torsdag 27 november 2008

Moderat retorik är som en repig gammal LP-skiva!

Med en dåres envishet upprepar borgerliga företrädare, att Sverige står sig väl rustad när varslen på arbetsplatserna runt om i landet står som spön i backen. Den moderatledda regeringen la en budget på riksdagens bord i september och trots krisen så anser dom fortfarande att den ger svaren på människors orolig frågor om framtiden. Det tycks som om borgerligheten varken kan, vill eller orkar ta till sig vad som hänt med människor och jobben sedan dess. Sorgligt det är vad det är......

Louise på plats i riksdagen

Är på jakt efter en hel annan sak i NSDs tidningsarkiv när jag snubblar över detta, min praktikant och vår gästbloggare här på Norrblogg. Va skoj att det blev en artikel om Louise Fredriksson och hennes stora engagemang. Vi hade en superskoj vecka tillsammans och hon är en tjej jag verkligen hoppas vi får möjlighet att se mer av även i framtiden.

onsdag 26 november 2008

Kärlek är vackert!



Idag bär jag mina röda Björn Borg kalsonger med stolthet! = ) Måste bara säga, grymt jobbat och underbart befriande att äntligen se ett företag som vågar ta ställning. Blir alltför ofta less på flatheten från företag, organisationer och privatpersoner som inte vågar stå upp för det man tror på. All heder åt BB.

Blir samtidigt ledsen när jag ser filmen och vet att denna möjlighet för samkönade att få ingå äktenskap och gifta sig som alla oss andra är något som den borgerliga regeringen gör allt dom kan och förmår för att förhala. Kom igen nu, konstatera att ni misslyckats, att kristdemokraterna är överkörda och låt oss tillsammans sätta oss ner och utifrån vår motion som redan ligger på riksdagens bord diskutera hur vi så snart det bara går får denna lagstiftning till stånd.

Skriver tillsammans med mina oppositionskamrater på qx.se om möjligheten vi nu har att gå till handling bara borgarna släpper prestigen.

Dags igen: Bildt betalar inte skatt för sin barnflicka!

Så var det dags igen för mygleri från regeringens företrädare. Den här gången är det Carl Bildt som inte betalar skatt för sin barnflicka. Så skriver aftonbladet idag. För två år sedan var det också moderata ministrar som betalade svarta pengar till barnflickor och struntade i att betala tv-licensen. Vad som hände med dem vet vi alla. De fick gå! Är det dags för Bildt att också packa ihop och gå? Eller ska han lyckas slingra sig ur detta också, kanske med Schlingman som hjälp?

Skatteverkets rättsavdelning säger rent allmänt om dom som inte betalar skatt för sina anställda.."Det är allvarligt. Är man arbetsgivare är man skydlig att redovisa alla löner".

Det här är alltså ett skattebrott och kan ge böter.

Det mest sannolika borde vara att Bildt i likhet med andra som underlåter att betala skatt för sina anställda åtalas och att det prövas rättsligt.

( Bara som en liten parentes: Paret Bildt har en årsinkomst på ca 8,2 miljoner kr och en förmögenhet på 15 miljoner - javisst ja, det är nog mer efter avskaffandet av förmögenhetsskatten?)

Skickligt Schlingmann

Varslen duggar tätt, och regeringen står utan vapen. Under högkonjunkturen passade den Moderatstyrda högerregeringen på att sänka skatten – för de som har mest, istället för att förbereda för en lågkonjunktur. De rev sönder arbetsmarknadspolitiken som avvisades som ”bidragsjobb”. Nu står de med händerna i byxfickorna, nu när det svenska folket behöver en kraftfull och erfaren regering som bäst.

Svenska, sa jag svenska? Jo just det ja. Om media bilden domineras av antalet varsel och regeringen känner att de inte har något att komma med. Vad göra? Vi måste byta fokus! Det duger ju inte att stå där och se handfallna ut. Som tur är så tvekar inte regeringen Reinfeldt med sina partistrateger att spela ut ens de lägsta av kort.

I detta läge passar Moderaterna på att fria till de lägsta av våra mänskliga sidor,de vill ha ”svensk kontrakt”, en enkla schablon där de vill att blivande svenskar ska skriva på för ”de svenska värderingarna” som jämställdhet tex (samtidigt glömmer man att man i sin egen badtunna har människor som är infödda svenskar och inte kan skriva på dessa gemensamma värderingar.)

Och det är inte bara skinnskallar och små nassegrisar som kommer att gilla detta, tyvärr.
Snälla snälla, genomskåda denna fega och usla regering som försöker göra sig av med en besvärlig fråga genom att sparka bort bollen från egen planhalva med att sparka på de som redan ligger.

Och snälla alla ni som sitter på ledarsidor och andra kommunikationskanaler, låt inte regeringen komma undan med denna skenmanöver. Den är vedervärdig, feg och ryggradslös och framför allt verkningslös. Den löser inte de bekymmer som vi sitter på när det handlar om integrationspolitik, det är bara kosmetika som så mycket annat i denna regerings agerande. Den Moderatstyrda regeringens politik med brist på stöd i lågkonjunktur, 500 000 utanför försäkringssystemen mm gör människor rädda, ängsliga och pressade i den miljön blommar främlingsfientligheten.

tisdag 25 november 2008

Oppositionen i Arjeplog

I går hade vi vårt budgetfullmäktigesammanträde och vad ska jag säga om oppositionen?? Själv höll jag på att krokna av trötthet när vi hamnade i en fullkomligt absurd diskussion med Albert Lestander som är gruppledare för Vänsterpartiet om stadgeförändringarna för Silvermuseet. Vi har en otrolig kraft i Ingela Bergman och Silvermuseet, det är en kraft och ett dragplåster för hela Arjeplogs kommun. Därför skulle i allafall inte jag ha kommit på tanken att på ett så plumpt sätt, som Albert Lestander och Vänsterpartiet försöker försvåra för hennes och Silvermuseets framtidsarbete. Trist och tråkigt är vad det är!

Flyg och far!

Vi som flyger från Arvidsjaur mellanlandar i Lycksele för att hämta upp mera folk och det är bra tycker jag. Tomma flygplan som åker omkring i luften är inte till glädje för någon. Men pga snövädret i Stockholm så fick vi "övervintra" på Lyckseles flygplats i en timme, det hette att det var slot-tiderna på Arlanda som var orsaken till vår försening men men, jag är övertygad om att det var snön som ställde till det för flyget. Snöröjning verkar inte vara stockholmarnas starkaste gren.....

söndag 23 november 2008

Vem styr egentligen?



Måste faktiskt säga att jag tycker frågan är berättigad, vem styr egentligen? Inte bara när det gäller denna fråga utan faktiskt det mesta som nu händer eller kanske rättare sagt inte händer med Reinfeldt i spetsen.

Ställde på tal om just könsneutrala äktenskap en fråga till statsministern i torsdags på frågestunden i min roll som familjerättspolitisk talesperson i Civilutskottet.

torsdag 20 november 2008

Ny socialdemokratisk klimatpolitik

Jag fortsätter mitt arbete med att försöka sätta miljö- och klimatpolitiken i fokus. Det handlar både om att hantera nuet, ta ansvar för kommande generationer men också att utveckla nya branscher, skapa fler jobb och en rättvisare värld!

Skrev för ett tag sedan tillsammans med Karin Åström på Kurirens debattsida om vår nya socialdemokratiska klimatpolitik. Här nedan ser ni en filmsnutt från vår kampanj på Luleås järnvägsstation där vi också passade på att slå ett slag för Norrbottniabanan så klart.

onsdag 19 november 2008

Samling för kulturen-även på webben

"I goda tider är det möjligt att verkligen satsa på kultur. Men det är i dåliga tider – tider av brist och knapphet, av oro och rädsla för framtiden – som vi verkligen behöver konsten. Det är då den visar sitt värde."

Citatet är hämtat från socialdemokraternas partimotion En kulturpolitik för framtiden (2008).
Nu vill vi ta ett steg till och samla företrädare för kulturen och socialdemokratiska kulturpolitiker på alla nivåer till ett samtal för att forma en stark kulturpolitik för framtiden.

Vid kulturdagen medverkar bland andra,
Mona Sahlin, partiordförande, Anna Carlson, teaterförbundets ordförande, Jacob Hirdwall, aktuell med monologen "Det Osynliga", Sture Carlsson, förbundsdirektör för svensk scenkonst, Teshome Wondimu,verksamhetsledare Selam och Henrik Teleman, konsthallschef Virserum.
Moderator: Svante Weyler, tidigare förläggare och förlagschef på Nordstedt. Har arbetat på Sveriges Radio och varit kulturskribent på Expressen och Sydsvenskan. Driver sedan 2007 Weyler förlag.

För alla som inte kan delta IRL (på plats) så sänds detta på webben. Via www.socialdemokraterna.se

Hannah

Vad är det för skumma aktiviteter ledamöterna sysslar med?







Fotona är lite mörka och suddiga, men det vi gjorde igår var helt enkelt att tillsammans med våra fackliga kamarter manifestera för den Svenska Modellen ute på Mynttorget igår.
"Ljusängeln" på första bilden är Wanja, bild nr 2 är tillresta fackliga från LO Norrbotten och bild nr 3 är Ola Edeblom och Fredrik Lundh.

Hannah




tisdag 18 november 2008

Maud, var är du?

Dra er till minnes, mindre än ett halvår efter valet kunde vi höra Maud Olofson stolt skryta om att de jobb som kom ut på arbetsmarknaden var effekt av den Moderatstyrda regeringens politik. Fantastiskt, innan de ens hunnit få pli på sina ministrar, få dem att betala tv-licenser, sparka ut den svarta arbetskraften osv så hade deras fina politik gett oss de efterlängtade jobben. Men egentligen ska jag väl inte klaga, för visst har de legat i hårt med att genomföra sin politik även om det inte lett tll fler arbeten.

På grund av regeringens politik, står 500 000 personer utanför försäkringssystemen, varslen haglar och de som möter de arbetslösa är halva lönen i form av en sänkt a-kassa och sedan dessutom ska betala förhöjda avgifter till a-kassa och fackavgift.
Men vad gör regeringen, nada, inget.
Byggmarknaden tvär nitar, då skulle de Socialdemokratiska förslag med tex, rotavdrag på 3 miljarder, och investeringsstöd för hyresrätter vara en väg.
När fler tappar arbete hade det utbildningspaket, med totalt 50 000 utbildningsplatser i allt från vuxen utb. till högskola varit bra att ha i bakfickan.

Istället för de frysta statsbidragen som regeringen gett kommun och landsting att förhålla sig till hade en Socialdemokratisk regering gett ytterligare 2 miljarder till kommun och landsting som nu riskerar att måsta ta hårda besparingar och säga upp en stor del av våra välfärdsarbetare.

Om nu regeringen skaffade jobben på mindre än ett halvår, måste de inte vara effekten av deras politik som varslen nu haglar? För den som är bara det minsta lilla insatt i samhällsekonomi, vet att man som regering inte skapar jobb på ett par månader, och inte heller rår för låg konjunktur. Det regeringen har ansvar är för vilka åtgärder man gör i en lågkonjunktur, så jag undrar bara stilla: Hallå Maud, vart är du?


Vi Socialdemokrater både kan, och vill, vi har en politik både för hög och lågkonjunktur.

Reinfeldt - Ensamvargen



Ni missar väl inte föreställningen Reinfeldt - Ensamvargen, som just nu spelas på Orionteatern i Stockholm. Föreställningen bygger på de intervjuer journalisten Anita Kratz under sexton år gjort med Fredrik Reinfeldt och som ligger till grund för hennes bok Reinfeldt Ensamvargen. På scenen möter vi skådespelaren Johan Rabaeus och musikern Bjarne Löwdin. Mer information hittar ni på Orionteatern

söndag 16 november 2008

Svart på vitt

För två år sedan sa den då nya finansministern och moderaten Anders Borg att det kommer att ta två år innan regeringens politik får genomslag. Så sant, så sant och fiffigt av honom att säga. Nu ser vi resultatet svart på vitt,

Jobbkris med vågor av varsel som sköljer över hela Sverige inom alla branscher.
Kan med tiden utvecklas till en riskabel välfärdskris.
Regeringen väljer att rädda banker med miljarder, nu senast Carnegie, och struntar i att hjälpa alla de människor som riskerar att bli arbetslösa.
Nästa år utförsäkras ca 52 000 personer i Sverige från sjukförsäkringen. På Norrbotten handlar det om 1496 personer som blir hänvisade till socialkontoren.
Varslen i kommuner och landsting ökar och en del beror av frysningen av de generella statsbidragen som gjordes 2007.
Rika har blivit mycket rikare. Skattesänkningar på 67 miljader är överflyttade till de som redan har det nog bra.
Klyftorna mellan den som har arbete och den som är arbetslös ökar dramatiskt.
Likaså mellan den som är sjuk och den som är frisk.
m m........

Nog fick han alltid rätt, Borg, nu ser vi allt mer tydligt vilket genomslag regeringspolitiken får.

torsdag 13 november 2008

Hård press på regeringen från Norrbottniska s-riksdagsledamöter

På dagens frågestund i riksdagen fick både jag, Fredrik och Maria ställa frågor till ministrarna. Inte något att hurra över kanske ni tänker, men det är långt ifrån varje gång som man sitter på frågestunden som man får ställa sin fråga. Tiden är begränsad, alla partier ska få ställa någon fråga, det ska vara både män och kvinnor och alla ministrar ska få någon fråga så det är mycket som kan spela in om man får chansen att ställa tilltänkt minister mot väggen.

Fredrik frågade Maud Olofsson vad hon tänker göra med anledning av Boverkets larmrapport som visar att ungdomar kommer att få ännu svårare att hitta en bostad.

Maria frågade utrikesminister Carl Bildt om Sveriges hjälp till Island med lån, Island har kritiserat att lånet ännu inte har beviljats och pekade på att vi har en gemensam arbetsmarknad i Norden och att det inte bara är Island som drabbas av krisen.

Jag frågade infrastrukturminister Åsa Torstensson vad hon tänker göra för att driva på den avstannade bredbandsutbyggnaden i Norrbotten. Den är särskilt viktigt hos oss där vi har många gånger har långa avstånd, och den nya tekniken faktiskt kan göra det möjligt för oss som bor i Norrbotten att få likvärdig service som i rersten av landet. Det kan handlar om allt från att få rätt till sin hemspråksundervisning till att få en effektivare bedömning av medicinbehovet.

Svaret handlade om pågående utredningar, och att det är marknaden som ska stå för utbyggnaden av bredbandet i landet. Man kan fråga sig om regeringen på allvar menar att det är marknadens ansvar att skapa förutsättningar för en likvärdig samhällsservice för oss Norrbottningar? Det tycker inte vi! Gå in på Web-tvn så kan ni kolla in de svar vi fick från respektive minister.


Hannah Bergstedt, riksdagsledamot (S) Norrbotten

Stora eller små perspektiv.

Ibland kan jag förvånas av män som inte ser att jämställdheten som ett dagsaktuellt problem. Men det är klart, för vissa verkar det vara extra svårt att sätta sig in i en kvinnas vardag. Men i ärlighetens namn så kräver jag faktiskt mer, av åtminstone männen i min egen omgivning.

Men det är klart positivt att jämställdheten går sakta men säkert framåt i hemmen, men djupt deprimerande att på arbetsmarknaden går det låååååångsamt. Kvinnor får hålla tillgodo med deltider och därmed sämre förutsättningar att kunna försörja sig själva. Lika lön för lika arbete är inte heller ett självklart faktum på dagens arbetsmarknad. Så visst finns det att göra, därför blir det lite patetiskt när vissa män tror att om man trixar och fixar lite i sin egen omgivning så existerar inte problemet för kvinnor rent generellt. Ja vad ska man säga......

onsdag 12 november 2008

Jämställda realationer är både smarta och sexiga.

På tal om gårdagens blogginlägg fanns på Aftonbladets hemsida en intressant artikel. Jag har länge hävdat att delad föräldraförsäkring och jämställda relationer inte bara är bra för att barnen får tillgång till sina föräldrar utan också ger bättre och varaktigare realtioner. Vilket i sin tur ju kan ses som en fördel för barnen. Jämställda par varar länge lyder rubriken. Och det är klart, det är ju en betydligt sexigare med en man som tar sin del av ansvaret för barnen och hemmet, för att inte tala om att man ju båda faktiskt har ORK att ägna sig åt saker som bygger upp relationen. Allt från samtal om dagen, intressanta diskussioner till sex.

Det är inte konstigt att det finns en snedvriden bild av att kvinnor är mindre intresserade av sex tex. Vem orkar efter heltids arbete och ansvar för barn, hus, hem, koll på släktens födelsedagar, underhåll av familjens social liv något mer?
Jämställda relationer är sexigt och det är smart.

Hannah

tisdag 11 november 2008

Att vara pappa - påriktigt

Kan man säga påriktigt, alla pappor är så klart riktiga pappor. Men vad man fyller papparollen med skiljer väldigt mycket. För några veckor sedan kunde vi höra att Kamratposten frågat vem man helst vill bli tröstad av och Pappa kom på en förnedrande 5:e plats. Och delar man inte ansvaret för barnen så blir detta den trista konsekvensen. Och jag hävdar bestämt att det hänger ihop med den statestik som finns för vem som har vårdnaden om barnen. Det är fler mammor som har vårdnad om barnen än pappor.

Som tur är finns det undantag, och de blir fler och fler. En generation pappor som inte är villiga att kompromissa om rätten till att vara förälder - påriktigt växer fram. Idag skriver Kuriren om en familj där man valt att ta detta på allvar.

En framtid för alla!



På temat Fredrik tipsar fortsätter jag att lyfta fram intressanta saker som sker i vårt län. Nu är det konferensen "En framtid för alla!" som står i fokus. Mer info hittar du här ovan och framöver även på Kommunförbundets hemsida www.bd.komforb.se.

Lämpligt nog fortsätter jag nu med vårt arbete kring en könsneutral äktenskapslagstiftning som jag är talesperson för. En spännande tid må jag säga nu när regeringen misslyckats och lämnat walkover. Nu blir det lagstiftning direkt i riksdagen med oppositionen som håller i taktpinnen, det tackar vi för!

måndag 10 november 2008

Ibland är jag bara för snabb...

för mitt eget bästa. Har lyckats tömma och kasta hela min e-post. Inte bara de utvalda delar jag tänkt mig. Jag avskyr att ligga efter med en massa i min inkorg, och det var nu min privata e-post jag sabbade. Imorgon kommer jag ner till Stockholm och har då en hel riksdagsmail att gå igenom. Puh, jag är inte riktigt sams med Helpdesk just nu känner jag, fick inte ut min bärbara dator innan plenifria så nu lär det ta mig hela tisdagen att gå igenom min e-post.

I-landsproblem? Svar ja. Idag har jag lyssnat till Oscar Pettersson som berättade om sitt besök i Väst Sahara, och deras bekymmer är en aning större än mina. Kvällen ägnades åt arbetarekommunens repskap där den kommunala budgeten disskuterades. Frågor om hur vi prioriterar våra pengar, kan och ska vi lösa ensamheten med mer platser i äldreomsorgen, eller finns det andra och bättre sätt var några av ämnena för kvällen. Vi kan konstatera att Piteå är en kommun med god ekonomi, det flyttar in mer folk, och tackvare att vi "sparat i ladorna" under högkonjunktur behöver vi inte göra några besparingar - ännu.

Men långt ifrån alla kommuner har samma förutsättningar, ett stort orosmoln vilar över många kommuner som tappar i befolkning och med de frysta statsbidragen går en mörk tid till mötes.
Det kommer att bli många och svåra beslut att fatta i flera små kommuner runt om i landet, och regeringen som helt saknar en regionalpolitik lär väl knappast lyfta en hand för att hjälpa.

Hannah Bergstedt

UTMANAD!!

Så här tycker jag om utmaningar Bubbe!!
Nåja, jag ska göra ett försök ändå att berätta 7 saker om mig själv - helst vardagliga och knäppa.

1. Jag är en djävul på att köra bil, jisses jag tror nästan, jag minsann är bäst!! För allvarligt, så tycker jag att nästan alla andra som finns i trafiken samtidigt som mig, kör urkasst!
2. Jag är helt såld och otroligt kär i min äkta hälft!
3. Hjälp!!! Jag håller på att bli som min mamma när det gäller tvätten....jag viker t om tröjorna som hon!
4. Jag blev skitsur när min man racade förbi mig på sin svarta Islandshäst när vi var där - HALLÅ DÄR, det är faktiskt JAG som har ridit och haft häst i nästan hela mitt liv!
5. Jag längtar så otroligt efter en mjuk, söt, liten grå weimaranervalp. Kan inte låta bli att kika på nätet på dom.......min biologiska valpisklocka dånar visst i mitt huvud!?
6. Ingen kan linda sin mamma runt lillfingret som "trasselsudden" till son som jag har....jag blir så trött på mig själv!! Dottern däremot har en helt annan taktik för att lotsa sin mamma dit hon vill....
7. Om tillfälle ges, så har jag inga som helst skrupler....jag kan ligga i soffan en hel lördag och se på CSI. Dessutom så vaktar jag svartsjukt MIN hörna i soffan!
Hmm...jag som nästan inte vet hur man länkar till andras bloggar, men jag kan väl utmana min dotter Emelie iallafall...
Regler: Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg. Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa. Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem. Låt dem få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.

På plats i Kiruna

Så var jag på plats i Kiruna. Snö, 0 grader och månljus som blandas med skenet från gruvområdet - kan det bli vackrare? Imorgon väntar ett intressant program från morgon till kväll, nu väntar sängen. Vi hörs!

fredag 7 november 2008

Gu-vare-lovs-dagen

Idag är det "gu-vare-lovs-dagen" som vi säger hemma i Överkalix, vilket innebär veckans sista arbetsdag innan helgvilan kommer. Och vilken vecka det varit, helt fantastiskt med alla arbetsplatsbesök som jag och mina s-kamrater gjort tillsammans med LO. Har startat dagen ca 7.00 varje morgon och hemma igen på sena kvällstimmarna. Har kört ca. 230 mil denna vecka! Känner mej full av inspiration och energi trots att kroppen kändes lite seg imorse.

Sitter nu framför datorn och reflekterar över alla besök jag gjort. Började i Älvsbyn på måndag (livsmedelsanställda, kommunal, seko), tisdag i Boden (kommunalare), onsdag med skogs-och träfacket (från Orrbyn, Älvsbyn till SCA-sågen i Piteå) och torsdag i Luleå (kommunal och handels). Det gemensamma från alla arbetsplasterna är oron över arbetsmarknadspolitiken och borgarnas nedskärningar av arbetsmarknadsutbildningar, försämringarna i A-kassan och sjukförsäkringen. Det blev många berättelser om arbetskamrater och vänner som har drabbats av nedskärningarna.

Den berättelse som berörde mest var nog den om Karl-Åke, 52 år, som drabbades för några år sedan av den s k skellefteåsjukan, samma sjukdom som tog hans fars liv. Han har senaste åren genomgått organtrasplantationer och väntar nu på ytterligare en. Han är rullstolsbunden, har behov av dialys några gånger/vecka och mycket, mycket sjuk. Nu har han fått sänkt sjukersättning och man bedömer att han har viss arbetsförmåga. Alltså han är inte tillräckligt "allvarligt sjuk" och hans arbetsförmåga ska prövas. Det är väl bra att man prövar om det går att jobba, men var kan Karl-Åke arbeta med sin sjukdom? Var går gränsen för "allvarligt sjuk"?Och hur klarar han av sin dagliga ekonomi med sänkt sjukpenning? Är han en av de 20 000 som inte kommer att ha en sjukpenning efter nyår med borgarnas nya s k rehabiliteringskedja? Vad ska han leva på? Hur många fler finns i samma situation som Karl-Åke? Att få en svår sjukdom rår man sällan över själv. Man blir inte heller friskare av att få sämre ekonomi och gå och oroa sig hur man ska klara mat för dagen och sin hyra.

Självklart kom frågan om Mona Sahlin och vårt sammarbete med mp och varför stänger man ute v? Men, har vi verkligen stängt ute v? Tveksamt. Är det då v som stängt in sig? Ja, kanske det. I varje fall så har vi haft en bra särborelation tidigare i åtta år med v och mp. Det är något man inte bara avslutar så där abrupt. I mitt utskott i riksdagen, näringsutskottet, har vi mycket bra samverkan med v och mp. Så är det i flertalet av riksdagens utskott.

Så alla bloggläsare - mitt stalltips är att samverkan med v pch mp kommer att växa sig starkare och starkare ju närmare valdagen vi kommer.

Till sist: Stort tack till LO, arbetarekommuner, arbetsplatser, fackklubbar, ombudsmän m m som varit med denna vecka och gett mej möjligheter att lära mycket nytt och få vara direkt i människors vardag.

torsdag 6 november 2008

För trött för att åstadkomma något konstruktivt

Har idag besökt ett antal olika arbetsplatser med IF Metall, gisses säger jag bara vilken dag. Hur roligt och intressant som helst men nu är jag toktrött. Det kommer inte en vettig tanke till och imorgon har jag också ett antal besök att göra därför blir det inte mer än så här.

Tack till Britt-Marie och till Kenth som följt med runt idag. Ni är toppen!

Mvh Hannah

onsdag 5 november 2008

Allt från bildelar till kirurgiska verktyg

Solen lyste över Norrbotten när jag efter att ha lämnat barnen på skolan gav mig iväg upp till Luleå för ett besök på SSAB. Det var med glatt hjärta som vi på morgonen vaknade till beskedet att USA fått en demokrat som president, och dessutom en svart man med rötterna i Kenya. Det kändes stort, nästan lika stort som att vara med och välja den första kvinnliga partiordföranden ii det Socialdemokratiska partiet.

Väl på SSAB togs vi emot av representanter från IF metall som guidade oss runt. Det är en fascinerande industri som tillverkar stål till allt från bildelar till kirurgiska verktyg. Vi får en bra genomgång och de som jobbar i kontrollrummen berättar gärna om sin verksamhet. Det märks att de som jobbar på SSAB trivs med sina arbeten, och i stor mån känner sig trygga på sitt företag, även om olyckan skulle vara framme. Det finns arbetsuppgifter för dem som inte längre kan arbeta inne i det man kallar kärnverksamheten, men det är med viss oro som man pratar om det nya i sjukförsäkringssystemet. – Hur är det där med att man ska söka jobb överallt om man varit sjukskriven längre än ett halvår?I en av kontrollrummen sitter en kille vars tjej pluggat, och han berättar att hon pågrund at regeringen inte får stämpla nu när studierna är över och hon ännu inte fått arbete. De hade tänkt låna till ett hus, men med bara en inkomst….En lång diskussion om jämställdhet och föräldraskap han vi också med, och det kom fram en hel del intressanta synpunkter på vår egen politik som jag stoppar med i ryggsäcken och förhoppningsvis har jag lockat några att ha synpunkter i rådslagen.

Efter detta ett besök hos en egenföretagare som kanske var dagens förvåning, ändå jag vet att det är fördomsfullt, men jag hade inte väntat mig att denna skulle vara så missnöjd med den Moderatstyrda regeringens politik. Företagaren uttryckte ett stort stöd för Mona Sahlin och gladdes stort att hon lyft frågan om småföretagarna i den Socialdemokratiska politiken.
Dagen idag avrundades med att hämta barn på ”fritte” och sedan skynda hem till mina föräldrar som idag serverade pannkaka med hjortronsylt (tack mamma) för att sedan åka vidare på simträning med barnen. Jag tog hunden på promenad under tiden och sedan bastade vi ihop en stund, jag och mina tjejer.

tisdag 4 november 2008

Vi Pitebor, vi är ödmjuka

Alla som känner en Pitebo vet att vi av naturen är ett ödmjukt folk, den omtalade Piteandan är inget annat än ett brott mot jantelagen där vi helt enkelt konstaterar att vi är bäst, allt annat snack kan bara vara avundsjuka. Jag vill inte verka skrytsam, men igår besökte jag den bästa byggutbildningen i landet. Strömbackaskolans elevbygge, som alltså är ett samarbete mellan gymnasieskolan och Pitebo (bostadsbolag) där man sedan 30 år tillbaka där elevernas nyförvärvade kunskaper få praktiskt handling under lärarledd tid genom att bygga hyreshus.

I samtalet säger några utav dem ungefär så här:
Vi blir konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden för att deras utbildning är bra.
Det är bättre än att vara ute på olika arbetsplatser för man får vara med klassen och man känner sig inte i vägen det finns tid att verkligen lära sig det man ska.

Att facket är viktigt är inget snack, alla är med i Byggnads, och när det handlar om regeringens politik så har byggandet hela tiden ökat under högkonjunkturen men börjar nu stanna upp. De pratar om att jobba i Kiruna när de går ut skolan, att man måste vara beredd att flytta på sig för att få jobb. Vi pratar också om vad som byggs och hur det byggs. Att investeringstödet när det togs bort, minskade antalet lägenheter som byggs kraftigt, trots att det på många håll råder bostadsbrist.
Vi pratar också en del om miljö och byggande, och det är gott att se att framtidens byggarbetare tycker att miljön är en viktig fråga särskilt som byggbranschen kan vara rätt konservativ i miljöfrågan.


Senare under eftermiddagen träffade även ett gäng debattglada grabbar hos min tidigare arbetsgivare NCC, som hade synpunkter och frågor på allt från Regionfrågan, Mona som ledare, till regeringes förödande politik. Det var så att jag knappt behövde säga något, här hade man redan klart för sig att det inte bara var en orättvis politik utan också att regeringens politik undergräver välfärdssamhället.
Svart på vitt. Regeringens politik späder på bostadsbristen. De som har jobb gillar inte att deras futtiga skattesänkningar betalas av sjuka och arbetslösa.

Från papper till kossor!

Min dag började med arbetsplatsbesök på Kappa, Kraftliner i Piteå, där diskussionerna handlade om allt från energipolitikens betydelse för basindustrin till hur den moderatledda regeringen förstört A-kassan. Det är alltid väldigt uppfriskande att få komma till pappersarbetarna för där diskuteras och ifrågasätts det. Ja, där kan man till och från få sina fiskar varma *S* även fast vi är i opposition.
På em så gjorde jag ett mycket intressant besök på naturbruksgymnasiet, där ca 90% av eleverna är tjejer......intressant! Men jag förstår dom, för djur är en fantastisk positiv del av livet.
Besöket avslutades med en mycket intressant diskussion med SKTF om regionfrågan, för det är klart att just den politiska frågan är het på en arbetsplats som finns inom landstingets verksamhetsområde.
Ja, även denna dag har varit fylld av spännade politiska diskussioner och i morgon väntar Gunnarsbyn och även där arbetsplastbesök och ett kvällsmöte.

måndag 3 november 2008

Det finns en plats på jorden...

Så var vår fackligpolitiska kampanjvecka, Svart på Vitt, igång och som ni redan sett av rapporterna från Karin, Maria och Hannah är vi på rull. Har själv tillbringat dagen i Boden med ett besök på Fria Emilia tillsammans med (s)kolpolitikerna Viktoria Johansson från Luleå och Lennart Synnergren från Boden. Blev ett spännande, informativt och intressant möte med lärande, elever och pedagogik i fokus tillsammans med rektorn Sonja Lundmark och pedagogisan Francoise Dubois. Älskar verkligen att träffa engagerade människor som brinner för sin idé och dessutom sätter barns rättigheter i centrum.

Efter det väntade ett besök på Postterminalen och samtal med Sekomedlemmar om allt från postboxar, Lissabonfördrag och Mona Sahlin som statsministerkandidat till kvoterad föräldraförsäkring, arbetsmiljö och a-kassa...

Om uppdraget som riksdagsledamot är enformigt? Nä, aldrig!

Fredrik Lundh, riksdagsledamot (s) Norrbotten

/På bloggarna norrblogg, fredriks funderingar och wildabebin och pappan bloggar jag mer eller mindre dagligen kring saker som berör och upprör mig som socialdemokrat, 70-talist, norrbottning och pappa.

Svart på vitt

  • Det blir fler och fler deltider inom handeln på många platser, inte färre.
  • Många deltidsarbetande kvinnor slutar ut att stämpla för att de är rädda att tvingas flytta till ett jobb långt bort från sin familj.
  • Långt ifrån alla, särskilt kvinnor, klarar sig inte på sin egen lön utan måste lita till att ha en man som försörjer dem.

LO facken i Piteå har i dag gett mig chansen att sitta i ett fika rum, lyssna och samtala med ett flertal handelsanställda. Jag frågar hur deras arbetssituation ser ut, och om den har förändrats?

Jo, heltiderna har blivit färre och det har blivit en hårdare kamp om att få de eftertraktade extra timmarna, och det ses inte på blida ögon när man tar in de som jobbar extra. Jag frågar hur 75 dagar regeln påverkar dem, och en av dem säger att det är ju svårt att få ut någon att plocka frukt tex ett par timmar. En av kvinnorna i fikarummet är en av dem som jobbar extra och hon blir märkbart upprörd när det börjar pratas om 75 dagars regeln i A-kassan, hennes händer skakar och ögonen blir lite tårfyllda. Hon säger att hon hoppas att hon lyckats få ihop timmar nog till ett nytt arbetsvillkor om hon inte hinner få fast jobb någonstans, det bara måste gå och det är lätt att förstå vad som kan tänkas återstå om det inte går.

Här är rätten till heltid mångas dröm, drömmen om att kunna leva på sin lön. Jag vet hur det där är, jag har närstående som har 25% anställning inom handeln som saknar A-kassa. Ibland är det tur att man är två, men ska det behöva vara så i Sverige 2008?

- Ja nog är det underligt att det går att skaffa fram heltidstjänster inom handeln när det handlar om tex bygg varubranschen säger någon. Och visst är det konstigt, att så fort vi pratar ”kvinnoyrken” är det inte möjligt med heltid.

Här i fika rummet syns konsekvenserna av den Moderatstyrda regeringens politik, här finns också grunden för den politik vi ska föra: rätten till fungerande trygghetssystem, krav på rätt till heltid, och ett samhälle som värdesätter jämställdhet. Man ska inte behöva sitta och skaka i lunchrummet för att man är rädd för att måsta gå till socialen.

I veckan möter de Socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Norrbotten folk inom en mängd olika branscher, från tidigaste morgon till mitt på natten. Vi finns i människor vardag, inte bara som parti utan så fort vi har chansen – en vecka fri från kammare och utskott nyttjas till max. Låt mig säga att detta är bland det roligaste men också ibland svåraste man kan göra.
LO kallar kampanjen Svart på vitt. Varje månad får de deltidsarbetande regeringens politik. Svart på vitt.

Hannah Bergstedt, riksdagsledmaot (S) i Norrbotten


Min plenifria vecka började i Älvsbyn med ett besök på Polarbröd. Där träffade jag livsmedels-anställdas fackförening. Det var mysigt att trängas kring kaffebordet och de lyfte spontant många intressanta frågor som de prioriterade, bl a a-kassan. De tyckte den ska ha en bra nivå. Nu är ersättningen och taket alldeles för lågt. De tycker dessutom att grundarbetsvillkoret på 12 månader ska sänkas till exempelvis sex månader, särskilt bra om det går att rikta till ungdomar som oftas är den grupp som far illa vid tillfälliga varsel hos dem. Ja många fler frågor avhandlades och här ovan är en bild på några från detta glada engagerade gäng. Visste ni att där bakar man 600 polarkakor/minut och försäljer över hela Sverige och exporterar till Frankrike.


Eftermiddagen ägnade jag till ett besök på fjärrvärmeverket. Naturligtvis blev det mycket energidiskussioner, allt från kärnkraft till möjligheten att kunna använda torv som förnyelsebart alternativ. Jag fick även en rundvandring bland pannor, flis och massor av rör i denna nybyggda och maskintekniska anläggning. Intressant att Älvsbyns helägda kommunala fjärrvärmebolag
även övertagit kommunens vatten och renhållning.
Imorgon bär det iväg till Boden.

















Måndag i Luleå.

I veckan har riksdagen plenifrivecka och det innebär jobb hemma i Norrbotten. Idag har jag varit på arbetsplatsbesök på Parken, Återvinningsgården och Samhall i Luleå. Det är alltid roligt och spännande att få träffa folk! På Parken pratade vi om hur viktigt det är med sommarjobben och vilken insats dessa ungdomar gör. Trist, men föga förvånande att den moderatledda regeringen började sin regerande med att stryka bort statsbidragen för sommarjobben.
På Samhall handlade diskussionerna om hur vi ska kunna hjälpas åt att erbjuda människor med funktionshinder jobb. Samhall i Luleå sköter b la om mattransporterna åt kommunen och hjälper äldre människor med inköpen från affären. Ja, det har varit en intressant dag!
I morgon väntar Piteå och arbetsplatsbesök där.

söndag 2 november 2008

Avskaffa äktenskapet för alla!



Vissa ägnar helgen åt att minnas människor som inte längre finns vid vår sida, andra har satsat på maskerad och halloweenutklädnad. Hägglund däremot visar att han och kompisarna i KD inte behöver något extra för att skrämmas. Det räcker att visa vilken människosyn dom har för att man ska bli mörkrädd på riktigt.

Nu lanseras kompromissförslaget (?) där ingen ska få ingå äktenskap. Kom igen nu kådisar. Vad sägs om likhet inför lagen och alla människors lika värde? Civiläktenskap för all del, jag kan personligen tänka mig det som en möjlig utveckling i framtiden. Men då med utgångspunkten att skilja staten och den juridiska delen ytterligare från kyrkor och samfund. Definitivt inte som Hägglund som genom detta desperata utspel vill "skydda" äktenskapet från samkönande. Hoppas också folk förstår att en sådan stor förändring av vår svenska lagstiftning måste utredas först vilket tar år, men det kanske också är meninge. Att förhala beslutet om könsneutrala äktenskap ytterligare...

Det är två saker jag verkligen inte kan förstå. På vilket sätt skulle mitt kommande äktenskap med min sambo påverkas av att även våra vänner Jonas och Arman fick samma möjlighet och varför har kristdemokraterna en sådan pervetion att sätta etiketter på folk?

Jag vill till skillnad från Hägglund att äktenskapet ska bevaras och omfatta alla, oavsett om du älskar en man eller kvinna. Det är hög tid nu att göra denna förbättring av vår svenska lagstiftning. Likhet inför lagen!

Överkalix 2 november 2008


Så här ser det ut idag i Överkalix på min söndagspromenad. Klockan är tre på eftermiddagen och solen håller på att gå ner bakom horisonten. Ute är någon plusgrad och inte en enda snöflinga så långt ögat når...........

lördag 1 november 2008

Alla helgons dag, 1 november


Ha en bra fortsättning på en underbart härlig och avkopplande Hallowen-helg, önskar jag, Neo, och min matte Karin på vår lördagspromenad.