torsdag 31 juli 2008

Nu bär det av till parken och schlagerkväll

Idag är det den stora högtidskvällen för oss Schlagernördar. Börjar nu halv ett med schlagerpicknick med Melodifestivalklubben sedan blir det en del schlageraktiviteter i parken, bl,a Singstar-tävling mot Vänsterpartiet innan det är dags för SCHLAGERKVÄLLEN. 28 artister varav 3 Eurovisionvinnare står på scenen, och Lill Lindfors ska vara co-host tillsammans med Mark Levengood. Det blir en höjdare...

Ikväll hoppas jag på Sirusho, Kate Ryan, Nanne Grönvall, Ani Lorak, Maria Haukaas, Cecilia Vennersten, Maria Rådsten, Sakis Rouvas, Elena Paparizou... Och många fler. Den jag hoppas slippa är årets Eurovisionvinnare Dima Bilan!!!

Jag är stolt!

Så var det dags för Europride etapp två för min del. Var nere i tisdags över dagen för att medverka på ett seminarie i Pride House på ämnet, Vem ska bestämma vad jag ska få heta? Är det fel på namnlagen eller praxis?


Blev en bra och intressant diskussion inför närapå fullsatt salong. Delade scen med bland annat underbara Madeleine och kan väl kort sammanfatta mina synpunkter så här: namnlagen är föråldrad och behöver reformeras. Den borgerliga regeringen måste återuppta det arbete vi startade 2005 så vi kommer framåt. Om Jan-olov också vill heta Madeleine så ska staten inte lägga i sig i det!


Med en kort mellanlandning på hemmaplan i bagaget styr jag nu åter mot Stockholm och firandet av Europride. Hoppas vi ses i vimlet!

En höjdarkväll i parken

Jag hade verkligen kanonroligt i Pride Park igår kväll. Arbetarrörelsen står ju samlad under rubriken "We are family" på området och i tältet bredvid vårt så har man SingStar-karaoke. Tävlade mot riksdagsledamöterna Börje Vestlund (Se på mig - Jan Johansen) och Magdalena Strejffert (Håll om mig - Nanne Grönvall) och vann mot båda. I eftermiddag ska vi tävla mot Vänsterpartiet i SingStar. Gissa om vi ska vinna. När Maria kommer till parken på fredag får hon räkna med en utmaning!!!!

Nordnytt och Rapport mellan seminarierna

Mellan mina två seminarier så passade Moa Frygell från Nordnytt på att göra reportage med mig för Nordnytts och Rapports räkning. Det blev två mycket bra reportage. Är jättenöjd, verkligen nöjd och har fått otroligt positiv respons på inslaget. (Ni skulle bara sett fotografen Andreas från Rapport som Moa hade med sig. En riktig godbit som dessutom var supertrevlig)


När vi kom till Tantolunden för TV-intervjun så sprang jag ihop med denna inte helt okända dam... Det är alltid lika trevligt att träffa Mona. Hon är en underbar människa som är samma människa som hon alltid varit, och som hon var när hon var ute i kylan och partietablissemanget inte ville känna av henne. Det var under den tiden, 1998 var det nog, som jag lärde känna henne och det gör att jag idag kan gå fram till henne utan att känna att hon tror att man är någon som svansar runt henne för att hon är kändis. Det är skönt.

Enda bögen i byn


Igår deltog jag i en föreläsning på Kulturhuset i Stockholm, som i år fungerar som Pride House, på temat "Enda bögen i byn - om överlevnadsstrategier i glesbygd". På bilden här intill ser ni Sofie, med rötterna i Myrheden utanför Jörn, som fick Prideorganisationen att anordna detta seminarium och som dessutom fungerade som moderator på seminariet. På bilden ser ni också Micke, från Piteå, ordf i RFSL Úngdom Nord som också deltog på seminariet. Det var första gången jag träffade honom. Han var en riktigt fascinerande person, liksom Sofie:-)

Seminariet blev otroligt välbesökt. Lokalen blev så full att de blev tvungen att vägra folk att delta pga brandbestämmelserna. Lite nervös blev jag när jag fick se Calle Norlén i publiken, ni vet han krönikören och textförfattaren. Det är ju alltid lite stressande med kändisar.

Personligen tycker jag att seminariet blev otroligt bra och att det blev många intressanta perspektiv och infallsvinklar. Micke är en intressant person som jag inte träffat förr.

onsdag 30 juli 2008

Nu börjar min Europride

JA då är det nu dags att kasta sig in i den hektiska pridevirveln. Men jag börjar ju seriöst med de två seminarierna som jag ska medverka på. Dessutom så ska Nordnytt följa mig under en del av dagen och göra ett reportage om Pride. Ska luncha med Moa Frygell från Nordnytt och gå igenom upplägget. Det är ju tvunget vara effektivt eftersom hon ska låna fotograf från Rapport.

Hade ju redan hunnit boka lunch med Henrik, en kompis från Göteborg som numera bor i Örebro, som ska med och kolla första seminariet men jag tror nog inte han har något emot att vi träffar Moa.

Efter mitt andra semianrium i eftermiddag så blir det Pride Park i Tantolunden som gäller. Ska stå i sossarnas tält ett par timmar. Det är alltid lika kul.

Vet inte om jag kommer åt dator under dagen så det kan dröja med uppdateringar till ikväll. Orkar inte bära omkring på datorn idag då jag ska flänga så mycket fram och tillbaka.

/Bubbe

tisdag 29 juli 2008

Visst är det härligt med sommarvärme

Hela den långa och kalla vintern går vi och väntar på sommaren. Vi har höga förväntningar såväl på vad vi ska hinna med och hur vädret ska bli.

Men har ni tänkt på vilken dold stressfaktor sommaren kan vara för en del.

Läste en tänkvärd artikel i någon av dagens tidningar som visserligen mer handlade om avgifter i skolan och hur de kan slå mot barn i familjer med dålig ekonomi. Men det fanns också en passus till oss lokalpolitiker om hur lite vi gör för att dessa barns sommar också ska få lite guldkant.

Det här gick rakt in i mig och jag fick mig en riktig tankeställare, för jag måste erkänna att jag inte tänkt i dessa banor förr. Och lite kallsvettig blev jag allt mitt i sommarvärmen när jag insåg hur lite vi faktiskt gör för denna grupp i samhället.

En annan stressfaktor som jag påtagligt upplever varje sommar i semestertider är helt enkelt hur jag ska hinna med att träffa alla människor jag vill träffa. I år hade jag ju den otroliga turen att jag hann med Alvesta och Göteborg på försommaren. Annars hade det varit kört. Just nu försöker jag lägga pusslet för Stockholmstiden, och det är inte lätt alls!!!

/ Bubbe eller som det står i folkbokföringen Rainer Bengt-Urban Bubbe Fransson

Jo jag har faktiskt lagt till Bubbe som namn för några år sedan eftersom nästan alla använder det och jag gillar det:-)

En jättelik utmaning kvar!

Ibland så tror man att man lyckas bättre än man gör. Så är det bara. Och det är bara att inse det och försöka göra något åt det.

Ett av mina stora bristområden kompetensmässigt är att packa när jag reser. Jag lyckas alltid ta med mig alldeles för mycket. Och hälften av det jag tar med mig behöver jag inte använda. Det kan jag konstatera när jag kommer tillbaks.

Men den här gången hade jag bestämt mig för att så inte skulle bli fallet. Och den här gången tyckte jag att jag gick grymt seriöst till väga. Redan i söndags började jag skriva en lista över vad jag skulle packa och hur mycket av detta som jag sedan ska lämna i Stockholm när jag åker till Thailand. Och det kändes verkligen som om jag lyckades packa mindre än vanligt.

Döm då om min förvåning när jag checkar in väskan och den väger 24,8 kg. Till och med mer än vad den brukar väga!!! Det blir verkligen en utmaning att lämna så mycket i Stockholm att jag klarar shoppingen utan att få övervikt på planet hem till Stockholm...

Men jag ska lyckas!!!!

Äntligen ledighet...

Ja då är det äntligen dags för lite ledighet även om den riktiga ledigheten gäller från torsdag. Till imorgon är jag ännu i tjänst så att säga. Har ju seminarierna jag ska delta i under onsdagen, och det känns faktiskt underligt att säga att jag ser fram emot dem men det gör jag!

Kom att tänka på hur det kan bli ibland. Igår när jag satt och pratade i radion och Jon Kärneskog pratade om hur länge jag hade kvar till semester så var det ju i princip när han la på som jag blev fri. Jag gick direkt från kontoret när vi var klara med intervjun i radion.

Sitter just nu på Arvidsjaurs flygplats och väntar på att planet till Stockholm ska gå.

/Bubbe

måndag 28 juli 2008

Historisk händelse idag

Idag har HBT-socialdemokrater Sverige bildats, och detta på den kongress som hölls idag på Sveavägen 69 under ledning av partisekreterare Marita Ulvskog och LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist.

Ordförande för organisationen blev Håkan Andersson, Stockholm, och vice ordförande Madelaine Vilgren, Ödeshög. Är inte lite stolt över att ha blivit invald som ledamot i styrelsen. Det känns verkligen som ett viktigt förtroendeuppdrag:-)

Mer om detta kan ni läsa på: www.hbts.se

/Bubbe

Seminarier i Pride House (Kulturhuset) på onsdag

Jag vill bara flagga för de två seminarier jag kommer att delta i på Pride House på Kulturhuset i Stockholm.

Kl 1415 på onsdag är det första seminariet på temat "Ende bögen i byn", vilket ska handla om överlevnadsstrategier för HBT-människor i glesbygd, med fokus hur man upplever tillvaron som HBT-människa i ett samhälle där det finns få andra öppna HBT-människor och hur man hanterar denna situation.

Det andra seminariet, kl 1645, handlar om kroppsfixeringen i HBT-communityt. Är kroppsfixeringen starkare och vad får det i så fall för konsekvenser?

Både de här seminarierna tror jag kommer att bli mycket intressanta, så finns ni i Stockholm så ta er en funderare på om ni inte ska komma och lyssna... Så vi slipper sitta där ensamma!

Min lillasysters guldklimpar...

Min lillasyster Anna-Maria har två underbara döttrar. Tilde som är äldst är 3,5 år gammal och förgyllde min och mormors tillvaro för någon vecka sedan genom att besöka oss helt själv. Det gick otroligt bra. Hon är ett verkligt charmtroll. Synd bara att hon och Maja har sådana föräldrar att de fått bo i Bodbyn, utanför Umeå. Alldeles för långt borta.


Maja blev ett år i maj. Hon föddes bara någon dag före Eurovision Song Contest ifjol. Hon är så underbart söt och go den tjejen. Saknar henne och Tilde så!!!

Guldklimparna i mitt liv... Först min brors barn

Måste bara få visa upp vilka som sätter guldkant på tillvaron i mitt liv.

Det är mina fyra syskon barn.

Här är min brorsdotter Linnea, 3 år och nio månader. Henne hade jag nöjet att få ta hand om igår kväll. Vi tog ett långt bad i badkaret och hade så trevligt.


Äldst är Linus (som är min brorson). Linus fyllde sex år i slutet av maj.


Sommar i P4




Sitter och väntar på att Jon Kärneskog ska ringa från Norrbottensradion. Jag ska nämligen få vara med i dagens program och prata lite om Alex Schulman och innelistan men också om Priden i Stockholm.

Sitter under tiden och går igenom bullermätningen som gjorts för att utröna om man kan anlägga en motor/snöskoterbana där en av motorklubbarna föreslagit. Av vad jag kan utröna så här på rak arm så verkar det väl ändå ganska lovande. Men jag är ingen fena på att läsa sådana här tekniska rapporter.

/Bubbe

Vad är väl en sommar utan sol, värme och bad? I år verkar det hittills ha varit en traditionell norrbottnisk sommar som gällt för oss i Arjeplog, dvs temperaturer kring 8-12 grader, regn och en hel del mygg. Men det finns annat att glädjas åt och sådant kommer jag att berätta om i min blogg. Självklart kommer jag också att försöka ge en hel del ögonblicksbilder och inblickar i livet på Stockholm Pride. Jag kommer bl.a. att delta i två seminarier på Kulturhuset.Det ena handlar om kroppsfixeringen inom HBT-världen och det andra om "Enda bögen i byn", överlevnadsstrategier för hbt-människor i glesbygd. Så en del tänkvärda saker hoppas jag kunna dela med mig till er här på bloggen. Bengt-Urban "Bubbe" Fransson, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog och medmänniska till vardags:-)

En intressant diskussion vid eftermiddagsfikat

Idag var vi några stycken som satt och fikade på kommunkontoret. Av någon anledning kom vi in på att diskutera massavrättningen i Iran. Detta ledde i sin tur in oss på en diskussion om världssamfundet och USA:s ställning. Det var en mycket givandediskussion som hade bäring på det mesta och vi hann med både andra världskriget och nazisterna, atombomberna i Hiroshima och Nagasaki, fånglägren i Guantanamo, situationen i Vitryssland med Lukasjenko vid makten ...
Ja vi hann jorden runt på den korta stunden.

Vi kunde bara konstatera att människan är en grym varelse och kan göra det mesta, och att vi lär oss fruktansvärt lite av historien. I alla fall är vi dåliga på att omsätta vår kunskap i handling.

Bubbe

Vad är väl en sommar utan sol, värme och bad? I år verkar det hittills ha varit en traditionell norrbottnisk sommar som gällt för oss i Arjeplog, dvs temperaturer kring 8-12 grader, regn och en hel del mygg. Men det finns annat att glädjas åt och sådant kommer jag att berätta om i min blogg. Självklart kommer jag också att försöka ge en hel del ögonblicksbilder och inblickar i livet på Stockholm Pride. Jag kommer bl.a. att delta i två seminarier på Kulturhuset.Det ena handlar om kroppsfixeringen inom HBT-världen och det andra om "Enda bögen i byn", överlevnadsstrategier för hbt-människor i glesbygd. Så en del tänkvärda saker hoppas jag kunna dela med mig till er här på bloggen. Bengt-Urban "Bubbe" Fransson, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog och medmänniska till vardags:-)

Semesteranpassat skrivbord



Tänk att det fanns en bordsskiva under alla papper...

Hade börjat tvivla på det. Men efter en dags koncentrerat arbete och lassvis med papper till återvinningen så kom detta fram!

Det känns skönt att kunna gå på ledighet och veta att skrivbordet är tomt och rensat när man kommer tillbaks i slutet av augusti.

Det gäller bara att hålla det så här tills dagen är slut så att jag inte hinner börja belamra det igen. Att jag dessutom hann plantera om blommorna på kontoret under förra veckan var ju också en bonus på mitt semesteravkopplingskonto!

/En mycket stolt Bubbe

Vad är väl en sommar utan sol, värme och bad? I år verkar det hittills ha varit en traditionell norrbottnisk sommar som gällt för oss i Arjeplog, dvs temperaturer kring 8-12 grader, regn och en hel del mygg. Men det finns annat att glädjas åt och sådant kommer jag att berätta om i min blogg. Självklart kommer jag också att försöka ge en hel del ögonblicksbilder och inblickar i livet på Stockholm Pride. Jag kommer bl.a. att delta i två seminarier på Kulturhuset.Det ena handlar om kroppsfixeringen inom HBT-världen och det andra om "Enda bögen i byn", överlevnadsstrategier för hbt-människor i glesbygd. Så en del tänkvärda saker hoppas jag kunna dela med mig till er här på bloggen. Bengt-Urban "Bubbe" Fransson, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog och medmänniska till vardags:-)

Aftonbladets innelista igår söndag

Gissa om jag blev paff när jag fick ett mess från en bekant i Stockholm igår som berättade att han sett att jag låg sjua på Alex Schulmans innelista på Aftonbladet. Det var det minsta jag hade väntat mig.

Detta var alex Schulmans motivering:
Kommunalråd i Arjeplog som nu erbjuder pengar till dem som väljer att flytta till hans stad. 100 000 kronor, skattat och klart. Det enda man behöver göra är att bosätta sig i Arjeplog. “Vi har bra hålligång på vintern”, försäkrar denne tok-Fransson. Jag älskar idén. Får jag 150 000 så kommer jag.

Så även om jag blev kallad tok-Fransson av Alex Schulman så tar jag det som en komplimang. Det visar att vi har blivit uppmärksammade och att han inte verkar kunna tro att det är hålligång här på vintrarna kan vi lätt överbevisa. Alex Schulman är så välkommen att besöka Arjeplog under högsäsong. Att slåss om uppmärksamheten med , som det var i år, 3000 utländska biltestare och ingenjörer, som kommer till Arjeplog, blir nog en utmaning även för honom. Vår befolkning försdubblas ju under denna period.

Alex! Du är välkommen tíll Arjeplog även om vi inte kan matcha ditt krav på 150 000kr.

PS
Gissa om jag är stolt över att slå mediagunstlingen, och min egen favorit från årets melodifestivalturné, Björn Gustafsson på denna lista!!!
Det känns som en fjäder i hatten!

/Bubbe

Vad är väl en sommar utan sol, värme och bad? I år verkar det hittills ha varit en traditionell norrbottnisk sommar som gällt för oss i Arjeplog, dvs temperaturer kring 8-12 grader, regn och en hel del mygg. Men det finns annat att glädjas åt och sådant kommer jag att berätta om i min blogg. Självklart kommer jag också att försöka ge en hel del ögonblicksbilder och inblickar i livet på Stockholm Pride. Jag kommer bl.a. att delta i två seminarier på Kulturhuset.Det ena handlar om kroppsfixeringen inom HBT-världen och det andra om "Enda bögen i byn", överlevnadsstrategier för hbt-människor i glesbygd. Så en del tänkvärda saker hoppas jag kunna dela med mig till er här på bloggen. Bengt-Urban "Bubbe" Fransson, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog och medmänniska till vardags:-)

söndag 27 juli 2008

SNART BÖRJAR MIN BLOGGVECKA


Jag ser verkligen fram mot att dela mina tankar med er under den kommande veckan.

Det kommer att bli en intensiv vecka med mycket som händer. Hoppas bara att vädret fortsätter så här, nu när äntligen solen och värmen gjort sitt intåg. Vi är värda sol, värme och bad:-)

Hälsningar Bubbe

Vad är väl en sommar utan sol, värme och bad? I år verkar det hittills ha varit en traditionell norrbottnisk sommar som gällt för oss i Arjeplog, dvs temperaturer kring 8-12 grader, regn och en hel del mygg. Men det finns annat att glädjas åt och sådant kommer jag att berätta om i min blogg. Självklart kommer jag också att försöka ge en hel del ögonblicksbilder och inblickar i livet på Stockholm Pride. Jag kommer bl.a. att delta i två seminarier på Kulturhuset.Det ena handlar om kroppsfixeringen inom HBT-världen och det andra om "Enda bögen i byn", överlevnadsstrategier för hbt-människor i glesbygd. Så en del tänkvärda saker hoppas jag kunna dela med mig till er här på bloggen. Bengt-Urban "Bubbe" Fransson, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog och medmänniska till vardags:-)

Tack

Robin Söder i IFK Göteborg är nu allsvenskans effektivaste spelare. 3 mål på 4 matcher tycker jag är stark. Söder som är lika gammal som mig, har klivit in stort i allsvenskan. Det är kul att se unga fotbollsspelare som sprudlar av glädje när de spelar fotboll. Det ger en hopp om nästa generations svenska fotbollsspelare.

Jag ser även att Kalifornien i USA har förbjudet transfetter i matställena. Förbjudet ska börja gälla 2010. Ett bra intiativ av Arnold Schwarznegger tycker jag. Transfetter bildas genom att på kemisk väg göra fettet sprödare och därmed mer hållbara produkter. Men det är ett onyttigt fett som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Föreningen för hjärtsjuka jublar, medans Kaliforniens resturangförbund protesterade.

Jag vill tacka för den här veckan då jag fick gästblogga. Det har varit en ära! Tack

Denna vecka skriver en 17-årig Luleåbo som älskar fotboll,musik och politik. Gärna när man blandar sakerna tillsammans. Politik är att vilja förändra är ledorden. SSUare, socialdemokrat, basist, forwar, mittfältare och stor älskare av musikgenren grunge.

lördag 26 juli 2008

PDOL!

Har kommit hem från kampanjarbetandet i Piteå. Politiska diskussioner har varvats med att stå längst fram när The Breeze The Breath spelade. Det har varit roligt. Man har fått positiva kommentarer att SSU och LO-facken står tillsammans och kampanjar. Man har pratat med med människor där man fått förklara vad SSU står för och vad vi gör.

Men trots allt roligt som hände under dagen,så hände det även en tråkig grej. Under kvällen så hade man ett disco med massa bubblor som man bokstavligt talat kunde bada sig i och vilket folk gjorde. När jag gick dit för att se vad man gjorde så såg jag en medvetslös tjej släpas ut ur discot och fick första hjälpen. Samtidigt inuti tältet låg en tjej på golvet och hade fått ett epilepsi-anfall av de kraftiga lyserna. Man lyckades få liv i första tjejen, andra tjejen fick skjutsas till sjukhus. Det var obehagliga scener, men var också en "reality check" för en själv då man förstår att det kan hända en själv om man inte är nog försiktig.

Var försiktig!

Denna vecka skriver en 17-årig Luleåbo som älskar fotboll,musik och politik. Gärna när man blandar sakerna tillsammans. Politik är att vilja förändra är ledorden. SSUare, socialdemokrat, basist, forwar, mittfältare och stor älskare av musikgenren grunge.

torsdag 24 juli 2008

Skola för den socialistiska läran!

SSU Södra Älvsborg har lämnat in sin ansökan om att få starta en friskola. Med citat från handlingsprogrammet säger man att det är eleven och människan som ska sättas i centrum. Varför man gör detta är för att testa systemet som har blivit alltför liberaliserat. Samtidigt säger man att till skillnad från privata företag, inte kommer ta ut en profit ur det hela. Allt kommer gå till undervisningen.

Jag tycker det är underbart att SSU Södra Älvsborg visar det absurda system för friskolor vi har idag. Ansökan är vettigare än de som skickas in från företag där man planerar att ta ut 5-7% av den kommunala skolpengen. Kunskapsskolan, Stockholms Handelskammare och Skandia är tre av många av dessa företag och skolbolag. Jag håller tummarna för SSU Södra Älvsborg!

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=432797
http://www.motkraft.net/text/2

Musik i hängmattan

På sommaren ska man ta det lugnt, kunna koppla av sig en stund. Jag tänkte hjälpa med det! Så här får ni lite hängmatte-musik som man kan koppla av till.

Takida - Curly Sue
Simon&Garfunkel - For Emily, Whenever I May Find Her
Mad Season - River Of Deceit
Johnny Cash - Man In Black
Alice In Chains - Down In A Hole
Johnny Cash - Hurt
Alice In Chains - Nutshell
John Lee Hooker - Tupelo Blues

onsdag 23 juli 2008

PDOL!

Ska snart iväg på kampanj-pepp med SSU inför Piteå Dansar Och Ler. Hinner tyvärr inte skriva så mycket. Däremot kan jag säga hur förbannad jag blir när jag läser om hur romer i Italien behandlas. Först ska man ta fingeravtryck och registrera alla romer som bor i landet. Några dagar efter kan man läsa om hur solbadande italienare struntade i att hjälpa två romer som drunknade. Efter den händelsen har ilskan brutit ut totalt i Italien. Då börjar ens engagemang brinna!

Medans ni väntar för morgondagens inlägg kan ni titta på den här reklamen för Barack Obama som är väldigt vacker: http://youtube.com/watch?v=UPy7RnHwvmA

Denna vecka skriver en 17-årig Luleåbo som älskar fotboll,musik och politik. Gärna när man blandar sakerna tillsammans. Politik är att vilja förändra är ledorden. SSUare, socialdemokrat, basist, forwar, mittfältare och stor älskare av musikgenren grunge.

tisdag 22 juli 2008

Gothia Cup - En fristad från rasismen?

Under hela förra veckan spelade jag en av världens största ungdomsturneringar. Gothia Cup samlar mer än 1500 lag och 33 000 deltagare varje år. Tillsammans har 730.000 ungdomar spelat Gothia Cup. För mig var det en ära att få spela cupen.
Jag spelar i IFK Luleå och för mig och resten av mitt lag så var Gothia Cup något som man bara upplever en gång i sitt liv. Vi gjorde vårat bästa och vann våran grupp med 3 av 3 segrar. Vi mötte i gruppspelet Brasilianare, amerikaner och svenskar från Konghälla. Vi vann även 32-delsfinalen mot en tyskt lag med 4-0. Men i 16-delsfinal tog det slut. Vi mötte ett lag från Göteborg som vi förlora på straffar efter 0-0 i full tid. Tungt då vi hade kontroll över hela matchen och var helt klart värda ett mål. Men gör man inte mål kan man inte heller vinna matcher.

Det som var häpnadsväckande var den "Gothia-känslan" man fick när man träffade så många människor runt om världen. Under invigningen läste man upp på 7 världsspråk där man lovade varandra att turneringen skulle handla om riktig och spelfull fotboll. Turneringen skulle även vara fri från rasismen. På Gothia Cups hemsida skrev man "Gothia Cups official Opening Ceremony 2008 was a global meeting of cultures, religions, languages and corners of the world. Flag girls marched in with grace leading laughing and waving teams under the respective flag of the nations. Fellowship was created and joy was spread when all together sang in the karaoke competition. Brazilians sang from their toes. The flags on the Englishmen’s cheeks smeared out in the wild dance at the grandstand to the tones of YMCA. The Russians were not worse and jumped until the all the chairs at the grandstand shaked."
Det citat stämde verkligen in på hur jag kände. Fotboll förenar människor, rasismen och främlingsfientlighet blev som bortblåst under Gothia Cup. Vi var bara människor som älskade att spela fotboll tillsammans. Då vi är alla bara människor insåg man också att vi måste ta hand om varandra. En för alla - Alla för en.

http://www.gothiacup.se/eng/Nyheter/default.asp?NyhetsID=213
www.gothiacup.se/


Denna vecka skriver en 17-årig Luleåbo som älskar fotboll,musik och politik. Gärna när man blandar sakerna tillsammans. Politik är att vilja förändra är ledorden. SSUare, socialdemokrat, basist, forwar, mittfältare och stor älskare av musikgenren grunge.

måndag 21 juli 2008

Första inlägget

Hej!

Nu kommer den här bloggen tas över av mig under en vecka. Men vem är jag? Vad vill jag? Det ska ni nu få ta reda på genom en íntervju av mig, om mig.

Vad heter du?
Björn Holmberg Bergman
Vart kommer du ifrån?
Luleå
Hur gammal är du?
Nyss fyllda 17 år
Vad gör du?
Kassör i SSU Luleå, forward i IFK Luleå p18/div 4, basist
Vad är dina andra intressen förutom politik?
Idrott och där främst fotboll, musik att både spela och lyssna. Även fast intresserna inte är många så tar de upp en oerhörd stor tid.
Varför började du med politik?
Intresset för hur samhället fungerar har alltid funnits från den stund jag föddes. Jag har alltid undrat vem det är som bestämmer över kollektivtrafiken, vem som betalar skolan och andra saker. När jag fick reda på att det var politiken och att man kunde förändra skolan man går i, så var saken klar. Jag ville vara med och förändra!

Vad fick dig att gå med i Socialdemokraterna?
Även fast nästan hela släkten är sossar så var det inte det som avgjorde. När jag spelar fotboll så är med människor från andra kulturer och klasser i samhället. När jag hörde om hur vissa inte klarade att betala sin spelaravgift och tvingades sluta spela fotboll för att man hade det snålt med ekonomin, så märkte jag att jag levde i ett klassamhälle. Jag märkte de skillnaderna ännu mer i skolan där man såg att vissa köpte sina kläder på myrorna, medan vissa redan börjat köpa märkeskläder. "Jag har sett klassamhället, jag har levt i det, jag hatar det" som Göran Persson sa under en debatt med Carl Bildt. Detta gäller även för mig, då även jag har levt i det.

Sista frågan, vad kommer du skriva i den här bloggen?

Jag kommer skriva om allt möjligt. Ingenting kommer vara för stort eller smått. Men jag kan säga att imorgon kommer det handla om Gothia Cup :)

Jag tror det här blir en trevlig bloggvecka!

fredag 18 juli 2008

"Människan bakom makten"

Luta dig tillbaka i soffan och lyssna till vad våra riksdagsledamöter har att säga i programmet "Människan bakom makten" som Sveriges Radio P4 Norrbotten har producerat.

Fredrik Lundh (hans inslag är strax på plats!)

/Lenita

Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

Nyhetsbrev

Den hetaste EU-frågan just nu är vad som händer med fördraget efter Irlands nej. Dessvärre hänger nu de EU-skeptiska reaktionära presidenterna i Polen och Tjeckien på. Problemet – som svenska EU-skeptiker på vänsterkanten inte riktigt har insett – är att vi nu har stopp för fortsatt utvidgning och att det blir svårare att lösa Laval-frågan.

Detta inleder parlamentarikern Göran Färm (s) sitt nyhetsbrev med, han skriver löpande nyhetsbrev om sitt arbete i parlamentet och även egna reflektioner om de beslut som tas. Om du vill prenumerera på Görans nyhetsbrev anmäler du dig på hans hemsida.

/Lenita

Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

torsdag 17 juli 2008

Roligt och öppet nöje för alla barn!


Förra sommaren körde vi parklekar och det blev succé! Denna sommar ska vi återupprepa detta och hälsar alla barn välkomna till sköna uteaktiviteter i de gröna. Vi i Unga Örnar anordnar parklekar i Badhusparken i Piteå måndag - fredag vecka 30 och 31 mellan klockan 10.00-15.00.
Kom själv eller ta med en kompis och skynda er till Badhusparken, på plats finns ungdomsledare med en massa busiga upptåg!

/Lenita

Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

onsdag 16 juli 2008

Lite övning inför bloggveckan

Som den trygghetsnarkoman jag är vill jag bara testa så att det funkar att göra inlägg på denna viktiga och trevliga blogg. Jag återkommer vecka 32. Tjingeling från Helena Stenberg


I politik och kärlek är allt möjligt. Det är mina ledord här i livet. Jag tror verkligen på möjligheten att förändra och kraften i viljan att göra det. Därför är jag politiker och i mitt nuvarande uppdrag har jag chansen att göra skillnad. Men inte ensam – det är tillsammans vi gör världen bättre!

Sukralos till frukost!


Molnen utanför mitt kontorsfönster blåser snabbt förbi och tankarna går till att njuta av en god glass och få en dos av dagens solstrålar. Men vad är det för fler ”doser” jag får i mig genom glassen? De tillsatser som finns i olika livsmedel är till för att ge dem egenskaper som de inte har eller för att förhöja attraktionsnivån. Vissa val kan jag göra som konsument, men mina val sker på hobby nivå med denna starka motivering,”- så där färgglada kan de inte vara, det måste vara nå konstigheter i korven…”. Det valet gör jag för att undvika tillsatser till lunch, men under min frukost äter jag sötningsmedlet sukralos utan att blinka. Sukralos hittar du i diverse light produkter tex. light yoghurt, ingen vet hur sukralos påverkar miljön och människor. En annan tillsats är azofärger som du hittar i godis och läsk, detta gör barn hyperaktiva, kanske du känner igen det?

Lagstiftningen om tillsatser i mat ligger inte hos riksdagen utan det beslutas av Europaparlamentet, europaparlamentariker Åsa Westlund (s) är huvudansvarig för denna lagstiftning i Europaparlamentet och hennes envisa arbete har gett resultat. I korthet har Åsa fått igenom denna lagskärpning:


  • Framöver ska man ta hänsyn till hur tillsatser påverkar miljön när man beslutar om de ska tillåtas eller förbjudas.

  • Allt som innehåller de azofärgämnen som visat sig kunna leda till hyperaktivitet hos barn ska förses med en tydlig varningstext.

  • Om en redan godkänd tillsats ändras med nanoteknik kommer denna att räknas som en ny tillsats, och måste då gå igenom ett nytt tillståndsförfarande.

/Lenita


Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

tisdag 15 juli 2008

Boktips

Här kommer ett boktips som håller dig i ett fast grepp! 

Håkan Nesser, En helt annan historia.

Jag säger bara, hoja så spännande!

/Lenita

Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

Traktorer, keramik och Unga Örnar

Unga Örnar finns på Noliamässan den 2-10augusti, hos oss kan du leka, spela, lyssna på en saga, pyssla eller kanske bli ansiktsmålad! Så om du är less att glo på traktorer, gräsklippare, mattor, platslådor och att släpa på dina föräldrar, kom till Unga Örnar!

/Lenita

Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

Hemsidor att besöka!

Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet, då ska vi alla som har rösträtt gå och lägga en valsedel i valurnan! Om du vill veta vilka frågor som diskuteras just nu i EP ska du besöka Europaportalen. Om du vill veta mer om vilka frågor som våra socialdemokratiska parlamentsledamöter från Sverige jobbar med ska du gå in på den här hemsidan

/Lenita

Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

måndag 14 juli 2008

Italien anklagas för diskriminering

Arbetet med att samla in fingeravtryck från alla romer i Italien inleddes i förra veckan utanför Neapel. Avtryck från Italiens cirka 150 000 romer, även de minderåriga, ska samlas in. Inrikesminister Roberto Maroni, från högerpartiet Lega Nord, har förklarat katalogiseringen med att man vill veta exakt hur många romer som bor i Italien och att man vill urskilja de med uppehållstillstånd från dem utan.

Italien uppmanades på torsdagen av Europaparlamentet att inte genomföra den registrering av romers fingeravtryck som det italienska inrikesministeriet har inlett. Registreringen av romer ska enligt den italienska regeringen beskydda romerna, men ses av Europaparlamentet som diskriminerande och integritetskränkande.

Europaparlamentet antog på torsdagen en resolution där man uppmanar Italien att ”inte fortsätta med insamlingen av digitala fingeravtryck, inklusive av minderåriga, och att inte använda sig av de redan insamlade fingeravtrycken … då detta innebär en direkt diskriminering baserad på etnisk härkomst".

Resolutionen antogs med 336 röster för, 220 mot och 77 nedlagda. Den socialdemokratiska gruppen (PES), den liberala (ALDE), De gröna/Europeiska fria alliansen och Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster röstade för, medan den kristdemokratiska, konservativa(PPE) röstade med några undantag emot, efter att först ha lagt fram ett förslag om bordläggning.

Efter dagens antagna resolution sade Italiens EU-minister Andrea Ronchi angående de minderåriga att ”varje handling från regeringen syftar till att skydda barnens värdighet”, samt ”att vi vill få reda på hur många de är, var de är, hur de lever, om de går i skolan, och hur de mår”.

Hela artikeln finns att läsa här.

Jag tycker det är helt oacceptabelt, detta är etnisk diskriminering, vad tycker du?

/Lenita



Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

Hett semestertips; öronproppar, hästar och saloon!




”- Pang, pang, vart sprang skurken??! Ser ni skurken?! Hjälp mig leta!”. Ropar Sheriffen till hela klungan av barn som spänt står och kikar efter den otäcka Scare Face.

Ett hett semestertips är att stoppa in öronpropparna och bege sig till Western Farm!

Lördagen spenderads på Western Farm tillsammans med Tilde 8år och Linnea 3år, vi jagade skurkar, hoppade i hö, vann en gigantisk mjukishund och vaskade guld. En superfin dag som var lika uppskattad av vuxna som barn!

/Lenita


Veckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

söndag 13 juli 2008

Utan jobb försvinner allt

I helgen var det Baskeridagarna, det var marknad, uppträdanden, dans, hitoriskvandring m.m. Igår kväll gick jag på historievandrigen. Guiden var Bertil Hellin, som är född i byn för lite mer än 80 år sen. Det var väldigt intressant, han är en bra berättare och det var ett stort plus att han kan berätta om det han har varit med om. Vi gick en grupp runt byn där det fanns skyltar och vid varje skylt berättade han om det som stod på skylten, om hans egna minnen av det som fanns där.

Han berättade om hattaffären, skeppshandeln, flera olika affärer, skolan som fick byggas om för att den var för liten, båtarna som kom, caféerna som de gick till ibland, sågverket, Axelsvik som var en stor by, men för mig är det så svårt att kunna förstå att min lilla by, var det fullt av liv och en av de största byarna i Kalix bara för 50-60 år sen.

Det som gjorde att Båtskärsnäs blev så litet som det är idag och att grannbyn Axelsvik inte finns kvar var att sågverken lades ner. Jobben försvann, liksom folket. När byn var som störst hade den 1400 invånare, nu finns det bara lite över 300. Det är så svårt att kunna förstå, att en så stor by kunde försvinna bara för att sågverket lades ner.
Jag är ledsen för att jag inte fick vara med om den tiden, för det låter så fantastiskt. Ibland kanske det var bättre förr.

--
Det här var det sista bloggen som jag skriver här på Norrblogg. Igår hann jag tyvärr inte skriva någon blogg, jag jobbade hela dagen och på kvällen var jag på dans.

Nu fortsätter min sommar med en resa till Åhus beachhandbolls festival, sommarjobb och om jag har tur, sol. Jag skriver då och då på min egna blogg www.aselouisefredriksson.blogg.se .

Så nu tackar jag för mig, önskar er alla en härlig fortsättning på sommaren och välkommen till den nya bloggaren, Lenita Karlsson.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Veckans sommargäst på Norrblogg var en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar fick ni läsa under den veckan som hon bloggade här.

lördag 12 juli 2008

Gemenskap

En dag satt jag och pratade med Gille och Lorianne (De äger caféet som jag jobbar på). De kommer från Frankrike, och bodde före de flyttade till Sverige i Madeira. Gill sa att det är en stor skillnad mellan Frankrike, Spanien och Sverige. Han sa t.ex. om det var en regnig dag, var vartenda café i Frankrike och Spanien fulla, medans i Sverige sitter man hemma om det regnar. Samma sak var det på eftermiddagen, eller när man som ungdom skulle plugga gick man till närmsta café. Här i Sverige sitter nästan alla hemma, ofta ensamma. Det ser jag själv i min familj, inte är det ofta som vi går ut. Jag sitter ofta för mig själv och pluggar hemma, och även mina kompisar gör det. Gå på café gör man vid någon enstaka gång när man är inne i Kalix.

Man ser även skillnad från Sverige och andra länder när man ska ut och umgås, speciellt ungdomar. När vi i Sverige ska ut och ha roligt/umgås, så går för det mesta ut på att supa. Det går inte att gå ut och ha roligt om man inte dricker, för då vågar man inte släppa lös, har jag hört många säga. Ofta så dricker man inte lite, utan man är nästan helt redlöst berusad. I andra länder ser man mer att man dricker lite, mer för sällskapets skull, inte för att bli redlös. Så klart finns det personer i andra länder som super sig full, men för det mesta så gör de inte det.

Jag skulle gärna se den förändringen i Sverige, att man gå ut och festa utan att dricka och att man är mer social och går ut mera, men jag tror att den förändringen kanske är omöjlig. Det kan vara för den kulturen vi har i Sverige som gör att vi inte får den förändringen.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Veckans sommargäst på Norrblogg är en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar kommer ni att få läsa under den här veckan som hon bloggar här.

torsdag 10 juli 2008

Jämnställdhet

En kväll satt jag, min syster och mina kusiner och såg klipp på youtube med Magnus Betnér. Ett klipp som jag fastnade för var när han pratade om att skillnaden mellan man och kvinnor inte kommer att försvinna fören vi börjar tänka på hur vi uppfostrar våra barn, att vi gör skillnad mellan flickor och pojkar. T.ex. om en pojke faller säger man ”Å vilken tuffing, han fick inte ens ont” medan om det är en flicka som faller säger man ”Å, hur gick det? Ska vi sätta på ett plåster?”. Eller när man köper leksaker åt dem, åt pojkar köper man pistoler, actiongubbar och bilar och år flickor köper man dockor, slott och leksaksmat. Han sa detta med humor, men han fick ändå ut sitt budskap. Jag började tänka till efter klippet, och jag upptäckte att jag ibland kan göra skillnad mellan pojkar och flickor, fast när jag själv är en pojkflicka så gör jag inte lika stor skillnad som andra vissa kan göra.

När jag var lite lekte jag inte bara med ”flicksaker”. Jag har en kusin, Per, som är 12 dagar äldre än mig, vi har alltid varit tillsammans och vi är som syskon. När vi lekte när vi var små var det blandat ”tjej- och killlekar”. Ena dagen lekte vi krig, dinosaurieforskare, nästa dag kunde vi leka med Barbie eller vara kockar. Det härliga nu när man ser tillbaka är att vi aldrig tänkte på om den var kill- eller tjejlekar det vi lekte.

Jag har varit, och är en pojkflicka. Alla tycker det är så coolt att jag jagar, gillar att skjuta osv. Nästan alla tycker det är så häftigt om en tjej är en pojkflicka, men hur är det om en kille är en flickpojke? Då är det helt plötsligt inte så coolt att vara som det andra könet. Vad är egentligen skillnaden? För mig är det igen skillnad, det kan bero för att min uppfostran var så. Men ställ frågan till dig själv, tycker du att det är skillnad på att vara en pojkflicka än en flickpojke.

Är du intresserad att kolla in klippet så är adressen här
http://www.youtube.com/watch?v=81Cq1OCYoQY


------------------------------------------------------------------------------------------------

Veckans sommargäst på Norrblogg är en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar kommer ni att få läsa under den här veckan som hon bloggar här.

Alla kan inte vara miljövänliga

Enda sen jag började uppmärksamma den globala uppvärmningen har jag börjat tänka på vad jag gör, hur jag färdas och vad jag äter. Numera äter jag ekologisk, cyklar till jobbet/kompisar, samåker, stänger av på knappen och drar ut mobilladdaren när jag har laddat färdigt mobilen.

Dock är det så när man bor en bit utanför centrum, har en stor familj och kanske inte har så mycket pengar, kan man inte fullt ut leva miljövänligt.

När jag ska träna på kvällen måste mina föräldrar skjutsa mig till träningen och även hämta mig när den är färdig. Ska jag hälsa på en kompis utanför byn på kvällen måste mina föräldrar både hämta och skjutsa mig. Tyvär är det inte bara jag som måste ha sina föräldrar att skjuta en till träningar och kompisar, utan många barn/ungdomar i byar runt om i Sverige. Om det istället skulle börja gå mer bussar från byarna till centrumet och andra byar skulle detta bilåkande bli mycket mindre. Men som det ser ut idag, måste man ta bilen, tyvär.

Har man en större familj har man ofta inte så mycket pengar, man försöker att spara på allting som går, särskilt försöker man att spara på maten. Idag är den ekologiska matvarorna nästan alltid dyrast på hyllan. Familjerna som det går åt mycket mat i, måste handla den biligaste maten, som oftast är den som är sämst för miljön. De som har råd att köpa ekologisk är tyvär inte alla, utan de som har pengar eller har råd att offra lite av pengarna för miljön.

Senast när jag skulle resa ner till min syster och hälsa på henne tittade jag först efter en tågbiljett. Men det var mycket dyrare och tog ex antal timmar mer att åka tåg än flyg. Jag har inte så mycket pengar, så det fick bli en flygbiljett. Man känner sig som en skurk när man hör på radio hur mycket sämre det är för miljön att åka flyg, men man har inte råd att göra något annat.

Jag skulle vilja att vi levde i ett Sverige där den ekologiska maten är biligast, där det lönar sig att köpa bussbiljett/tågbiljett och där det är en självklarhet att leva miljövänligt.




------------------------------------------------------------------------------------------------
Veckans sommargäst på Norrblogg är en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar kommer ni att få läsa under den här veckan som hon bloggar här.

tisdag 8 juli 2008

Landsbyggdens överlevnad=skolan?

Skolan är det samtalsämnet som har farit runt i Kalix, men även andra delar av länet det senaste halvåret. Här i Kalix har 2 högstadium och 2 skolor lagds ner.Jag var en av de ungdomar som var för förslaget, som såg fördelarna istället för hirderna.

Jag har själv gått i en byaskola som lades ner, och ser hur bra en flytt kan vara.Det som jag ser är fördel med att ha större skolor (fast jag är emot F-9 skolor) är att man får kompisar i sin egen ålder/man hittar lättare kompisar med samma intressen. Går du som det var i klassen under mig, 2 personer i samma klass kan det vara svårt att hitta en kompis med samma intresse. . Fördelar finns även på lektionerna, som vi gick en 1-3 och där var alla på olika stadium, så hur lätt tror ni att lärarna hade att kunna föra en lektion för oss tillsammans? Gympan är även ett ämne som man har svårt med i små skolor, man är för lite personer för att kunna utöva de flesta sporter, och det blir ett handikapp när man senare börjar på högstadiumet, då elever inte kan de allra vanligaste sporterna som basket, handboll, friidrott och volleyboll. Man har även inte råd att satsa på nya moderna saker (t.ex. IT) till skolorna om man har flera ställen som pengarna ska gå till, utan man blir efter i utvecklingen.

Så klart tycker jag även att det finns fördelar med att ha en lite skola, men som jag ser det gynnar det inte barnen om skolan är allt för liten.

När man pratade om skolnedläggningen fick man ofta höra från dem som kom från byn där skolan var hotad var ”byn kommer att gå under om inte skolan finns kvar”. För det första tycker jag inte att barnen ska ”straffas” för att en by ska överleva, och sen för det andra, varför överlever alla andra byar som inte har en skola? Runt om i kommunerna ser man byar som frodas, fast det inte finns en skola där och där barnen åker till rent av kanske grannbyn.

Istället för att gnälla om att byn inte kommer att överleva utan skolan, hitta på nya saker som lockar folk att besöka eller rent av att bosätta sig i byn. För jag tror inte det är en liten skola som gör att man flyttar till en by, utan de andra sakerna som man får, tystnaden, naturen och just det som gör att man vill bo i en by.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Veckans sommargäst på Norrblogg är en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar kommer ni att få läsa under den här veckan som hon bloggar här.

måndag 7 juli 2008

Veckans sommarbloggare

Veckans bloggare är som skrivet jag, Louise Fredriksson 15 år från en liten by utanför Kalix, Båtskärsnäs.

Igentligen så har jag alltid varit intresserad av politik, redan som barn följde jag med mamma på möten och 1 Maj tåget har jag gått i sen jag var nyfödd. Jag minns hur förvånad jag blev när jag fick veta att det inte var alla som gick i tåget, för mig har det alltid varit en självklarhet. När jag var 6 år så kom Göran Persson till Kalix och jag fick hans autograf, en kram och en liten pratstund med han, och efter det sa jag att när jag blir stor ska jag också bli statsminister, kanske det var då mitt politiska fäste tog form? Mitt intresse fortsatte, och vid 9 års ålder kunde jag varenda parti och partiledare.

Nu 9 år senare sen jag mötte Göran Persson, har jag just gått ut 8:an på Manhemskolan och sommarjobbar för fullt på ett franskcreperi som allt i allo och som städare på frevisören, både två ställerna i min by. Min fritid består av plugg,träning,politik, fotografering och jakt.

Dagarna efter jag hade fyllde 13 gick jag med SSU och snabbt var jag en flitig kursdeltagare och senare när vi startare upp SSU Kalix blev jag vald som kassör. Då höll jag även på med Unga örnar och hade en barngrupp i byn, och även där bev jag snabbt vald in i styrelsen som ledamot. Förra året fick jag för lite tid, så tyvär fick jag lämna min post som ledamot i UÖ och sluta med min barngrupp. I år blev jag vald in både i distriktstyrelsen för SSU Norbotten och som ersättare i arbetarkommunen och det hände till råge på allt på min 15 års dag, sedan blev jag även vald som ordförande i årskursrådet.

För några år sen började jag att skjuta luftgevär och den hösten började jag också att följa med min morfar på älgjakt. Då när jag började att jaga var jag ensamen tjej, men det gjorde mig inte så mycket. Nu ska jag till hösten börja att läsa jägarexamen och till våren kommer jag förhoppningsvis vara jägare.

Första sporten jag höll på med var Bugg, men efter 3 år så insåg jag att det kanske inte var min grej (fast jag älskar ännu att dansa). Sporten låg nere nått år innan jag började att spela handboll. Nu förutom att spela handboll så brukar jag även spinna och gymma.

Till nästa år funderar jag på att testa mina vingar och flytta söderut för att gå gymnasium i Uppsala, fast jag ska sedan flytta tillbaka till Norrbotten. Så jag pluggar för fullt för att få ihop mina poäng så att min dröm kan gå i uppfyllelse.

Där har ni lite om veckans bloggare Louise Fredriksson.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Veckans sommargäst på Norrblogg är en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar kommer ni att få läsa under den här veckan som hon bloggar här.

lördag 5 juli 2008

Möte med den polska fackföreningsrörelsen, Solidarnosc.


Jag går in genom porten till sanatoriet i Cieplice. Cieplice är en liten kurort som sedermera införlivats i staden Jelenia Góra. Jag har stämt träff med Danuta Miakienko, vi träffas på hennes arbete under arbetstid. Hon jobbar på ett av sanatorierna i Cieplice och har lång erfarenhet inom Solidarnosc (Sv:Solidaritet), fackföreningen. Hon gick med på att träffas för en intervju och berätta mer om Solidarnosc och sitt engagemang i fackföreningen. ”Jag har varit verksam inom Solidarnosc sedan 1980” berättar hon.

Danuta är ordförande för sin arbetsplatsavdelning och nationell representant för Polens sanatoriearbetare. Jag frågar henne vad hennes uppgift är som ordförande på sin arbetsplats
”Som ordförande ska jag förhandla med arbetsgivaren och se till att denne följer våra avtal. Vi har kollektivavtal men även enskilda avtal för varje arbetsplats. Mitt uppdrag är att se till att de som arbetar för ett så rättvist avtal som möjligt och att arbetsmiljön är god.”

Solidarnosc grundades i samband med storstrejken i Polen 1980. Det var en landsomfattande strejk i protest mot de undermåliga villkor under vilka människor fick arbeta. Man ställde krav på högre lön, bättre pensioner, kortare arbetstider, rätt till att bilda fackföreningar, införande av strejkrätt, att censuren skulle avskaffas och politiska fångar släppas.

Den stora uppslutningen och det massiva stödet hos folket; solidariteten mellan människor, samt att man lyckades förena alla olika yrkeskategorier gjorde att regeringen förlorade förhandlingarna och de flesta av kraven godtogs.

Solidarnosc hade en avgörande betydelse i frihetskampen samt återuppbyggnaden av Polen.

Under sin storhetstid hade Solidarnosc 10 miljoner medlemmar. ”Ombud för fackföreningar från hela världen kom till Polen för att lära sig av Solidarnosc hur man lyckas. I dag har vi emellertid bara 1,5 miljoner medlemmar vilket är en stor nackdel när vi ska kämpa för högre löner och bättre arbetsvillkor” berättar Danuta.

Solidarnosc har samma problem som LO när det gäller att nå ut till ungdomar ”Vi har svårt att nå ut till ungdomar. Bland annat för att många unga har visstidsanställningar och tycker inte att det är nödvändigt att engagera sig i fackföreningen. Genomsnittsådlern i Solidarnosc är därför 45 – 50 år” Men vad beror medlemsraset på?, undrar jag. Danuta svarar; ”Lech Walesa upprättade ett program med 21 punkter med förbättringar som han ville genomföra. Han lyckades inte uppfylla alla dessa löften när han var president, varför många tappade förtroende för honom och fackföreningen.”

Inom solidaritet finns fortfarande alla yrkeskategorier representerade ”Allt ifrån läkare till fabriksarbetare har egna avdelningar inom Solidarnosc” säger Danuta.

Danuta ser både för och nack – delar med EU. ”I nästan varje stad och by i Polen kan man se skyltar som förkunnar vad EU – pengar gått till just där. Det kan vara vägar som reparerats med mera. Ett stort minus är EU:s avsikter att inskränka strejkrätten”

Solidarnosc är fortfarande den största fackföreningen i Polen. Men man har inte lika stort politiskt inflytande som tidigare. Näst störst är OPZZ. Solidarnosc har inget sammarbete med något parti men Danuta berättar för mig att parlamentspartiet PiS, Prawo i Sprawidliwosc haft delar i sitt partiprogram som är hämtade direkt ur Solidarnosc program.

Klassklyftorna ökar stadigt i Polen. Levnadsstandarden är högre, men några få har fått det mycket bättre. Detta har sina rötter i kommunisttiden och planekonomin, berättar Danuta. ”En vanlig arbetares lön ökar i genomsnitt med 6% per år samtidigt som mat och bensinpriser m.m ökat med 20 – 30 % per år de senaste åren.”

Den 29:e Augusti ska Solidarnosc protestera mot att regeringen vill ta bort en punkt i kollektivavtalet. Just nu finns en gräns för hur mycket en VD kan tjäna. Regeringen vill plocka bort den gränsen så att en VD kan få hur hög lön som helst. Regeringen vill istället införa en begränsning på hur stor procentuell löneökning en arbetare kan få per år. Till hösten kommer dessutom en landsomfattande lärarstrejk att iscensättas.

Vad som var tänkt att bli en intervju på 40 minuter utmynnade i långa intressanta samtal och diskussioner. Efter två timmar sa vi adjö och skakade hand. Jag har insett hur viktig fackföreningen är för att hävda löntagares rättigheter och vilken stor roll Solidarnosc spelat för miljontals människor i Polen.

Men framtiden är oviss; kommer fackföreningsrörelsen att klara av att vara en motkraft till den internationella kapitalismens avarter, i en globaliserad värld?


Robin Enander,
robin.enander@hotmail.com

Lästips:
Vänstervindar, Solidarnosc, SSU
--------------
Kramgo Arvidsjaurbo, tjejgalen socialist, tankspridd halvpolack, fotbollsspelande trumpetare, heltokig SSU:are. Veckans sommargäst här på norrblogg är Robin Enander 15 år, som skriver från Jelenia Góra i sydvästra Polen.

P.S Jag ber om ursäkt för min frånvaro igår. Befann mig på resande fot hela dagen. D.S

Sommarhälsningar från oss till er!



Som ni redan märkt är sommarens första gäst här på bloggen Robin Enander. På måndag kommer nästa, då är det SSUaren Louise Fredriksson från Kalix som intar bloggen.

torsdag 3 juli 2008

Sänk rösträttsåldern!


Vad är det för demokrati vi lever i egentligen
, där bara en femtiondedel av riksdagens ledamöter är under 30 samtidigt som en femtedel av befolkningen är under 18?

2000 – talets stora demokratifråga är hur vi ska kunna ge den representativa demokratin ökad legitimitet för att även en stor grupp ungdomar ska inkluderas i det politiska systemet. Ett viktigt förslag på det här området är en sänkt rösträttsålder till 16 –år, som är ett avsevärt steg i en demokratisk utveckling. Det möter kraftigt mothugg med hänvisning till att ungdomar inte kan ta ansvar och har för lite livserfarenhet och kunskap. Ur ett socialdemokratiskt perspektiv borde det anses som lika oväsentligt som förmögenhet och klasstillhörighet när det kommer till hur stort politiskt inflytande man ska ha. Det är dessutom precis samma argument som åberopades av de konservativa gråsuggorna under 1800 och 1900 talen för att motarbeta allmän rösträtt och ökad jämlikhet i Sverige.

Utvecklingen av den representativa demokratin i Sverige har avstannat sedan den senaste stora förändringen i Regeringsformen 1974. Numer sker bara marginella finjusteringar och inga större reformer för att utveckla demokratin vinner tillräckligt gehör för att kunna verkställas. Socialdemokratin som under hela 1900 – talet i strid med högern, fram till 1974, drivit på reformer för att främja och utveckla den representativa demokratin successivt, har de senaste 38 åren gjort avsteg från den aktiva demokratiskt progressiva linjen och valt att inta en neokonservativ och avvisande inställning till nya förslag på området. Den representativa demokratin måste ständigt ifrågasättas och debatteras för att fungera och utvecklas, vilket vi måste lyfta inom vårt parti.

Visste du att: Som europeisk medborgare, har en 16 - årig Svensk, större demokratiska möjligheter i en tysk delstat än i Sverige. Han eller hon kan flytta till en delstat där 16 - års rösträttsålder råder och åtnjuta den yttersta möjligheten till medborgarinflytande.

De tyska Socialdemokraterna har insett, med historiska erfarenheter av nazismen, att en förstärkt demokrati är det bästa skyddet mot främlingsfientlighet och antidemokratiska krafter. Man har förstått behovet av en sänkt rösträttsåldern bl.a. för att motverka den underrepresentation av unga som råder i de flesta demokratiskt valda beslutande organ. Ännu viktigare - med tanke på det globala klimathotet, den fråga där den äldre generationen som sitter på makten kan tänkas ha kortsiktiga ekonomiska intressen som kan fördärva miljöpolitiken och strävan efter att uppnå ett internationellt samarbete för att minska utsläppen och bygga ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. Därför driver Socialdemokraterna i Tyskland frågan om en sänkt rösträttsålder i alla nationella val, förutom de kommun- och delstats – val där man redan har 16 års rösträttsålder. Inte helt oväntat motsätter sig den tyska högern, med kristdemokraterna i spetsen, en sådan reform.

I Tyskland har delstatsvalen med 16 – års rösträttsålder haft väldigt positiva effekter, enligt den kartläggning och analys som ungdomsstyrelsen har gjort. Inga farhågor som man hade innan valen besannades. Demokratiska krafter har mobiliserats och de politiska partierna vitaliserats.

13 länder i världen i dag tillämpar 16 års rösträttsålder i kommunala, regionala val och nationella val. I Europa har Schweiz, Tyskland och England 16 – års rösträttsålder i de flesta kommunval och många regionala val. I Österrike har dessutom ett enigt parlament tagit beslut om en 16 – års rösträttsålder i alla nationella val.

I dag håller sig ungdomars inflytande inom en alltför snäv ram och vi har inget avgörande medborgarinflytande. Rösträtten är kärnan i demokratin och om en grupp inte har rösträtt så omfattas de heller inte av det demokratiska systemet.

När man är 15 så blir man straffmyndig och förväntas respektera de lagar som riksdagen stiftar. Vid 16 års ålder upphör vanligtvis skolplikten och man får ta hand om sin egen inkomst. Varför ska man då inte kunna påverka vem som bestämmer om skatter och gymnasieutbildningen? Om rösträttsåldern sänks till 16 år blir dessutom den reella rösträttsåldern 18 år, dvs. nuvarande rösträttsålder.

Det verkar finnas en njugg inställning när det gäller förslag till banbrytande förändringar inom demokratin, i vårt parti just nu. Det är synd. Ska vi om 10 år tvingas titta tillbaka och skamset inse att SSU och Socialdemokraterna motarbetade frågan om 16 – års rösträttsålder? Precis som högern bittert tvingas konstatera att de under 1800 - och början av 1900 – talet motverkade allmän och kvinnlig rösträtt?


Robin Enander, robin.enander@hotmail.com

Lästips: Vänstervindar, Solidarnosc, SSU

--------------

Kramgo Arvidsjaurbo, tjejgalen socialist, tankspridd halvpolack, fotbollsspelande trumpetare, heltokig SSU:are. Veckans sommargäst här på norrblogg är Robin Enander 15 år, som skriver från Jelenia Góra i sydvästra Polen.

onsdag 2 juli 2008

Miljöinsatser i Karkonosze - området.

Vädret har varit underbart hela veckan. Solen har varit framme varje dag. Temperaturen ligger kring 30 grader. För några dagar sedan begav jag mig på fjällvandring, nerför Sniezska – den högsta toppen i bergskedjan Karkonosze. Efter vägen såg jag tydliga spår efter vad som betecknats en ekologisk katastrof. Se gårdagens blogg.

Jag ville ta reda på mer; hur har man gått tillväga för att rädda miljön? Därför begav jag mig till Sklarszka Poreba, en pittoresk fjällstad som lever på fjällturismen. Där besökte jag det Ekologiska utbildninscentret, ett slags museum där man fick veta mer om det unika ekosystemet vid Karkonosze.

Genom väldiga ekologiska insatser och ett epokgörande samarbete med Tjeckien har man lyckats återskapa en stor del av den gamla naturen. För att återupprätta ett fungerande ekosystem har man varit tvungen att säkra allt ifrån de minsta markväxternas överlevnad till de stora trädens. För att garantera en naturlig återväxt måste man därför rekonstruera de rätta mikroklimatiska förhållandena för att växtligheten ska kunna föröka sig. Man har plantskolor runt om i området. Plantskolorna är belägna under de äldsta träden, för att frön från dessa ska växa upp till nya träd. Det är ett exempel på hur man hjälper naturen att reparera sig själv. Man har upprättat genbanker för träd och ser till att utrotningshotade arter kan etablera sig igen.

Det har varit en väldigt svår uppgift och det är fascinerande att se vad man har uträttat. Att återskapa ett ekosystem är komplicerat. Ekosystemet, naturen har tusentals olika beståndsdelar som är lika viktiga för att det ska fungera.

I Karkonosze ledde föroreningarna till att många träd och växter dog. De som överlevde blev väldigt svaga, angreps av barkborrar och dog. Det uppstår förödande kedjeeffekter vid miljöförstöring. Man kan dra paralleller till den fortgående globala uppvärmningen. Utsläppen av koldioxid och den uppvärmning som redan ägt rum har lett till att det har börjat frigöras metangas ur havet och marken i Sibirien. Metangas är en kraftigare växthusgas än koldioxid, som kan få uppvärmningen att accelerera.

Skillnaden mot det som hände i Karkonosze är, att om vi förstör hela vår planet så kommer det aldrig kunna repareras.

Robin Enander, robin.enander@hotmail.com

Lästips: Vänstervindar, Solidarnosc, SSU

--------------

Kramgo Arvidsjaurbo, tjejgalen socialist, tankspridd halvpolack, fotbollsspelande trumpetare, heltokig SSU:are. Veckans sommargäst här på norrblogg är Robin Enander 15 år, som skriver från Jelenia Góra i sydvästra Polen.

tisdag 1 juli 2008

Vindkraft och naturskydd


I går fick jag möjlighet att träffa en polsk vindkraftsverksexpert för ett mycket intressant samtal. Han hävdade, tvärtemot vad kärnkraftslobbyn och den borgerliga regeringen påstår, att kärnkraften går att ersätta med vindkraft.

Han jämförde med Tyskland, som har betydligt större energibehov än Sverige, men kunnat ersätta kärnkraften i stor utsträckning med vindkraft. Tyskland har vindkraft som motsvarar ca 30 kärnkraftsverk. I Sverige, menade han dessutom, att vi har betydligt mer gynnsamma förhållanden, för just vindkraft, med en väldigt lång kust.

Man kan fråga sig om Sverige verkligen satsat tillräckligt mycket resurser på forskning på förnyelsebara energikällor, mot bakgrund av de möjligheter vi har att bygga ut vindkraften. Regeringens miljöpolitik framstår därför i sammanhanget som löst prat.

Jag befinner mig i sydvästra Polen, mitt i ett böljande landskap omgiven av stora täta skogsområden. Det är min mammas hemtrakter och orten vi befinner oss på heter Jelenia Góra (Sv: Hjortberget), som under tyskt herravälde hetat Hirschberg. Det är en medelstor 900 år gammal Polsk stad, vid foten av bergskedjan Karkonosze som utgör gränsen mot Tjeckien. Härifrån är det bara 13 mil till Prag. Folk är gästvänliga och förhoppningsfulla inför framtiden. Levnadsstandarden ökar stadigt. Många av husen är gamla och förfallna, men i takt med att folk får det bättre ställt har man börjat restaurera gamla hus allteftersom man får råd.

Här i området finns många små välbesökta turistorter. Namnet Polen kommer från ordet pole, som betyder slättland på polska. Nästan 90 procent av Polen är slättland - så många beger sig hit, till fjällområdena på semester. På vintern finns det fina skidbackar att åka i och på sommaren kan man ta promenader längs fjällen och njuta av den storslagna naturen.

Den här regionen utgör en unik botanisk brytpunkt, en sydgräns för hjortron och en nordgräns för sydliga arter av bergsväxter. I går åt vi middag på en god väns kolonilott där det växte vindruvor.

I dalarna och på fjällets sluttningar växer tall, björk, ek, ask och bokskogar. Längre upp finns kryptall och hedmark. Topparna är mellan 1000 – 1600 meter höga. De högsta av dem heter Sniezka och Szrenica. Nationalparken här hör till natura 2000 områdena.

Naturen är levande och rik, varför det kan vara svårt att tro att det här har varit ett av Europas mest nedsmutsade områden. När man åker med linbanan upp mot topparna kan man se stora områden med döda träd. Det ser ut som stora hål i den vackra naturen. Tung industri med kol och brunkol ledde till vad som betecknats en ekologisk katastrof. Täta moln av giftig gas låg som ett tjockt täcke över dalen. Utsläppen anhopades i dalen, som blev uppsamlingsskålar för all smuts.

Nu är luften frisk och klar och naturen har börjat återhämta sig tack vare kraftinsatser.

I morgon ska jag gå in mer på vad man har gjort för att rädda naturen här.


Robin Enander, robin.enander@hotmail.com

Lästips: Vänstervindar, Solidarnosc, SSU

--------------

Kramgo Arvidsjaurbo, tjejgalen socialist, tankspridd halvpolack, fotbollsspelande trumpetare, heltokig SSU:are. Veckans sommargäst här på norrblogg är Robin Enander 15 år, som skriver från Jelenia Góra i sydvästra Polen.