arjeplog. Och ibland är naturen så vacker att det nästan gör ont i kroppen, om ni förstår vad jag menar. Men hur lugnt och vackert det än må vara här hemma, så kryper kriget och oförsoningen i Gaza in under skinnet på mig.
Jag som är född och bor i ett land som kan se tillbaka på 200 års fred, har faktiskt lite svårt att riktigt, riktigt förstå. Och ännu svårare är det att sätta sig in i hur människor överlever instängda mitt i en krigzon, utan mat, sjukvård och vatten. Hur rädd skulle jag inte vara, livrädd för att jag och min familj skulle bli dödade. Ofattbart och nästintill obegripligt.
Jag precis som alla andra tycker att det måste bli ett eldupphör, på stört! Men det verkar vara en utopi för både Israel och Hamas......i mina ögon verkar ingen av dom stridande bekymra sig värst mycket om alla de civila offren som får betala med sina liv. Jag har svårt att riktigt förstå kriget och varför det är så omöjligt att försöka komma överens om åtminstone eld upphör och jag tror inte att jag är ensam om dessa känslor och tankar.
Därför var fredagens radioprogram i P1 så bra, det var en panel som pratade om just vad, hur och varför konflikten och nu det brinnande kriget i Gaza pågår. Lyssna gärna på det programmet, jag tyckte det var bra och upplysande.

fredag 9 januari 2009

Vart tog fuskarna vägen?

Mitt bidrag till bloggen består av ett par bilder från mötet med Unionen. Ett mycket givande möte där jag denna gång lyckades hålla mina känslor i schak någorlunda. Föregående år kom ämnet "fuskare" och "bidragstagare" på tapeten, där och då kunde jag inte hålla tillbaka ilskan. Händerna darrade och ögonen tårades. Jag blir fortfarande illa berörd, men är mer förberedd på att människor faktiskt kan säga en i ansiktet att arbetlösa och sjuka är lata bidragstagare.

Under valrörelsen pratades det mycket om dessa, inte bara av den Moderatstyrda regeringens företrädare utan folk i allmänhet tyckt också att det var dags att sätta punkt för fusket. Och visst, fusk, det vill ingen ha. Konstigt nog är det nästan inte en kotte som känner de där fuskarna, bidragstagarna. Däremot möter jag många bestörtta människor som känner folk som inte fått jobb, sjuka människor som riskerar att hamna riktigt risigt till.

De finns de som fuskar, men de är få. Frågan är utifrån vem vi ska forma systemen? De få som fuskar, eller alla de som verkligen behöver en omställningsförsärking värd namnet. De vi kallar för a-kassa. A-kassa och sjukförsäkring är inga bidrag. De är försäkringar.

Siv Holma (V), Stefan Tornberg (C), Lars U Granberg, Maria Stenberg, Fredrik Lundh och Leif Pettersson (samtilga S)


Unionens styrelse, med ungdomsrepresentanter och mig bakom tangenterna som vanligt.

Äntligen hemma!

En kort sekund blir jag lite avis på mina kollegor som bor vid kusten. För efter en lång dag av olika besök, informationer och diskussioner så har jag drygt tre timmars bilkörning innan jag är hemma. Så just nu känner jag mig som en överkokt potatis; mosig och inte alltför vacker.
Men dagens besök hos polisen var bra och jag hoppas att det kan bli en årlig träff för oss riksdagsledamöter. För hur det än är så är det mycket bättre att få ställa sina frågor direkt och därmed få svaren på stört. Men visst, jag måste erkänna att svaret på frågan om varför Norrbotten är så dåliga på att klara upp fallen med kvinnomisshandel inte kändes helt bra. Jag hoppas verkligen att rutinerna som kanske inte riktigt var på plats, kommer på plats under året som kommer. Frågan ska bevakas och ska sannerligen ställas igen om ingen förbättring syns.
Men nu ska jag släpa min trötta kropp till soffan och se på mitt favvo Tv-program; CSI! Visserligen en repris......men ändå Grissom är ju kult!!

Nytt år och nya utmaningar!

Jag kan bara hålla med Fredrik i hans förra blogginlägg, gårdagen var fylld med intressanta diskussioner och informationer från olika håll. Idag väntar som sagt var polismästarens information om läget i Norrbotten. Intressant är ju att just idag så nås vi av informationen om att polisen i Norrbotten ska spara 15 miljoner kronor. Civil personal ska inte ersättas och det är klart att det får konsekvenser på ett eller annat sätt. Inte tu tal om det! Men vad jag mest blir beskymrad och upprörd över är att antalet uppklarade fall av kvinnomisshandel minskar år från år i Norrbotten. Det är en skamfläck och det kommer jag att ta upp med polismästare Håkan Karlsson idag. Kvinnors som misshandlas har en lång och jobbig väg till att faktiskt polisanmäla sin förövare och då krävs krafttag från polisens sida att faktiskt klara upp brotten.

torsdag 8 januari 2009

2009 börjar med en rivstart!

God fortsättning på er alla om jag inte sagt det tidigare. Har försökt hålla mig ifrån såväl bloggandet som mailen och mobilen mellan julafton och nyårsafton och är faktiskt rätt stolt över mig själv. Klarade det någolunda även om ett och annat tt-meddelande givetvis konsumerades. Nu är det dock full fart och det i 110 knyck!

Har haft några dagar av mailrensning, biljettbokningar, inläsning och förberedelser och var som traditionen bjuder på Landshövdingens trettondagsmottagning. Idag har dock fokus lagts på Plannja och ett besök hos företagsledningen. Bra genomgång och samtal även om det inte ändrar min uppfattning att det är tragiskt att man nu gör en större företagsflytt och jag tycker fortfarande argumenten är alltför tunna och spretar men vi har alla våra olika roller och uppdrag.

Blir dock bara än mer övertygad om att Norrbottniabanan är ett MÅSTE för att vår region ska kunna stå starka även framöver och inte minst möjliggöra att resten av landet och europa får del av all det det vi har här i form av naturtillgångar och förädlade produkter. När man träffar företagsledningen på Plannja blir det också så otroligt tydligt att transportstödet inte får fortsätta att försämras. Kring detta måste vi ta kamp kamrater!

Efter Plannja väntade möte med Unionen och efter 4 timmars diskussion och riktigt bra samtal kan jag bara konstatera att jag stärkts i min tro att regeringen skjuter dåligt och träffar helt fel. Två skitår väntar och med borgerlig politik som slaktat arbetslöshetsförsäkringen och tvingat över en halv miljon svenskar att lämna den samtisigt som man kraftigt skurit ner på Komvux och arbetsmarknadspolitiken blir det mer än dubbelt skit! Detta försöker dom borgerliga politikerna lite snyggt komma undan genom att sätta allt fokus på finanskrisen och den globala lågkonjunkturen.

Men kom igen. Har man otur eller otur när man som borgerlig regering för tredje gången i rad regerar när det blir fullständigt kaos eller kan det delvis handla om den politik man för eller inte för? Skulle tro det och kring detta ska jag och mina kollegor fortsätta att ta debatt men här behöver vi bli fler. Kom med du också! Bara idag värvade vi tre nya medlemmar på vår tour som avslutades med kvällsmöte med Northland Resources om allt det spännand esom nu pågår i Pajala.

Nu väntar sängen och i morgon möte med Polismästaren i Norrbotten. Blir ett intressant möte, inte minst kopplat till detta!

onsdag 7 januari 2009

Regeringen är ett enda stort misslyckande!

Min nyårskrönika i NSD om skitåret som väntar skapar debatt bland borgerliga bloggare och på nsd.se. Delta du också!

För mig råder inga tvivel, vi har en regering som har misslyckats! Reinfeldt och co har misslyckats med sin politik, man har inte förstått effekterna av sin egen politik och man sitter alldeles för stilla i båten när det nu stormar.

En alldeles för stor del av kakan fördelas till dom som i samhället redan idag har absolut mest. Den borgerliga regeringen ökar klyftorna i samhället med en politik som inte skapar fler jobb, bara mer orättvisa. Reinfeldt jagar dom som är sjuka och arbetslösa.

Frågan är ju bara hur han och övriga borgare ska hinna med att jaga alla dom över 68.000 svenskar som varslades under sept-dec 2008 och med stor sannolikhet inom kort går ut i arbetslöshet. För lata, oansvariga och bidragstagare - det är va dem är alla arbetslösa. Dessutom ska dom straffas med högre skatt också för man ska veta att det lönar sig att arbete. Kanske börjar verkligheten komma i kapp den borgerliga retoriken? Man kan ju i allafall hoppas!

tisdag 6 januari 2009

Polisen och Borgarbluffen

Skriver tillsammans med Hannah om borgarnas bluff när det gäller löfterna och allt snack kring trygghet, rättväsende och inte minst polis i NSD. Våra blogginlägg kring detta och artikeln i sin helhet hittar du via våra bloggar Fredriks funderingar och Hannahs blogg.

måndag 5 januari 2009

Bild från ett otroligt vackert Dalarna

Många ställen i Sverige är vackra, ett av dom är Tällberg i Dalarna. Där firade jag och min man jul, ett otroligt avkopplande julfirande fick vi där!

fredag 2 januari 2009

När bostadspolitik och arbetsmarknadspolitik frontalkrockar.

Den Moderatstyrda regerinens politik har havererat, på många områden. När jag innan jul gjorde ett besök på arbetsförmedlingen för att träffa en grupp unga arbetslösa blev det extra tydligt.

"Jag kanske har ett jobb på gång, men jag har ingenstans att bo, det finns inget att hyra ialla fall"

Förutom de faktum att vi riskerar att tappa en hel generation unga människor, vars utbildning snabbt blir inaktuell när de inte får chansen att komma ut på arbetsmarknaden eller för den delen i en sk "aktiv åtgärd" som denna regering bespottat så har regeringen sett till att arbetsmarknadspolitik och bostadspolitiken frontalkrockar.

Du ska från din första arbetslösa dag söka arbete i hela landet. Det kräver stor flexibilitet när det handlar om boende. Samtidigt har regeringen som en av sina första åtgärder tagit bort produktionsstödet till byggandet av hyresrätter och räntebidraget utfasas tom 2012. Dett har gjort att byggandet av hyresrätter har tvärnitat.
I en Rapport från Boverket förväntas endast 14 000 nya lägenheter byggas i hela landet under nästa år, vilket kan jämföras med 41 000 bostäder 2006.

Regeringen Reinfeldt anser åter igen att Marknaden ska lösa problemet, eller är det kanske de nya ägarlägenheterna som ska lösa bristen på bostäder?
När över 1 miljon unga människor är på väg ut ur boet räcker inte detta. Du ska kunna ta ett jobb var som helst i landet från och med första dagen, det kräver många gånger att du ska ha möjlighet att kunna hyra en bostad.

Istället borde vi nu i lågkonjunkturen passa på att få till den nödvändiga klimatupprustningen av miljonprogramsbostäderna och se till att få fart på byggandet av hyresrätter. Det vill vi Socialdemokrater göra, 13 miljarder är föreslaget som förutom att ge bättre miljö, fler möjlighet till bostad också ge fler arbetstillfällen i behåll som i sin tur ger skatteintäkter till de kommuner som byggarbetarna som slipper bli arbetslösa bor i.

Moderatstyrda regerings politik har spårat ur på många områden. Detta är bara ett, och bara en liten del av ett viktigt område. Rätten till ett eget boende är en av samhällets fyra stötte pelare.

Mer på samma tema i
Sundsvalls tidning
även ByggIndustrin har synpunkter att komma med.