lördag 31 maj 2008

Pris igen till Rönngåden - Grattis

Åter igen har det fantastiska äldreboendet Rönngården i Tärendö fått ett pris för bästa arbetsplats. Denna gång 25 000 kr av Norrmejerier. Det är bara att gratulera all personal och de boenden för deras utmärkta arbete tillsammans.

torsdag 29 maj 2008

Älvsbyn - Norrbottens pärla!

Idag är det sommar här uppe i norr, härligt!

Igår var jag på besök i Älvsbyns kommun, Norrbottens pärla. Började dagen med en morgonpromenad med ca 700 glada älvsbybor. vi promenerade i den s k "norrbottens radio- aktiviteten" som pågick precis samtidigt i alla 14 kommuner på vårt län. Det var ett kul och hälsofrämjande jippo. Älvsbyborna var flitigast denna morgon på hela länet med flest deltagare.

Kommunalrådet Bill Nillson, v. kommunstyrelsens ordf. Erika Sundström och nya kommunchefen fanna med på resterande av dagens besök i Älvsbyn. Vi besökte bl a Polarbröd där det bakas ca 2,5 miljoner mjukt bröd/dag (!). Dessa fraktas iväg i ca 30 långtradare/dag från Älvsbyn ut till hela landet. Högst upp på deras önskelista fanns att det skulle möjliggöras så att merparten av frakterna kunde ske över järnvägen. Det är miljövänligare och idag är det ett allt mer marknadsföringsmässigt inslag att det ska vara klimatsmarta lösningar på våra livsmedel.

Eftermiddagen ägnade vi till RFN och Vidselbasen. Jag var där för tre år sedan och jag kan bara konstatera att de har utvecklats mycket när det gäller att erbjuda robotbasen till internationella kunder som vill testa och prova olika nya typer av robotar m m . Det är verkligen en högkvalitativ, specialteknisk anläggning som är väl värd att bygga vidare på. En förutsättning för att maximalt bygga vidare på detta är att F21-basen får vara kvar i Luleå. Det sker mycket samverkan mellan F21 och RFN idag.

En intressant och givande dag.

tisdag 27 maj 2008

Listigt tänk, Slingmankoden, av borgarna!

Igår rapporterade rapport att i hela 70 % av landets kommuner så har man dragit ner i Komvux. Totalt har en minskning skett med ca 25 % av alla platser i landet. Flera kommuner klarar inte att finansiera detta själva, med det visste säkert borgarna.

Att dra bort 600 miljoner från komvux var igen ett sätt för borgarna att slå på människor som står längre bort från arbetsmarknaden och behöver komvux som en möjlighet och hjälp att kunna göra en omställning i livet när arbetssituationen drastiskt kan förändras.

När vi nu går in i en lågkonjunktur och behöver sådana "omställningsverktyg" som komvux är det borttaget från flera kommuner. Många kommer istället att bli arbetslösa och förpassade till isolering och social dumping. Allt är dock listigt tänk, Slingmankoden, av borgarna där de rika ska gynnas på bekostnad av de med sämre resurser!

söndag 25 maj 2008

Utskottsresa i morgonbitti.

I morgon åker mitt utskott till Slovenien och Ljubljana. Där ska vi bl a möta representanter för Government Officices for European Affairs, Sveriges ambassadör John Hagard och parlamentariker från arbetsmarknadsutskottet. Vi får även möjligheten att träffa representanter för Sloveniens största fackförening. Det ska bli spännande att få höra deras syn på EU och hur dom ser på Laval-målet.

Dagen efter kvällen före!

Ja, där ser vi hur svårt det är att tippa en vinnare. Sverige och Perelli kom visst på 18:e plats, trist och tråkigt.....men tyvärr sant.

Perelli in i finalen på bananskal

När nu resultaten från semifinalerna är släppta kan man konstatera att Sverige kom med i finalen tack vare de nya reglerna.Både Makedonien och Bulgarien kom bättre än oss i semin men tack vare jurygrupperna så kom vi med i gårdagens final.

Så det kunde ha varit en än tråkigare kväll igår än det nu var. Vi fick ju i alla fall vara med.

lördag 24 maj 2008

Mina tips inför kvällen

SLÅSS OM SEGERN:
Ukraina
Ryssland
Sverige
Grekland
Armenien
Rumänien
Serbien

OUTSIDERS:
Portugal
Georgien
Norge
Bosnien-Herzegovina

RISK FÖR SISTAPLATS:
Tyskland
Polen
Lettland (pga urusel såmginsats)

MITT TIPS:
1. UKRAINA (INGET JAG VILL)
2. RYSSLAND (INGET JAG HELLER VILL )
3. SERBIEN
4. SVERIGE
5. GREKLAND

VAD JAG TYCKER
1. SVERIGE
2, ARMENIEN
3. SERBIEN
4. FRANKRIKE
5. GREKLAND

Ändrade betyg sedan semifinalerna

Armenien ++++
Tappar ett plus på grund av den skakiga sången. Hade hon sjungit som på cd-skivan så hade s egern varit given. Nu lämnar Sirusho fältet öppet.

Israel ++++
Vinner ett plus på grund av det mycket bra framträdande som levererades i semifinalen.

Polen ++
Tappar ett plus. På gränsen till tapp av ytterligare ett plus till. Så hemsk artist, och meningslös låt.

Portugal ++++
Vilken känsla och kraft i framförandet. Kan överraska totalt ikväll.Lettland +++Så illa man sjunger live.

Georgien ++++Så stabilt framträdande med en låt som lyfter massor live. Kvällens stora outsider. Egentligen borde man satsa pengar på den här.

De fem direktkvalificerade bidragen ikväll

STORBRITTANNIEN +++'
EVEN IF
ANDY ABRAHAM
Detta är det bästa man skickat på många år. Det är tilltalande och läckert insmickrande samtidigt som det känns lagoamt retro för att inte kännas gammalt men ändå slå an nostalgiska strängar hos mig. Sångarens läckra röst är ett ytterligare plus.

TYSKLAND ++
DISAPPEAR
NO ANGELS
Det här känns som ett svagt hopkok på låtar som man hört förr och som dessutom var flera gånger bättre i originalversionerna. Tjejerna saknar ytstrålning, glöd och karisma. Låten saknar det mesta.

FRANKRIKE +++++
DIVINE
SEBASTIEN TELLIER
Här kommer tävlingens mest intressanta bidrag. Och ett av de absolut fräschaste och modernaste. Jag måste medge att jag är såld på det här bidraget och skulle inte gråta om det kom högt, väldigt högt.

SPANIEN ++
BAILA EL CHIKI CHIKI
RODOLFO CHIKILICUATRE
Här har vi en potentiell sommarplåga. Men bra är det inte trots dettta. Detta är mer av en låt man kunde ha skrattat åt och dansat till under ett par veckors medelhavssemester med sol, bad och goda drinkar, Men inget för Eurovision.

SERBIEN +++++
ORO
JELENA TOMASEVIC FEAT BORA DUGIC
Det här är årets vackraste bidrag med en fantastisk känsla i framförandet. En enorm intensotet och innerlighet förpackad i en moldisk dramatik som ger mig gåshud. Och vilken artist sedan. Rösten går rakt ini hjärtat. Klar chans för topp-3 placering.

torsdag 22 maj 2008

Semi 2 i ESC

Nu är det äntligen dags för Charlottes semifinal. Här kommer mina betyg och mitt tips.

Island, Eurobandid "This is my life" ++++
Islands låt i år är mycket dansvänlig och har ett modernt sound. Artisterna är kompetenta och ser verkligen ut att älska det här, vilket gör det hela trovärdigt. Ett minus är att låten aldrig får det riktiga lyftet och att refrängen tjatas för mycket. Men helt enkelt väldigt bra totalt sett.

Sverige, Charlotte "Hero" +++++
Här är årets bästa låt och mest proffsiga framträdande och ändå kommer det nog inte att räcka till slutseger. Även om jag verkligen hoppas och vill att hon ska vinna.

Turkiet, Mor ve Ötesi "Deli" ++
Det här låter visserligen fräscht men roligt är det ju inte. Det saknar karaktär och något extra. Men kan mycket väl räcka till final.

Ukraina, Ani Lorak "Shade lady" ++++
I år skickar Ukraina en "diva med attityd". Hon ser mest ut som en svensk dragshowstjärna och har en discolåt som funkar på dansgolven på vilken klubb som helst- Det är modernt, fräscht och välpaketerat. Men ändå berör det inte mig. Ingen låt som kommer gå varm hos mig, trots att den nog står som vinnare i slutändan, och i så fall räddar oss från Dima Bilan-seger.

Litauen, Jeronimas Milius "Nomads in the night" -
Det här är bara total skit. Helkass låt i ett uselt framförande.

Albanien, Olta Boka, "Zemren a lame peng" +++
Detta är en vacker sång som säkerligen går hem i Balkanregionen och därmed tar sig till final.

Schweiz, Paolo Meneguzzi "Era stupendo" ++++
En vacker låt som lyckasd beröra mig i alla fall. Dessutom lyfts den ett snäpp av det italienska språket. Kommer sluta högt i finalen.

Tjeckien, Tereza Kerndlova "Have some fun" +++
Detta är en pigg poplåt som är helt okej och som nog tar sig till final.

Vitryssland, Ruslan Alehno "Hasta la vista" +++
Detta är en av årets outsiders och Vitryssland hårdsatsar också i år. Snyggt producerad låt som funkar. Nära ett fjärde plus…

Lettland, Pirates of the sea "Wolves on the sea" ++++
Aqua, Caramell och Rednex har framgångsrikt kört den här genren och då har det funkat. Här har vi nog en av favoriterna i de yngsta åldrarna och jag kan bara erkänna… Jag blir också hellycklig av dem här låten. Varningsflagg … Det här kan gå hur bra som helst OM INTE showen upplevs för töntig. Det här balanserar verkligen på gränsen.

Kroatien, Kraljevi ulice, "Romanca" +++
Detta litet nostalgiska bidrag är en ganska bra låt som säkert kommer att knipa en hel del poäng på många håll. På min lista hamnar den inte särskilt högt eftersom jag tycker den är nog så slätstruken

Bulgarien, Deep zone and Balthazar "DJ take me away" +++
Det här är précis den typ av låt som jag faller för. Det är uptempo och det är lättillgängligt och insmickrande. Jag blir het enkelt glad av denna sång.
Danmark, Simon Matthew "All night long" ++++
Detta danska bidrag kan tyvärr missa en finalplats även om det för mig är en solklar biljett till lördagen. Detta förmedlar glädje och värme på ett lagom sätt i laidback stil. Sångaren har dessutom en röst som tilltalar mig.

Georgien, Diana Gurtskaya "Peace will come" +++
Det här är en mellanklasslåt som inte lämnar några större avtryck hos mig i alla fall. Varken bra eller dåligt även om det är fräscht förpackat.

Ungern, Czezy "Candlelight" +++
Visst är det vackert och en bra röst men ack så tråkigt. Hon kommer säkert klara sig till final men hos mig får hon inte några plus i kanten.

Malta, Morena "Vodka" +
Det känns som om Malta utstuderat tänkt "Öststaterna röstar på öststaterna, så hur ska vi låta som en öststat?" och sedan hittade man denna hysteriska låt av de annars så kompetenta låtskaparparet Vella/Borg. Jag är övertygad om att Malta hamnar utanför finalen i år, och det med all rätt.

Cypern, Evdokia Kadi "Femme fatale" +++
Sånt här är jag barnsligt svag för. Det är ethno, har attityd och man vågar ta ut svängarna och man sjunger på sitt eget språk. Men floppade Cypern förra året med en av de klart bästa låtarna så lär man också floppa med den här. Orättvist men troligt.

Makedonien, Tamara feat Vrcak and Adrian "Let me love you" +++
Makedonien har en typ av sound i sina låtar som jag ofta faller för. År efter år lyckas de ju också kvala in till finalen vilket talar för dem även i år. Detta är en låt i modern etnisk balkanförpackning. Borde räcka till final.

Portugal, Vania Fernandes "Senhora do mar" +++
Det här är vackert, så vackert. Läckert dramatiskt och sensuellt också. Men det här är inte nog direkt för en finalplats även om mitt hjärta verkligen hoppas. Det är Vania värd och Portugal är värda en finalplats för att man i år vågar satsa på kvalitet och för att man håller fast vid det egna språket.

TILL FINAL I STARTORDNING:
Island
Sverige
Ukraina
Schweiz
Tjeckien
Vitryssland
Kroatien
Bulgarien
Georgien
Ungern

OUTSIDERS:
Turkiet
Lettland
Makedonien
Portugal (kan mycket väl få jurybiljetten)

SJÄLV SKULLE JAG VILJA BYTA UT:
Kroatien mot Danmark

Ungern mot Lettland
Tjeckien mot Portugal
Georgien mot Cypern

onsdag 21 maj 2008

Lex Ekfors

Jag har nyss haft min debatt om bl a Ekfors Kraft och hur vi ska göra för att säkra el leveranser till kunderna. Vi har nu täppt till de hål som funnits i lagen som möjliggör att staten kan gå in och tvångsförvalta elleverantörer som missköter sig. Det ska gå snabbare än det hittills gjort i den segdragna Ekforshärvan, hoppas vi. Om inte så kommer jag och mina kamrater att ha blåslampan på och jaga näringsministern till dess den är tillräckligt bra.

Debatten har handlat om många andra områden också. Gissa om jag blev förvånad när centern står och säger att vi (s) inte vill vara med i någon energiuppgörelse! Vi har ju faktiskt haft en bra och stabil ryggrad i energipolitiken tillsammans med centern och vänsterpartiet. Det var vi helt överens om förra mandatperioden. Nu verkar det som om centern vill ha den stabila ryggraden tillsammans med folkpartiet och kärnkraften!

Ett av Maud Olofssons första löften när hon blev näringsminister var att hon skulle bjuda in oss till energiöverläggningar. Det har snart gått två år och vi väntar ännu på denna inbjudan!

tisdag 20 maj 2008

Semi 1 i ESC

Jaha...

Så var första semin över och resultatet är klart.

I enlighet med mitt tips gick dessa vidare:
Azerbadjan
Norge
Bosnien-Herzegovina
Armenien
Ryssland
Rumänien
Grekland

Dessa tre fanns inte med i mitt tips:
Israel
Polen
Finland

Men jag är ändå glad. Finland gillar jag ju skarpt och Israel har en vacker låt. Polen hade jag ju som outsider...Andorra borde ha kommit till final. Skönt att Europa dissade Irlands kalkon. Montenegro sörjer jag inte. Den låten trodde jag enbart på utifrån att den typen av låt brukar ta sig vidare.

Första semifinalen ikväll i årets Eurovision Song Contest

Och här är betyget på kvällens låtar:

1 ”Zauvijek volim te” +++
Stefan Filipovic
Montenegro
Detta är en typisk balkanlåt som de skickat flera gånger, och som lika överraskande varje år klarar sig vidare till final trots att det är ganska slätstruket. Så jag blir inte förvånad om denna skulle knipa en finalplats.

2 ”Ke’ilo kan” +++
Bo’az Ma’uda
Israel
Ja visst är det vackert och visst sjunger han bra. Men det är både svårt, överarbetat och i slutändan ganska trist.

3 ”Leto svet” +
Kreisiraadio
Estland
Förskräckligt, men refrängen har en förmåga att bita sig fast. Därav + istället för -...

4 ”A century of love” ++
Geta Burlacu
Moldavien
Inte mycket att säga om detta. Inget man minns efteråt. Laidback i jazzig tappning men utan karaktär och karisma.

5 ”Complice” +
Miodio
San Marino
Det här är enbart tråkigt.

6 ”O julissi na jalini” -
Ishtar
Belgien
Detta är så klämkäckt att jag bara kräks! När jag tvingades välja ut årets sämsta låt så blev det här mitt val, trots att de sjunger bra. Lägg märke till sångerskans klänning i kväll....

7 ”Day after day” +++
Elnur Hüseynov and Samir Javadzadeh
Azerbajdzjan
Detta är dramatik på hög nivå, nog så hög nivå. Men bidraget har något i alla fall.

8 ”Vrag naj vzame” +++
Rebeka Dremelj
Slovenien
Här är en typisk uptempolåt som brukar gå bra i balkanländerna. Den är dessutom helt okej. Den har en refräng som funkar:-)

9 ”Hold on, be strong” ++++
Maria Haukaas Storeng
Norge
Om verserna hade varit lika bra som refrängen hade det varit en solklar femma. Men låten hänger inte ihop. Kan det bero på att kompositören skrev låten när hon var femton år gammal? Och att den legat till sig i tio år. Men refrängen är helt lysande och lyssnar folk bara på den och minns bara den så kan hon vinna på lördag. Minns man hela låten kommer hon att hamna 5-10 nånting på lördag.

10 ”For life” +++
Isis Gee
Polen
Vackert men något sövande...

11 ”Irelande douze pointe” ++
Dustin the Turkey feat. Kitty B
Irland
Vet inte riktigt om jag ska hata det här eller vad? Men när kvinnan sjunger är det mördande effektivt. Och nog kommer den här ro hem en hel del röster. Men måtte den inte vinna hela köret. Det vore katastrofalt för tävlingen.

12 ”Casanova” +++
Gisela
Andorra
Detta är klämkäckt och tilltalar nog många svenskar. Mina nykära kompisar är helt sålda på den här. Men å andra sidan är de så där odrägligt nykära på samma sätt som den här låten utstrålar. Så jag förstår varför den går hem hos dem. Men det som gör att jag vill hissa varningsflagg för att den här kan gå bra är att jag testade alla låtar på två damer i övre medelåldern och de föll verkligen för den här. Kunde ha resulterat i ett plus till. Det var nära.

13 ”Pokusaj” ++++
Elvir Lakovic Laka
Bosnien-Hercegovina
Detta är bara så coolt och modernt. En låt som jag gillar mer och mer. Den har det lilla extra extra! Sångaren är hur cool som helst!

14 ”Qele qele” +++++
Sirusho
Armenien
Här är min största utmanare till Charlotte om slutsegern. Det är årets klart bästa låt och jag vill bara dansa. De annorlunda vändningarna i sången gör den bara än mer intressant. Lyssna och njut. De österländska tonerna och ansatsen gör den verkligen bra!

15 ”Your heart belongs to me” +++
Hind
Holland
Gulligt holländskt och lättglömt! Den typ av låt de brukar skicka - och bli utslagna i semin med.

16 ”Missä miehet ratsastaa” ++++
Teräsbetoni
Finland
Det här är bra - riktigt bra. Det är kvalitet och finskan gör det än mer intressant. Trodde inte alls jag skulle gilla det men är såld!

17 ”Pe-o margine de lume” +++++
Nico & Vlad
Rumänien
Detta är nog tillsammans med Serbiens låt årets vackraste låtar. Med dessa kompetenta artister kommer det här att räcka riktigt långt, troligtvis ända upp till topp-3. Mäktigt, smäktande och innerligt.

18 ”Believe” ++++
Dima Bilan
Ryssland
Årets mest uppskrivna låt imponerar inte helt på mig. Hans förra låt var mycket bättre. Men med hans flickhjärtsvinnande utseende, den urläckre violinisten Edvin Marton och den suveräne konståkaren Jevgenij Plustjenko vid hans sida, kommer att ta honom långt. Men låter är egentligen för svag för att vinna. Sedan är det skam att inte Ryssland skickade Sergej Lazarev istället. Då hade man vunnit.

19 ”Secret combination” ++++
Kalomira
Grekland
Året modernaste och mest effektiva refräng. Så dansant och MTV- influerad att detta borde räcka mycket långt!

TILL FINAL I STARTORDNING:
Montenegro
Azerbadjan
Norge
Irland
Andorra
Bosnien-Herzegovina
Armenien
Rumänien
Ryssland
Grekland

OUTSIDERS:
Slovenien
Polen
Finland

SJÄLV SKULLE JAG VILJA BYTA UT:
Montenegro mot Slovenien
Irland mot Finland

måndag 19 maj 2008

Måndag den 19 maj och det snöar!

Nåja, den sommaren jag flyttade till Arjeplog så snöade det på midsommarafton, så jag måste väl säga att jag är vis av erfarenheten!
På tal om erfarenhet.... så lite häpen blev jag allt när jag läste Stefan Tornbergs kommentar i NSD när han besökte Boden och hemvärnet tillsammans med mina kamrater Karin och Leif. Jag förstår att Tornberg och andra borgerliga ledamöter vill ha stöd när bilan ska falla över försvarsmaktens framtida grundorganisation.
Uppenbarligen så försöker han glömma eller gömma hur borgerligheten ställde sig i 2004/05 års tunga försvarsbeslut.....ni ställde er helt enkelt utanför och stängde igen dörren för en bred överenskommelse. Vad är skillnaden denna gång....förutom att du och den borgerliga regeringen har makten i beslutet?!?

söndag 18 maj 2008

Måste bara berätta att i veckan som varit har jag haft en prao, My Pahikka-Aho, hos mej i riksdagen. My är en 17 årig tjej från Överkalix som nu går sitt andra år på gymnasiet i Luleå (ledarskapsprogrammet). Hon har följt mej från måndag t o m torsdag på alla möten och allt annat som varit i riksdagsuppdraget. Det har varit kul att ha med henne. Hon är inspirerande, alert och mycket samhällsintresserad.

Just nu är det mycket med försvaret och det förslag om neddragningar som ska ske. Idag har jag tillbringat dagen med Hemvärnet i Boden. De har berättat för oss tre riksdagsledamöter (jag, Leif Pettersson och Stefan Tornberg) som var med om deras verksamhet. vi har även varit ute och sett på plats hur övningar m m går till praktiskt. Mycket intressant och givande dag.

Så här skriver Kurirens nättidning om vårt besök idag


Stödet sämre om hemvärnet bantas
BODEN.
Om utbildningsgruppen inom hemvärnet i Kiruna läggs ned kan stödet till samhället vid krissituationer försämras i Norrbotten. Det menar Harry Thornéus, chef för Norrbottensgruppen.
- Vi kommer att få lösa allt härifrån Boden, det är klart att det blir tyngre, säger han. Under helgen övade Lule älvdals hemvärnsbataljon, en styrka på omkring 275 hemvärnsmän och kvinnor, i skogarna kring Boden. Under söndagen var även riksdagsledamöter på plats från länet. Dessa har bjudits in för att få en bild av hur hemvärnets verksamhet fungerar, inte minst med tanke på att utbildningsgruppen i Kiruna enligt det senaste förslaget från försvaret kan försvinna. Flera andra av landets utbildningsgrupper inom hemvärnet föreslås också avvecklas. Harry Thornéus betonar hur viktiga de stödinsatser som hemvärnet bistår med är och att det utan tvekan innebär en ordentlig förlust om utbildningsgrupper tas bort.


- Om Lapplandsjägargruppen försvinner från Kiruna kan det bli svårare för oss att ge ett lika bra stöd till samhället som i dag. Hemvärnet sköter det nationella skyddet, påpekar han.


Större område


Om Kirunas utbildningsgrupp tas bort blir det geografiska område som Norrbottensgruppen får ansvara för betydligt större. Det kan försvåra vid övningar, menar Harry Thornéus. Det kan också bli ännu svårare än i dag att rekrytera nya hemvärnsmän och kvinnor, påpekar han, eftersom de då kan komma att organiseras under Norrbottensgruppen med Boden som bas.


Kostnaden för hemvärnet motsvarar 1,5 procent av Försvarsmaktens totala budget. Rena kaffepengarna, tycker riksdagsledamoten Karin Åström (s) som närvarade vid övningen på söndagen.


- Det är ett dåligt förslag att minska på hemvärnet. Norrbotten utgör 25 procent av landets yta, det är viktigt att försvaret har en lokal förankring här vid kriser och olyckor, säger hon.




Läs mer om hemvärnsövningen och riksdagsledamöternas besök i måndagens tidning.



Linda Kask

--------------------------------------------------------------------------------

torsdag 15 maj 2008

Dumt, dyrt och dåligt!

En obligatorisk A-kassa som kostar ca 5000 kr om året, oavsett om du kan få ut något ur den......med tvång ska nu folket in i A-kassan!
Jippi och hej för valfrihetens moderata Sverige!

Besök i Norrbotten i morgon!

I morgon kommer Sven-Erik Österberg till Seskarösågen och sen vidare till Kalix. Sven-Erik är min utskottsgruppledare i arbetsmarknadsutskottet och en välkänd man i dom fackliga leden. Han är dessutom en baddare på att berätta historier, det ska bli kul att få följa med och visa honom en del av Norrbotten!

Den ena handen vet inte vad den andra gör!

Snacka om tvära kast i försvarsdiskussionerna. Det svänger rejält från den ena dagen till den andra. Den ena handen verkar inte veta vad den andra gör! Vilken tur att vi inte är i krig eller har någon större kris just nu för hur skulle det då gå för oss här hemma i svedala?

tisdag 13 maj 2008

Många vill ha en ny regering

Igår i klädhytten bredvid, idag i taxin till flyget, i eftermiddag här utanför riksdagshuset...

Var man än kommer pyr missnöjet med den sittande regeringen och borgarnas slag mot vanliga människor. Idag startar IF Metall Malmfälten upp sin kampanj Nyval Nu såväl på hemmaplan i Norrbotten som genom en manifestation utanför riksdagshuset kl 13.45.

Så här skriver man i inbjudan...

IFMetall Malmfälten har lessnat på den nuvarande regeringen. Våra medlemmar drabbas hårt av regeringens politik. Sedan den nuvarande regeringen tillträdde så har man gjort a-kassan dyrare och sämre, man har differentierat skatterna så att sjuka, arbetslösa och pensionärer betalar högre skatt än de som arbetar.

Samtidigt så har man sänkt skatterna för de som har mest pengar genom att avskaffa fastighets och förmögenhets skatterna. Detta samtidigt som fastighetsskatten kommer att stiga i t.ex. Norrbottens län. Nu ska man dessutom ytterligare försämra för de som är sjukskrivna genom införandet av den nya rehabiliteringskedjan.

Det är inte ett sådant Sverige vi vill ha!
Därför lanserar vi tisdagen den 13 maj en ny hemsida; nyvalnu.se

Vi kommer att vara ute på tätorterna i vårt verksamhetsområde och sprida flygblad om detta. Men vi nöjer oss inte med det! Vi skickar en delegation som ska sprida flygblad utanför riksdagshuset. Sprid budskapet åt så många ni kan; www.nyvalnu.se

Själv har jag redan skrivit under deras namninsamling på hemsidan och kommer i eftermiddag givetvis att sluta upp vid manifestationen. Blir intressant att se om Tornberg och Hammarberg, våra borgerliga ledamöter från länet också ansluter...

måndag 12 maj 2008

Jobbtoppmötet blev en succé!

Fick efter lunch problem med såväl internetuppkoppling som fokus när panelseminarier och storforum gick över till mer behändiga workshops och återkommande lokalbyten. Kan dock konstatera så här några timmar efter avslutat toppmöte att det känns väldigt bra och resultatet har ju redan tvingat ut moderaterna på banan. Såg föresten att dom till helgen skulle sjösätta en flermiljons kampanj för att få väljarna att börja tycka om dom... Jag säger bara: Lycka till!

Här kan man läsa vårt inriktningsbeslut och toppmötets slutdokument för en ny, omprövad och vässad jobbpolitik. På Aftonbladet bloggar Johanna vidare och Mona hann också med en chatt.

Sverigedemokrater i debatten?

Det är både konstigt och irriterande, när det i den allmänna samhällsdebatten framställs som att vi som är politiskt engagerade inte tar några debatter med sd.
Fakta är ju att sd finns representerade i vissa kommunfullmäktigeförsamlingarna, som är en arena för politiska debatter.
Men det är klart, för att kunna föra en diskussion och debatt, så krävs det, att den man ska diskutera och debattera med är närvarande och på plats vilket inte alltid är fallet med sd!

En fullspäckad måndag!

Jag hann med en dryg timme på vårt Jobbtoppmöte idag, sen bar det iväg till kammaren. Miljöpartiet hade begärt en debatt om fackliga rättigheter i EU och Jennie Nilsson var vår representant, hon var superbra! Sen var det ett antal interpellationsdebatter inom arbetsmarknadspolitiken, jag hoppade in i ett par stycken. Arbetsmarknadsminister Littorin vägrade att debattera med Patrik Björck, det var mycket oproffsigt måste jag säga!
Sen hade jag interpellationen med försvarsminister Tolgfors om CTI och han var förvånadsvärt positiv och talade sig nästan varm om Norra Sveriges styrka inom snö, kyla och mörker. Nu återstår bara att se hur tungt ministerns inställning väger när försvarsmaktens "dödslista" för förbanden kommer!

Debatt med försvarsministern!

Va bra att min bloggkamrat Fredrik rapporterar från vårt Jobbtoppmöte.

Jag var med på förmiddagen och fick sedan avbryta för att hasta iväg tillbaka till riksdagen där jag har haft debatt med försvarsministern Sten Tolgfors. Efter dagens debatt som för min del handlade om Försvarsmaktens förslag att halvera hemvärnet så blev jag och mina kamrater som var där helt övertygade vad försvarsministern ville. Nämligen yrkessoldater och satsa dubbelt så mycket som idag på utlandstjänster.

Vem kommer att ha hand om dels den militära säkerhetsaspekten nationellt och även stödet till det civila samhället vid kris var han inte så intresserad av?

Ny inriktning för vår jobbpolitik!

Jobbtoppmötet på Norra Latin rullar vidare. Den intressanta panelen med företagare och politiker som diskuterade vår rapport är nu klara och programmet har övegått till fria ordet.

Norra latin fylls nu med inspel, debatt, diskussioner och inspel mellan, mot, tillsammans och över såväl panel som alla hundratals toppmötesdelegater. Kommer att pågå en stund till innan vi bryter för lunch. Eftermiddagen bjuder sedan på två workshops på ämnet "Det kapande arbetslivet" och "En starkare arbetslinje" innan allt övergår till partistyrelsens första öppna sammanträde i historien. Kan redan nu dock avslöja huvudrubrikerna på vår nya inriktning för jobbpolitiken om ni lovar att inte berätta det för någon... = )

Vi har bestämt oss att ompröva och förnya vår jobbpolitik för att valet år 2010 till skillnad från borgerligheten gå till val på en tydlig, framtidsinriktad jobbpolitik!

Entreprenören - inte bara storföretagen

Tjänstesektorn - inte bara industrin

Jobbskapande - inte bara jobbvärnande

Förändringstrygghet - inte bara inkomsttrygghet

Resten får ni läsa under eftermiddagen när den mer färdiga produkten ska beslutas om av partistyrelsen inför vårt fortsatta arbete kring jobben, tryggheten och välfärden!

Media, media, massor med media...

Även om jag inte ser Politikerbloggen på plats kan jag bara konstatera att det sitter långa rader med journalister och följer vårt Jobbtoppmöte här i Stockholm. Vissa skriver ledare och artiklar som ex GP, andra bloggar som ex Aftonbladets Johanna Melén.

Utbildning, utbildning och åter utbildning...

I dagens SvD redovisas en ny Sifo undersökning som visar att utbildning, utbildning och åter utbildning är viktiga delar i arbetet att bryta arbetslösheten.

På plats på scenen sitter nu ordföranderna i vårt jobbrådslag, Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg. Inom kort inleds ett panelsamtal kring vår rapport "Fler jobb genom investeringar i människors växtkraft" mellan en rad politiker och företagare, blir riktigt riktigt spännande!

Go Mona, go Mona!

Så var vi igång, Jobbtoppmötet har startat!

På vår hemsida kan man ta del av en mängd material, rapporter, artiklar mm kring jobben, vårt rådslagsarbete och givetvis dagens jobbtoppmöte. Varför inte surfa in och titta på WebbTV?

Mona har nu äntrat talastolen och pratar om arbetet vi gjort sedan valförlusten, vår vässning och skärpning av jobbpolitiken som pågår, förflyttningar vi står inför och en rad förtydliganden vi behöver göra. Vi sossar står för såväl inkomsttrygghet som förändringstrygghet på en arbetsmarknad som ständigt förändras och ställer nya krav. Vi värnar jobben men har också en politik som är jobbskapande till skillnad från den sittande regeringen.

Mörkrädd är ju bara förnamnet när man hör att över 90 000 jobb gått förlorade med denna regeringen när man så brutalt slaktat stödet för människor att utbilda sig genom livet. Företagare vill anställa, arbetslösa vill arbete men där emellan har regeringen lyckats sabba hela utbildningskedjan och rekryteringarna går i stå...

Orättvisor är inte lösningen på Sveriges problem!

Med Jobbtoppmötet i sikte!

Har just landat på Arlanda efter en underbar flygning. Någolunda enligt tidtabell, en kvinnlig kapten vilken ändå ger lite hopp om en mer jämställd arbetsmarknad i framtiden och så det som gjorde hela resan, en riktigt rolig steward. Han blandade säkerhetsföreskrifter, praktisk information och SAS-blajblaj med ironi, humor och poesi på ett helt fantastiskt sätt, standup nästa säger jag bara! Du får mer än gärna flyga mig varje vecka...

Måndagar i Stockholm hör ju dock inte till vanligheten men idag är ingen vanlig dag, idag genomför vi vårt Jobbtoppmöte på Norra Latin! Här ska vi lägga fast grunden i vår förnyade jobbpolitik och ta avstamp mot vårt fortsatta arbete kring denna viktiga fråga.

Full sysselsättning har, är och kommer alltid att vara socialdemokraternas viktigaste mål. Inte bara för att det är grunden i ett välfärdsbygge utan också för att det handlar om frihet för den enskilde. Kan man sammanfatta regeringens politik med orden orättvis, oansvarig och omodern handlar vår politik istället om trygghet, frihet och rättvisa! Återkommer under dagen med några rapporter direkt ifrån Jobbtoppmötet.

söndag 11 maj 2008

Pingstdagen i Sörmland.

Jag har varit kvar här nere i Stockholm över helgen och fredagen gick till att debattera glesbygsbornas möjlighet till betaltjänster och lantbrevbäring. I lördags så var det sill-lunch hos min lillebror som är hemma en kort stund från sitt jobb i Moskva och senare på kvällen åkte Jan tillbaka till Bangkok för att packa ihop sina prylar, för att om tre veckor flytta hem till Arjeplog - JIPPI!
Idag har jag tillbringat dagen med min goda vän Bubbe! Vi åkte iväg till Taxinge slott och njöt av vackert vädet och godsaker! Det är ett tips från mig, är ni i trakterna av Södertälje...åkt till "kakslottet"!!
Resten av kvällen ska jag ägna åt att förbereda morgondagens IP-debatt som handlar om Arvidsjaur och CTI (Internationell militär test- och övningsverksamhet) och med spänning vänta på partiets "Jobbtoppmöte" som går av stapeln i morgon!

fredag 9 maj 2008

Viktigast - Min toppenfamilj!

Äntligen hemma i mitt eget underbara soliga våriga Överkalix. Har denna vecka ruschat på i 180 knyck. Har lite träningsvärk i kroppen! Jobbat, ätit, sovit, jobbat, ätit...osv.....

Jag har jobbat med många olika frågor allt från hur vi ska få fram ett regionalt tillväxtmål för skogen, förslaget om försvarets nedläggningar, nya lagen om tvångsförvaltning av elanläggningar (Ekfors kraft), den orättvisa fastighetsskatten, forskningsproppen m m

När jag sitter här hemma och reflekterar över veckan så kan jag bara konstatera att det egentligen varit en helt vanlig vecka i en riksdagsledamots arbete. Den är inte slut än. Under denna vackra pingsthelg så förbereder jag mej för Interpellations-
debatten på måndag mot försvarsministern Tolgfors om hemvärnets framtida roll. Jag är också med på vårt socialdemokratiska Jobbtoppmöte på måndag i Stockholm. Där ska vi diskutera framtidens jobb och vilka visioner vi har.

Men, det är underbart att vara hemma. Och förresten, förbereda sig kan jag göra under tiden jag drar ihop riset från de nersågade tallarna och granarna på min tomt. Förbereda sig kan jag göra när vi (familjen) tillsammans lagar/grillar fredagsmiddagen. Förbereda sig kan jag göra när jag tar mitt bastubad ikväll. Förbereda sig kan jag även göra när jag är ute och promenerar med min lilla vovve Neo.

Men viktigast - min toppenfamilj!

Sverigedemokraterna.....

...uppger till Expressen att partiet gjort en liten vänstersväng i arbetsmarknadspolitiken. Jaha, så kan man ju också uttrycka sig för att försöka passa in. Faktum kvarstår att hur mycket än sd vrider, ålar och ändrar sig så är dom fackföreningsfientliga, arbetarfientliga och dessutom kvinnofientliga!

En helvetes vi(s)domstand ska dras...

Efter några ytterst intensiva dagar i Stockholm och riksdagshuset är det skönt att åter vara på hemmaplan. Ägnade gårkvällen åt ett öppet möte i Piteå, inbjuden för att prata om borgarnas slag mot Piteborna hos Piteå s-förening. Blev ett riktigt bra möte med många intressanta och framtidsinriktade diskussioner, tack för inbjudan!

Dagen ägnas åt allt det där jag senaste dagarna inte hunnit göra. Säkra inboxen från att sprängas, gå igenom inbjudningar och förfrågningar samt jobba vidare med nästa veckas ärenden och program. På torsdag får jag dessutom besök av 17 fackliga kollegor från F21 så det finns en del att rodda. Denna dag skall dock toppas med tandläkarbesök, såväl hållagning som dragning av en visdomstand. Ryser bara jag tänker på det...

Rysa kan man också göra när man tar del av regeringens på sin höjd, halvhjärtade försök till något på tandvårdsområdet. Tyvärr verkar skattesänkningarna för dom rika vara så mycket viktigare än bra tandhälsa för alla. Det statliga tandvårdsstödet måste vara både ett omfattande skydd mot höga kostnader och samtidigt en ordentlig satsning på förebyggande tandvård.

Kan snabbt konstatera att stödet till tandvårdsundersökning och annan förebyggande tandvård är otillräckligt. Utan bra bastandvård och förebyggande åtgärder kommer det bara att bli värre för den enskilda och dyrare för staten. Flera undersökningar pekar på att tandhälsan riskerar att försämras i yngre åldrar och bland människor med små ekonomiska resurser.

Nä, kom igen nu borgare. Ni lovade att satsa lika mycket på välfärden som vi, inte var det väl bara retorik för att vinna valet och ytterligare ett valöfte ni nu sviker?

Förläng den avgiftsfria tandvården för ungdomar. Höj tandvårdsbidraget för alla och störst skall det vara för dom äldre som behöver gå till tandläkaren med tätare intervaller än övriga grupper. Det ska inte kosta mer att få undersöka sina tänder hos tandvården än ett läkarbesök!

Vi vill göra detta och vår satsning kostar 800 miljoner mer, ni lägger istället pengarna på stora skattesänkningar för några få. Även på detta område är skillnaderna i politiken stora!

torsdag 8 maj 2008

Debatt i kammaren i morgon!

Jag är kvar i Stockholm och ägnar faktiskt kvällen åt att tvätta och städa, det måste jag erkänna var välbehövligt!
I morgon ska jag debattera betaltjänster med statsrådet Åsa Torstensson, en väldigt viktig fråga för männsikor som bor i glesbygden och som har långt till närmaste större samhälle. Statsrådet har dumpat hela frågan i myndigheternas knä och har verkar inte ha någon egen viljeyttring, men morgondagens debatt får väl bringa lite ljus över centerpartiets politiska ambitioner när det gäller betaltjänsterna!

Sågverket och engagerade människor!

I dagens NSD kunde jag läsa att Thage G Petersson återigen är engagerad i försöken att rädda Sekarösågen, det är superbra! Han har ju erfarenhet i frågan, så det bådar ju gott!

onsdag 7 maj 2008

Allmännyttan blir egennytta

Nej nej nej... jag har inte rymt från bloggen, har bara tokmycket att göra! Tänk så lätt livet som ledamot skulle vara om man inte hade en regering som fyller ens tillvaro var fullständigt tokiga förslag. Imorgon exempelvis läggs visst ett beställningsverk som ska göra det lättare och snabba på ombildningen av allmännyttan till egennytta.

Kommunerna ska kunna besluta att ombilda allmännyttan till bostadsrätter, sedan själva gå in och köpa bostadsrätterna för att därefter åter hyra ut dessa som hyresrätter, ni hängde väl med? Inte? Nä då är ni verkligen inte ensamma, själv har jag mest gått runt som en fågelholk i eftermiddag. Poängen är dock med ett borgerligt synsätt att detta gör det både enklare och snabbare att ombilda allmännyttan. Folk som inte har råd eller vill köpa sin lägenhet ska inte bromsa upp detta systemskifte. Ja, detaljerna kanske blir lite klarare i morgon, vi får väl se.

Orättvisans ansikte!

Urdraget från texten från Dagens Arbetes granskning vem och vilka som tjänar mest på borgarnas iver att sänka skatterna talar sitt tydliga språk.....

"Sammantaget har regeringen sänkt skatterna med 40 miljarder. Nästan hälften av de pengarna har gått till den femtedel av befolkningen som tjänar mest. För låginkomsttagarna har däremot skattesänkningarna ätits upp av bland annat försämringar av a-kassan, sjuk- och föräldraförsäkringen, visar siffror från RUT."

måndag 5 maj 2008

Med fokus på Överkalix

Har idag fått möjlighet att besöka Överkalix och ta del av allt från turism och besöksnäring till polisen och länets första seniorboende i form av 55+. En otroligt intressant dag som fyllt på anteckningsboken med nya saker som jag ska grotta ner mig i ytterligare och jobba vidare med på olika sätt. Tack för ett kanonprogram!

Kvällen har jag sedan tillsammans med Maria, Karin och Leif och ett 15 tal andra ägnat åt försvarspolitik och vårt gemensamma arbete kring F21, Jägarbataljonen och allt övrigt som denna fråga rymmer. Finns mängder av saker att säga men det får för stunden faktiskt vänta, här ska packas och sedan sovas, innan ytterligare 3 dagar i Stockholm och riksdagshuset väntar.

Barn ska ha rätt att utvärdera sina lärare!

Ser att Karin i morse uppmärksammat Ilmar Repalus förslag att ge elever i gymnasiet rätt att utvärdera sina lärare. Jättebra att frågan lyfts, själv vill jag dock gå längre! Jag tycker faktiskt att ALLA barn, utifrån sin mognad och möjlighet, ska få utvärdera sina lärare om vi menar allvar med barnkonventionen och barns rättigheter. Har motionerat i ämnet tillsammans med några kamrater i riksdagen. Vad är vi egentligen rädda för?

Vårdnadsbidragets orättvisa!

Många och långa är mina invändningar mot vårdnadsbidraget, men jag ska vara kortfattad!
Men ett av kristdemokraternas mest använda argument för att prångla in ett sånt omodernt förslag har varit barnen, men vi måste ju tänka på barnen.....jisses, mycket ska man få höra innan öronen ramlar!
Men dom "glömde" att berätta att föräldrarna kan fortsätta att jobba och samtidigt få vårdnadsbidrag om man fixar barnvakt på annat sätt.
Borgarna har alltså fixat så att vi andra är med och betalar deras barnflickor!! Det är nästan så att jag storknar när jag tänker på det.....

Arbetsmiljön behöver utvärderas i skolan, både för elever och lärare!

Tidigt imorse, med kaffekoppen och NSD framför mej, lyssnade jag på morgonnyheterna på SVT 1. Intressant att kommunalrådet i Malmö Ilmar Repalu (s) tar upp frågan att elever i åk 7 - 9 och gymnasiet ska få utvärdera lärarnas insatser. Detta med anledning av den omdebatterade TV-serien om den bråkiga Åk. 9 i Malmö som visats nu på tv. Han säger också att han fått rätt att det inte handlar om mer resurser(mer lärare?) utan om andra saker.

Den första tanken som slår mej är att detta måste ju vara jättebra. Det blir en typ av utvärdering som eleverna får göra och borde göra att de kan känna sig mer delaktiga och att de synliggörs. Samtidigt så vet jag av erfarenhet att lärarna är en av de yrkesgrupper som är mest utsatta för stress och hets i arbetslivet.

Ska man utvärdera lärarnas insatser så måste man också börja utvädera den arbetsmiljö som finns i skolan både elevers och lärares. Efter utvärderingarna så bör man omgående sätta in de resurser och de verktyg som då kan tänkas behövas. Kanske fler vuxna med andra kompetenser, exempelvis beteendevetare, eller varför inte handledning i arbetsgrupperna som stärker upp lärarrollen. Ja, det finns säkert andra kreativa förslag som kan växa fram från ordentliga utvärderingar av arbetsmiljöerna, bara man inte låter utvärderingarna, liksom tidigare, bli dammsamlare i någons bokhylla.

fredag 2 maj 2008

Goddag Yxskaft!

Ställde samma dag som det blev känt att F21 i Luleå och Jägarbataljonen i Arvidsjaur står på ÖBs dödslista en fråga till försvarsministern om hur han och regeringen ser på behovet av militär närvaro i norra sverige. Nu har svaret kommit, goddag Yxskaft Tolgfors säger jag bara!
Så lätt ska du inte slippa undan, här pågår allmän mobilisering och frågan den kan du vara så säker på att du kommer tvingas besvara. Återkommer snarare än du tror!

Började årets valborgsmässofirande på Länsstyrelsen tillsammans med bland annat Landshövdingen för att diskutera nuläget i frågan om försvaret och vårt gemensamma arbete framöver. Mötet drogs ihop med väldigt kort varsel så dom flesta fanns uppkopplade via telefon, däribland mina bloggkollegor Maria och Karin. På plats fanns bland annat jag och Leif, så vi norrbottniska socialdemokratiska riksdagsledamöter var mer än väl representerade.

Även om artikeln i NSD idag har den ödmjuka rubriken "Så ska landshövdingen rädda F21 och jägarbataljonen" handlade mötet om hur vi ALLA, kommunalråd, oppositionsråd, landstingspolitiker, riksdagsledamöter och alla andra som förstår allvaret, däribland landshövdingen, TILLSAMMANS ska jobba för att detta idiotförslag aldrig ska bli verklighet.

Är det någon plats som i säkerhetspolitisk aspekt är mer intressant än annat är det ändå norra europa. Till det ska sedan läggas möjligheterna att bedriva bra, effektiv, framgångsrik och kostnadseffektiv utbildning-, test- och övningsverksamhet. Ja då förstår alla att detta är ett förslag som är helt uppåt väggarna galet. Om det kommer vi att ta strid, kamrater!